drukarka do nauki ale nie badziew

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D

Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

drukarka do nauki ale nie badziew

Post napisał: numerek » 23 lis 2017, 22:38

Witam

na drukarkach kompletnie się nie znam ale...
chcę zrobić prezent synowi - napalił się na drukarkę , nawet wybrał jakąś za 500 złociszy no ale mu ją wybiłem z głowy bo licząc w/g specyfikacji po częściach wyjdzie jakieś 4 stówy :(

dobra
poradźcie co zakupić na prezent na gwiazdkę ?
budżet to jakieś 2 tysie no może 3
ma chłopak zacięcie bo gada o drukarce pół roku więc może coś się ciekawego urodzi w tej głowie i pójdzie w kierunku cnc :)

dobrze by było aby gadała z plikami z solidworska - nawet nie wiem co on tam tworzy za pliki - ( na pewno jest "wyślij do druku 3 D ")

rzućcie jakimiś linkami czy nazwami - zostało mało czasu do gwiazdora :)
jak z chin to trza już zamawiać

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Re: drukarka do nauki ale nie badziew

Post napisał: Robert_K » 23 lis 2017, 23:17

Nie znam jakości wykonania, nie wiem jak to chodzi, w żadnym wypadku nie reklamuję. Wiem że można to kupić w tym sklepie, bo często kupuję tu części elektroniczne. Co do parametrów musi kolega jeszcze poczytać, ale jeśli chodzi o wysyłkę jest o wiele bliżej niż z Azji.

https://sklep.avt.pl/category/druk-3d-drukarki-3d

Pozdrawiam.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Steryd » 23 lis 2017, 23:30

nie oczekuj cudów. Pliki Ci nie robią różnicy, większość drukarek pobiera geometrię z pliku STL, a większość programów do projektowania taki plik wygeneruje (solidworks też, nawet ostatnio nie za mocno dziurawe).
jakąkolwiek drukarkę kupisz więcej będzie zależało od przygotowania drukarki/pliku, niż od samej drukarki. Nie patrz specjalnie na wsparcie, bo jedynie może ci pomóc jak coś się jawnie zepsuje, jak nie będzie szło drukowanie, to najwyżej wezmą na testy i stwierdzą, że u nich ok. wydaje mi się, że najlepsze, co mozesz kupić za ten budżet to to:
http://www.up3d.pl/index.php/produkty
Wbrew pozorom całkiem dopracowane chińczyki i trzymają jakiś tam poziom wydruków (jak na reprapa nie oszukujmy się)
Niemniej cokolwiek wybierzesz, to będzie coś jak z tą za 500- koszt części plus złożenie i będzie to działać jak będzie, jak chcesz coś w stylu kupujesz- stawiasz na stół- wrzucasz plik i się drukuje bez dodatkowych problemów to musisz niestety te 2000 pomnożyć razy 50 :/
Można?
Morzna!!!

eightbitter
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: eightbitter » 24 lis 2017, 06:57

Cena 500 a same części 400? To kup same części i sobie złóż, wyreguluj, dopracuj firmware i software, kup filament i będziesz miał drukarkę za 400 złociszy. Potem napisz jak Ci się udało.
Na początek do nauki nie potrzeba drogich drukarek, dzieciak wydrukuje sobie parę modeli i znudzi mu się, bo trzeba długo czekać na wydruk dobrej jakości.
Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i danego słowa dotrzymał.

mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: mag999 » 24 lis 2017, 10:39

Anet a6 albo a8 z allegro. Kosztuje ok 850. masz support polskiego dystrybutora. A za resztę kup polecane dodatki i kilka kg filamentu żeby młody sobie mógł wydrukować ulepszenia i uczyć się dzięki temu obsługi, budowy itp

Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 26 lis 2017, 22:03

Dzięki wszystkim za odpowiedzi
z tego co zrozumiałem nie ma za 2 tysiaki urządzenia które nie będzie badziewiem
ok
w takim razie zakupię na allegro coś z podanych maszyn

Zaremba

Post napisał: Zaremba » 30 lis 2017, 04:54

Robert_K pisze:
23 lis 2017, 23:17
Nie znam jakości wykonania, nie wiem jak to chodzi...
ale zareklamuję.

