CNC początek

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Bartoszek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

CNC początek

Post napisał: Bartoszek » 03 cze 2016, 12:13

Witam,
chciałbym rozpocząć swoją przygodę z CNC, znałem ofertę pracy, w której mógłbym się nauczyć podstaw, ale konieczny jest ukończony kurs. Jestem zarejestrowany w urzędzie pracy i mogę zrobić kury za kwotę 4tys zł. Wychodzę do was z pytaniem czy zrobić kurs obsługi i programowania CNC i dodatkowo samo programowanie CNC, czy może za tą kwotę zrobić coś innego? Które jednostki szkoleniowe we Wrocławiu są polecane?
Jeszcze dodam, że w przyszłości chciałbym pracować przy obróbce drewna.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tagi:

Arias2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Arias2 » 03 cze 2016, 17:43

Kursów jest sporo, ceny też są zróżnicowane w zależności co chcesz robić na tym kursie.
Jeden przykładowy
https://numerika.pl/programowanie-i-obsluga-cnc/

Gdzieś widziałem taki kurs że nawet praktyki i pracę załatwiają. Jak znajdę to podeślę.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: CNC początek

Post napisał: jasiu... » 03 cze 2016, 18:52

Bartoszek pisze:ale konieczny jest ukończony kurs.
To ty zrezygnuj z tej pracy, bo jeśli nie potrafią przyuczyć sami do obsługi stanowiska, to znaczy, że w takiej firmie pracować się nie da.

No chyba, że w następnym poście napiszesz, jaki to wspaniały kurs znalazłeś.

Nie wiem czemu, ale tzw. "szeptana reklama" zawsze mnie śmieszyła i przynajmniej w moim wypadku, firma która takąż reklamę stosuje, jest jak najbardziej niegodna zaufania. Czemu - skoro już na początku oszukuje, zgodnie z zasadami tejże reklamy, to później do wiatru nie wystawi ewentualnego bidoka, który na lep tej reklamy dał się złapać?

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 03 cze 2016, 19:34

coraz więcej firm wymaga minimum kursu cnc, z przyczyn b.prostych już przynajmniej wiedzą że komputer taki na oczy widział, panel sterowania (rzeczywisty czy symulator nie wnikam) i chce tą pracę wykonywać. W tej chwili na każde ogłoszenie "miliony" rzeźników, stolarzy itp odpowiada bo cnc to kasa wielka :lol: , także kurs to minimum wymagań.
A jak temat cały to reklama kursu to niech spie....
I don't like principles, I prefer prejudices

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 03 cze 2016, 20:13

nie spotkałem ani jednej firmy, która wymagałaby kursu. Przyczyna prozaiczna. Po kursie przyjdzie im przeszkolony przez urząd pracy rzeźnik, czy absolwent gminnej szkoły wyższej zarządzania i marketingu. Wszystkie firmy za to żądają CV, a więc pokaż, co już gdzieś robiłeś, a nie za co urząd pracy zapłacił.

Arias2

Post napisał: Arias2 » 03 cze 2016, 20:32

Małe sprostowanie.
Jeśli chodzi o reklamę jak to co niektórzy myślą, to ja nie mam z tym nic wspólnego. Z prostej przyczyny że nawet nie mieszkam w Polsce. Co do wymagań że osoba ma być po kursie, to trochę w tym racji jest bo jak sobie wyobrażacie osobę, nawet do przyuczenia która nie miała styczności z obróbką, tu macie temat osoby zupełnie zielonej w obróbce, która chce uczyć się podstaw obróbki zaczynając od symulatora
https://www.cnc.info.pl/topics69/symula ... t75632.htm
jasiu... pisze:nie spotkałem ani jednej firmy, która wymagałaby kursu...
ale pewnie wymagali jakiegoś doświadczenia?

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 03 cze 2016, 20:42

jasiu jak firma chce osobnika przyuczyć (chodzi o typowe ogłoszenia operatorów/ guzikowców) to właśnie teraz jest trend że minimum kurs, pewnie wzięło się to z powiedzenia "wpuść chłopa do biura, to atrament wypije", na początku odrzuca się tych co wogóle już o niczym pojęcia nie mają.

Nie dotyczy to "normalnych" stanowisk i ogłoszeń o pracę, bo w tych bez doświadczenia nie ma o czym rozmawiać.
I don't like principles, I prefer prejudices

nofollow21
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: nofollow21 » 06 cze 2016, 14:32

Wydaje mi się, że jednak na tym stanowisku podstawy są wymagane, Jak wszędzie, lepiej mieć ukończony kurs niż nie mieć..

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”