Moment siły

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
All
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Moment siły

Post napisał: All » 23 maja 2008, 21:43

Moment siły wzrośnie dwukrotnie,jeżeli:
-działająca siła wzrośnie 4-krotnie
-ramię działania siły zmniejszymy 2-krotnie
-ramię działania siły zwiększymy 2-krotnie
-działająca siła zmaleje 2 razy
Mam pytanie, która odpowiedź jest prawidłowa i dlaczego i czy ktoś potrafi mi to wytłumaczyć?

Tagi:

Awatar użytkownika

nelik1987
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: nelik1987 » 23 maja 2008, 23:17

Moment siły to w uproszeniu wartość jaką otrzymamy poprzez pomnożenie długości ramienia i siły działającej na to ramię , tak więc otrzymujemy Nm (Newton metr) przez pomnożenie długości ramienia (metr) oraz siłay (Newton).

Tak więc odpowiedz 3 jest prawidłowa ponieważ gdy zwiększymy długość ramienia 2 krotnie to przez pomnożenie przez taką samą siłę jak wcześniej otrzymamy 2 krotnie większy moment siły.

Można to łatwo sobie wyobrazić odkręcając śruby przy kołach samochodowych, gdy weźmiemy krótki klucz to czasami nie uda nam się odkręcić zapieczonych śrub ale gdy weźmiemy dłuższy klucz lub do tego krótkiego dodamy rurkę przedłużającą (zwiększymy długość ramienia) to taka samą siłą możemy odkręcić taką zapieczoną śrubę bo zwiększyliśmy moment
Zapraszam na moją stronę:

www.MIKROKONTROLERY.org

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”