Jak coś mi utkwi w głowie to nie mogę przestać o tym myśleć dopóki przynajmniej w części tego nie zrealizuje.
I tak od pewnego czasu "siedzi mi" budowa własnego plotera CNC.
I tak, chociaż do budowy zapewne nie dojdzie, zaprojektowałem dwie wersje plotera 1500x1000. Szkielet z drewna i profili aluminiowych. Pole robocze mieści się w granicach 1200x800 (jedna ma większe, druga mniejsze). Na osi Z jest to około 300mm.
I jak widać na poniższych JPG-ach w projektach brakuje dolnego szkieletu trzymającego całość "w kupie".
Jakby co to wszystkie niżej wymienione profile są autentyczne. Tzn możliwe do kupienia a nie wymyślone.
Wersja pierwsza wygląda jak większość:

Profile aluminiowe to kształtowniki 80x80x2 i 50x30x2. Aby wykorzystać cały zakres osi Z brama musiałaby być wyższa a co za tym idzie trzeba by dodać wzmocnienia usztywniające konstrukcje.
Druga wersja powstała na podstawie jednego filmiku znalezionego na YouTube:

Profile aluminiowe to dwuteowniki 90x140x8 i 50x100x5
Druga wersja bardziej przypadła mi do gustu. Możliwe, że przesadziłem dając tak masywne profile i odchudzenie konstrukcji jest bardzo na miejscu.
Podniesienie osi Y na wysokość osi X powoduje usunięcie bramy i problemu sztywności konstrukcji. Również odmienne ułożenie osi X (obie prowadnice osi X obejmują oś Z) usztywnia konstrukcję.
Jedyny problem może istnieć przy osi Z. Jak widać na 3 obrazku prowadnice i napęd nie są w jednej linii co może powodować działanie niepożądanych sił . No tych... eee...( no dobra, nie jestem fizykiem więc nie znam się na nazewnictwie danych sił ale, jeżeli na przedmiot działa siła oddalona od punktu podparcia lub nie będąca z nim w osi to będzie ona próbowała obrócić przedmiot względem tego punktu zamiast przesunąć wzdłuż niego) Aczkolwiek mogę się mylić co do tych sił lub mogą one być na tyle małe, że nieistotne.
Co o tym myślicie?