Postanowiłem założyć nowy temat aby nie zaśmiecać innych o ZUCHU.
Forum przeglądam od dawna, nadszedł czas aby się odezwać i poprosić o pomoc.
Od dziecka uwielbiałem rozbierać (z wiekiem składać z powrotem naprawione) rożne rzeczy od telewizora Rubin po ciągniki na gospodarstwie dziadka. Ręce po łokcie w smarze, pot na czole i tak pozostało.
Z wykształcenia jestem elektronikiem pracuje jako w firmie zajmuje się automatyką.
I tu zaczynają się prośby o zdanie bardziej doświadczonych kolegów w dziedzinie tego typu maszyn.
Tokarke dostałem od teścia w dobrym stanie. Zakonserwowane smarem jak czołg, zabrudzona jedynie wiórami z drewna stała ponad 15 lat na poddaszu.
Postanowiłam rozebrać do ostatniej śrubki.
Stół oryginalny jeszcze do mnie nie dotarł w osobówkę z 2 dzieci i żonką nie zapakuje

Farba łuszczyła sie wiec niewiele sie zastanawiając idzie do wymiany.
Wrzeciennik po oczyszczeniu z smaru, kurzu,trocin czuć ze łożysko przednie przeskakuje w 1 miejscu wiec od razu zabrałem się za demontaż i zamówienie łożysk 7204 kasowanie luzu zawsze wskazane.

Szczęki tylko prawe

Suport hmm... jak na moje oko w dobrym stanie, fakt przy końcu (na zdjęciu widać )podczas kołkowania śruby posuwu ktoś się pomylił i wjechał w płaszczyznę jaskółki ale to nie przeszkadza kołek wyszlifowany do poziomu jaskółki.

Kostki z gwintem jak i same śruby w super stanie.
Konik trochę zastana pinola, ropa + WD i wykręcona bez użycia siły.

Koło pośrednie zastane ale udało się ściągnąć i na szczęście nie jest zatarte.

Silnik oryginalny 180W łożyska w idealnym stanie jak na swój wiek wyczyszczony, pomierzone uzwojenie i czeka na poskręcanie.

Braki:
zębatki posuwu + gitara gwintów
szczeki lewe
Osobiście nie jest to dla mnie problem narzynki i gwintowniki mam cały zestaw a na tak małej tokarce raczej nie będę gwintował wewnętrznie tulei fi60 i większych do takich zadań są większe maszyny.
Posów też nie jest problemem(dla elektronika) silnik DC od wycieraczek (mam z 3 sprawne sztuki ale wytarte sworznie) skokowa regulacja, przełożenie na pasku .
Martwi mnie sprawa niewielkiego luzu miedzy suportem a prowadnicami fi25.
Nie mam na tyle narzędzi aby sprawdzić czy to wałek wytarty czy tuleje .
Suwmiarka ciężko otrzymać prostopadłość szczek do wałka i pomiar jest niemiarodajny.
Wpadłem na 2 rozwiązania:
-wymiana wałków na nowe od sponsora (boje się od innych zamawiać czytałem ze trafiają się krzywe)
-naciąć tuleje suportu wzdłuż nagwintować w poprzek i mam coś ala kasowanie luzu
Na zdjęciach widać ramę wspawana z profili i napawanymi splanowanymi płaskownikami (czeka od roku na wykorzystanie miała stanąć na niej frezarka ale...)posłuży jako nowa rama do tokarki ponieważ oryginalny stół nie grzeszy sztywnością i do tego oryginalna płyta wiórowa rozpadła się przy znoszeniu

Kolejne pytanie:
Z śrub posuwu udało się znaleźć kołki i ściągnąć pokrętła ale jak ściągnąć "nakrętkę , tuleje" co blokuje podziałkę ale nie od strony gwintu ? Chce ja wyczyścić i nasmarować bo nic nie widać a będzie potrzebna.

Mam możliwość kupić silnik 1.1kW + falownik 2.8 kW AJG za dobre pieniądze ale zastanawiam się czy jest sens do moich zastosowań jako elektronik/automatyk.
Najczyściej potrzebuje el. z metali miękkich małych średnic czasami kilka większych jak pokrętła do potencjometrów do wzmacniaczy lampowych własnej produkcji i tym podobne .
Latać i prosić się o dotoczenie wałka fi 6mm dł 5cm to udręka w tym mieści a znaleźć fachowca co dorobi 1 max kilka sztuk to już wyczyn nie mówić o termin realizacji 10 dni i więcej

Wiem że jesteście zwolennikami nowego sprzętu ale ja nie potrzebuje sprzętu o super możliwościach, dopiero zaczynam z toczeniem i szkoda mi wydawać masę pieniędzy na sprzęt który może się okazać bezużyteczny.
Tak odremontuje i wystarczy w 100% jak dla mnie (blok piwnica, fundusze, nowe=china a na inne mnie nie stać, szkoda aby nowy sprzęt był używany doraźnie)
To czego się nauczyłem/ nauczę na ZUCHU bezcenne, nawet jak nie uda się go doprowadzić do stanu użyteczności.
Proszę o doradzenie i cynk jeśli ktoś posiada albo wie gdzie znaleźć / kupić szczeki /cały uchwyt to będę wdzięczny.
Przepraszam za jakość i nie są na bieżąco, zapominałem zrobić zdjęć.