Cała wiedza jest w sieci.
Ale jak nie ma chęci to trudno.
1. drukarka musi być sztywna. Wynalazki z pleksi czy drewna tylko wyglądają jak drukarka.
2. najlepiej żeby miała zamykaną obudowę.
Po pierwsze druk ABS-em wymaga utrzymania podwyższonej temperatury w całej masie wydruku. Inaczej się wygina.
Po drugie plastiki rozgrzewane w drukarce nie tylko śmierdzą ale są
cho...nie SZKODLIWE. W Stanach tego typu drukarki już wylatują ze szkół i uczelni albo są w specjalnych pracowniach z filtrami jak do ploterów laserowych. U nas jeszcze Rumunia. Kolesie drukują w tych samych pomieszczeniach gdzie mieszkają. Bywa, że w sypialni. Masakra. A potem spotykają się ze znajomymi i pier.... że smog w powietrzu.
Zamknięta komora umożliwia proste odprowadzenie wyziewów np za okno.
3. Drukarka powinna umożliwiać stosowanie filamentów od dowolnego dostawcy a nie tylko zachipowanych kartridży od producenta. No chyba, że tatuś będzie sponsorował.
Ja przerobiłem kilkanaście różnych drukarek ale to było dawno, sporo się zmieniło.
Gdybym miał polecić coś taniego to całkiem przyzwoicie drukowała mi XYZ DaVinci. Moja jeszcze jest na chipy ale wersja bodaj Pro już drukuje dowolnym filamentem.
4. Jestem za popieraniem rodzimego przemysłu ale w tej branży wszystko stoi na głowie. Polskie firmowe drukarki są robione w Chinach a kosztują jakby były ze Szwecji. Porównywałem wydruk z mojego DaVinci i ze sławnego "polskiego" Zortraxa za ileś tam tysięcy. Różnica była....na korzyść taniego DaVinci (kiedy drukował w najlepszym trybie).
Zaznaczam, to wszystko info sprzed kilku lat. Ostatni raz drukowałem może ze 3 lata temu więc pewnie sporo jest nowych drukarek o których nie wiem.
Robert_K pisze: ↑23 lis 2017, 23:17
Czytaj kolego ze zrozumieniem, zamiast wyrywać zdania z kontekstu.
Gdybyś ty czytał ze zrozumieniem to byś nie wyszedł na g....
Pytanie było o POLECENIE JAKIEJŚ SENSOWNEJ drukarki a nie o JAKIKOLWIEK link do sklepu z drukarkami.