Witam, przeszukując forum znalazłem kilka podobnych tematów jak mój, lecz jak się okazało są one już nieaktualne jeśli chodzi dostępność oraz ceny. Z tego co zauważyłem przez ostatnie lata ceny znacznie się podniosły, więc mam nadzieję, że nie dubluje żadnych aktualnych wątków.
Wracając do tematu, poszukuję niedużej tokarki do toczenia w mosiądzu, aluminium oraz rzadziej w stali, maksymalna średnica obrabianych elementów ok, 60mm, długość max 200mm, okazjonalnie może się trafić coś większego, więc chciałbym mieć pewien zapas. Nie oczekuję zegarmistrzowskiej dokładności, lecz mam zamiar wykonywać małe elementy do maszyn typu osie, tuleje czy toczenie otworów w kołach pasowych, gwinty wewnętrzne i zewnętrzne i chciałbym, żeby tokarka to umożliwiała. Maszyna będzie się znajdowała na piętrze w domu jednorodzinnym na blacie stołu, więc wszelkie konstrukcje
na stoliku oraz ważące ponad 150kg odpadają. Zasilanie 230V, budżet 3000- 4000zł, mogę go lekko naciągnąć, jeśli zajdzie potrzeba.
Wstępnie wytypowałem tokarkę Tech- Mig LD 550 jako jednego z częściej przytaczanych "Chińczyków", lecz zauważyłem, że aktualna cena to ok. 4000zł, gdy kilka lat temu cena oscylowała w okolicach 3000zł. Zastanawiam się, czy ta tokarka jest warta swojej ceny? Czy w moim budżecie dostanę coś ciekawszego?
Mała tokarka dla amatora
Budżet 3-4 tys.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Mała tokarka dla amatora
Temat wałkowany sto razy, dla twoich potrzeb najlepszym kompromisem między ceną, jakością i polem roboczym będzie to http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-m ... 90816.html lub jakiś inny klon tokarki BV 20.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Re: Mała tokarka dla amatora
Witaj.
Poluj w marketach na okazje po inwentaryzacji, ja w ten sposób kupiłem swoją LD550 tańszą o około 1000 zł, funkiel nówkę.
Zalegała gdzieś w czelusciach regałów w leroyu
Pozdrawiam
Poluj w marketach na okazje po inwentaryzacji, ja w ten sposób kupiłem swoją LD550 tańszą o około 1000 zł, funkiel nówkę.
Zalegała gdzieś w czelusciach regałów w leroyu

Pozdrawiam