Laser 15 W
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Laser 15 W
Witam,
Chciałbym przejść z grawerowania mechanicznego na laserowe, głównie graweruję na laminacie i blachach aluminiowych. Na Alli znalazłem laser 15W, nadda się do mojego grawerowania,chciałbym nim także wycinać laminat 1,5 mm.
Pozdrawiam
Amnon
Chciałbym przejść z grawerowania mechanicznego na laserowe, głównie graweruję na laminacie i blachach aluminiowych. Na Alli znalazłem laser 15W, nadda się do mojego grawerowania,chciałbym nim także wycinać laminat 1,5 mm.
Pozdrawiam
Amnon
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Trzeba jeszcze pamiętać o tubach laserowych, które mimo swoich deklarowanych mocy czasami nie są w stanie wydolić.
Przy takich małych mocach np. 40W to można grawerować na metalach tylko z dodatkowym pyłem, ale ten sposób nie jest trwały.
Oczywiście mówię tu o laserze CO2, a nie o laserze fiber bo to inny rodzaj lasera i inna półka cenowa.
....
Przy takich małych mocach np. 40W to można grawerować na metalach tylko z dodatkowym pyłem, ale ten sposób nie jest trwały.
Oczywiście mówię tu o laserze CO2, a nie o laserze fiber bo to inny rodzaj lasera i inna półka cenowa.
....
Ostatnio zmieniony 17 sie 2017, 16:48 przez AB Engineering, łącznie zmieniany 1 raz.
Projektowanie maszyn i części
Frezarka CNC (DIY)
Wsparcie inżynierskie
Frezarka CNC (DIY)
Wsparcie inżynierskie
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Re: Laser 15 W
Pomijam ostatni post..milczeniem bo nie cierpie chamstwa nawet anonimowo na forach...panie zaremba!!!
Czlowiek grzecznie zapytał...wiec w czym problem??
Ja tez sie podlacze do tego pytania bo interesuje mnie to.-a mianowicie jak jest wymaga moc lasera połprzewodnikowego aby cos zaznaczyc na stali?.np ceche twardosci po zahartowaniu i np logo firmy.I czy wogole laser diodowy nadaje sie do tego celu.
Czlowiek grzecznie zapytał...wiec w czym problem??
Ja tez sie podlacze do tego pytania bo interesuje mnie to.-a mianowicie jak jest wymaga moc lasera połprzewodnikowego aby cos zaznaczyc na stali?.np ceche twardosci po zahartowaniu i np logo firmy.I czy wogole laser diodowy nadaje sie do tego celu.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Kontakt:
Re: Laser 15 W
na stali to tylko znakowarki fiber żaden co2 nie ogarnie ... co do grawerowania w aluminium - co2 nawet te mocniejsze - bez specjalnej chemii nie dają rady a ta kosztuje bebechy - 30 ml kosztuje w Colop-ie ok. 250 zł - są produkty typu Alumark czyli arkusze blachy alu powleczone farbą tudzież anodowane na różne kolory i na nich się graweruje bajecznie ... nawet na maszynkach o niedużej mocy 40 W wystarczy - a jakość to już bardziej kwestia dokładności mechaniki (silniki/serva, posuw) - do płytek znamionowych super sprawa ... laminaty grawerskie również idą spoko ...