Dodane 4 minuty 32 sekundy:
eightbitter pisze:
24 lis 2017, 06:57
Cena 500 a same części 400? To kup same części i sobie złóż, wyreguluj, dopracuj firmware i software, kup filament i będziesz miał drukarkę za 400 złociszy. Potem napisz jak Ci się udało.
Na początek do nauki nie potrzeba drogich drukarek, dzieciak wydrukuje sobie parę modeli i znudzi mu się, bo trzeba długo czekać na wydruk dobrej jakości.
Dokładnie. A ile radochy, że się coś samemu zrobiło i działa.
Dodatkowym bonusem jest znajomość maszyny "od podszewki".

Dodane 4 minuty 40 sekundy:
mag999 pisze:
24 lis 2017, 10:39
Anet a6 albo a8 z allegro. Kosztuje ok 850. masz support polskiego dystrybutora. A za resztę kup polecane dodatki i kilka kg filamentu żeby młody sobie mógł wydrukować ulepszenia i uczyć się dzięki temu obsługi, budowy itp
Wszystko tylko nie szajs z plastiku.
Wolałbym przepić kasę niż kupić wycięte z pleksi coś co udaje drukarkę.
W dodatku wersja i3, która z zasady jest chybotliwa.

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 30 lis 2017, 11:16

Zaremba pisze:
30 lis 2017, 04:59
Robert_K pisze:
Nie znam jakości wykonania, nie wiem jak to chodzi...
ale zareklamuję.

Czytaj kolego ze zrozumieniem, zamiast wyrywać zdania z kontekstu. Robię w tym sklepie zakupy części elektronicznych i normalne jest to że przeglądam ich ofertę. Zauważyłem tam taką drukarkę więc podesłałem link, bo może zainteresuje autora tematu. Oczywiście musiał się znaleźć typowy polaczek, który wszędzie doszukuje się drugiego dna. Przez takich ludzi jak Ty odechciewa się pomagać...

Tym razem nie pozdrawiam.

Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 30 lis 2017, 11:48

witam
to co kolego Zaremba polecasz ?
robienie samemu nie wchodzi w grę - młody nie ma wiedzy a ja czasu
napisz co jest warte uwagi do 2 tysiaków

Zaremba

Post napisał: Zaremba » 30 lis 2017, 19:08

Cała wiedza jest w sieci.
Ale jak nie ma chęci to trudno.
1. drukarka musi być sztywna. Wynalazki z pleksi czy drewna tylko wyglądają jak drukarka.
2. najlepiej żeby miała zamykaną obudowę.
Po pierwsze druk ABS-em wymaga utrzymania podwyższonej temperatury w całej masie wydruku. Inaczej się wygina.
Po drugie plastiki rozgrzewane w drukarce nie tylko śmierdzą ale są cho...nie SZKODLIWE. W Stanach tego typu drukarki już wylatują ze szkół i uczelni albo są w specjalnych pracowniach z filtrami jak do ploterów laserowych. U nas jeszcze Rumunia. Kolesie drukują w tych samych pomieszczeniach gdzie mieszkają. Bywa, że w sypialni. Masakra. A potem spotykają się ze znajomymi i pier.... że smog w powietrzu.
Zamknięta komora umożliwia proste odprowadzenie wyziewów np za okno.
3. Drukarka powinna umożliwiać stosowanie filamentów od dowolnego dostawcy a nie tylko zachipowanych kartridży od producenta. No chyba, że tatuś będzie sponsorował.
Ja przerobiłem kilkanaście różnych drukarek ale to było dawno, sporo się zmieniło.
Gdybym miał polecić coś taniego to całkiem przyzwoicie drukowała mi XYZ DaVinci. Moja jeszcze jest na chipy ale wersja bodaj Pro już drukuje dowolnym filamentem.
4. Jestem za popieraniem rodzimego przemysłu ale w tej branży wszystko stoi na głowie. Polskie firmowe drukarki są robione w Chinach a kosztują jakby były ze Szwecji. Porównywałem wydruk z mojego DaVinci i ze sławnego "polskiego" Zortraxa za ileś tam tysięcy. Różnica była....na korzyść taniego DaVinci (kiedy drukował w najlepszym trybie).
Zaznaczam, to wszystko info sprzed kilku lat. Ostatni raz drukowałem może ze 3 lata temu więc pewnie sporo jest nowych drukarek o których nie wiem.

Robert_K pisze:
Czytaj kolego ze zrozumieniem, zamiast wyrywać zdania z kontekstu.
Gdybyś ty czytał ze zrozumieniem to byś nie wyszedł na g....
Pytanie było o POLECENIE JAKIEJŚ SENSOWNEJ drukarki a nie o JAKIKOLWIEK link do sklepu z drukarkami.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”