Dawno mnie nie było na forum. Praca i warunki warsztatowe po przeprowadzce w zasadzie pozwalają tylko na polutowanie czegoś na kolanie

Ale do rzeczy, powstała potrzeba zbudowania podnośnika nożycowego. Podnośnik miałby dźwigać ciężar nieprzekraczający 200kg. Wysokość podnoszenia 1200mm. Podnośnik będzie wykonać dziennie 6 cyklów podnoszenia i opuszczania.
Całość będzie wykonana ze stali:
• rama dolna i górna z kątownika 50x50x4 , wymiary ramy 1700x800
• profile na nożyce 60x40x4 długość 1600
• górna ramka będzie wzmocniona profilem 40x30x3 z poprzeczkami i na to blat z ryflowanej blachy prawdopodobnie
• siłownik elektryczny mam nadzieję, że to obsłuży
Mam pytania w zasadzie odnośnie przekrojów profili, które chcę zastosować do budowy.
Nie chcę podnośnika "przegrubić" niepotrzebnie i nie jestem pewny czy są odpowiednie.
Profile dobierałem podglądając inne podobne podnośniki, ale mój ma podnosić i opuszczać "tylko?" 200kg
Mam nadzieję w tym temacie uzyskać sugestie i podpowiedzi odnośnie budowy i zastosowania odpowiednich materiałów.
Zdjęcie jest poglądowe i nie jest mojego autorstwa. Siłownik będzie podpierany od podłoża.
Muszę też na dniach wyposażyć się w spawarkę inwertorową, żeby toto poskładać, ale mam nadzieję, że tam gdzie będę kupował profile grubszą robotę mi pospawają...