mój pierwszy ploterek
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
mój pierwszy ploterek
w galerii zamieściłem zdjęcia mojego ploterka chciałbym żebyście rzucili okiem i wypowiedzieli się co wam się podoba a co nie.
ARAS
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Piękna maszyna
gratulacje
jeżeli kolega prosi to trochę przewody elektryczne porozwalane
i jak się któryś przetnie to będzie bolało. Jeżeli dobrze widzę to zamontował kolega
sterowniki na płycie MDF co nie jest najlepszym rozwiązaniem ( chyba, że źle widzę).
Nie widzę freza w czasie pracy tak trochę łyso że jest zasłonięty podporą wrzeciona.
Podoba mi się podciśnieniowe mocowanie elementów - może kolega trochę opisze jak to zrobił.
maszyna naprawdę mi się podoba

jeżeli kolega prosi to trochę przewody elektryczne porozwalane
i jak się któryś przetnie to będzie bolało. Jeżeli dobrze widzę to zamontował kolega
sterowniki na płycie MDF co nie jest najlepszym rozwiązaniem ( chyba, że źle widzę).
Nie widzę freza w czasie pracy tak trochę łyso że jest zasłonięty podporą wrzeciona.
Podoba mi się podciśnieniowe mocowanie elementów - może kolega trochę opisze jak to zrobił.
maszyna naprawdę mi się podoba

-
mój ploterek
jutro to znaczy się dzisiaj odpiszę ci o mocowaniu podciśnieniowym
[ Dodano: 2008-03-02, 01:42 ]
jeżeli chodzi o mdf to dotyczy starego sterowania a ten bałagan z przewodami hm........
czekam za prowadnikami przewodów
mocowanie podciśnieniowe jest dośc proste do zrobienia cały sukces to miec pompę próżniową
w stole ze sklejki pofrezowałem kółka frez 8mm głębokośc 6mm a na środku otwór do końcówki na wąż
w te pofrezowane kółka wciskam uszczelki od rur kanalizacyjnych 50 i 110mm
po wciśnięciu uszczelka wystaje ponad stół około 3mm
po przyssaniu uszczelka siada więc podkładam pod detal płytki oklejone obustronnie
papierem ściernym[grubośc 2,7mm]co powoduje że detal jest przyssany do płytek i nie przesuwa się na boki
[ Dodano: 2008-03-02, 01:42 ]
jeżeli chodzi o mdf to dotyczy starego sterowania a ten bałagan z przewodami hm........
czekam za prowadnikami przewodów
mocowanie podciśnieniowe jest dośc proste do zrobienia cały sukces to miec pompę próżniową
w stole ze sklejki pofrezowałem kółka frez 8mm głębokośc 6mm a na środku otwór do końcówki na wąż
w te pofrezowane kółka wciskam uszczelki od rur kanalizacyjnych 50 i 110mm
po wciśnięciu uszczelka wystaje ponad stół około 3mm
po przyssaniu uszczelka siada więc podkładam pod detal płytki oklejone obustronnie
papierem ściernym[grubośc 2,7mm]co powoduje że detal jest przyssany do płytek i nie przesuwa się na boki

ARAS
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Gratuluję maszynki, dosyć konkretna jest
Mam parę pytań: po pierwsze czy te silniki krokowe mają odpowiednią moc do takiej maszyny (wyglądają dość niepozornie, dadzą radę pod obciążeniem?)
Jakie prędkości posuwu można uzyskać, maszyna jest dość duża, ile trwa dojazd z jednego końca stołu na drugi? Może jakiś filmik z pracy?
No i najważniejsze koszt zbudowania samej maszyny, bez sterowników.
Pozdrawiam

Mam parę pytań: po pierwsze czy te silniki krokowe mają odpowiednią moc do takiej maszyny (wyglądają dość niepozornie, dadzą radę pod obciążeniem?)
Jakie prędkości posuwu można uzyskać, maszyna jest dość duża, ile trwa dojazd z jednego końca stołu na drugi? Może jakiś filmik z pracy?
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Czyżby jakieś problemy ze sterownikami na trzech równolegle połączonych L298?
Bardzo lekka konstrukcja ale uwzględniająca właściwy rozstaw wałków prowadnic na bramie jak i łożysk w podstawie bramy, o czym zapomina wielu konstruktorów. Na minus napęd bramy jedną śrubą, co wymusza wiszący blat i odwrotna konfiguracja prowadnic osi Z. Poza tym jest OK!
Może jedna uwaga odnośnie szafy sterowniczej: Przewody silników poprowadzone równolegle z logicznymi od płyty głównej w jednej wiązce. Rozdziel je, zrób dwie wiązki, logiczne przeprowadź górą sterowników.
Bardzo lekka konstrukcja ale uwzględniająca właściwy rozstaw wałków prowadnic na bramie jak i łożysk w podstawie bramy, o czym zapomina wielu konstruktorów. Na minus napęd bramy jedną śrubą, co wymusza wiszący blat i odwrotna konfiguracja prowadnic osi Z. Poza tym jest OK!
Może jedna uwaga odnośnie szafy sterowniczej: Przewody silników poprowadzone równolegle z logicznymi od płyty głównej w jednej wiązce. Rozdziel je, zrób dwie wiązki, logiczne przeprowadź górą sterowników.
-
silniki zastosowałem 3Nm co do prędkości to 1600 mm/min uzyskuje spokojnie przy prądzie 32 V bo muszę wymienic jeszcze zasilacz na 48 Vcometti pisze:Gratuluję maszynki, dosyć konkretna jest![]()
Pozdrawiam
co do kosztu budowy bez sterowania to jakieś +/- 6000zł
postaram się zamieścic film z pracy
ARAS