Maszyny wielozadaniowe
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Maszyny wielozadaniowe
Witam
nie wiem czy piszę, w dobrym miejscu, jeżeli nie proszę o przeniesienie.
Moje pytanie brzmi: czy znacie jakieś konkretne urządzenia specjalne (sterowane CNC),które charakteryzują się pracą wielozadaniową? nie chodzi mi tu o połączenie toczenia z frezowaniem, lecz o coś typu połączenia obróbki ubytkowej, np z cięciem laserem, spawaniem, metodami addytywnymi itd.
Jeżeli to możliwe o przykłady stron gdzie mogę znaleźć konkretne maszyny.
Z góry dziękuje za okazaną pomoc.
Pozdrawiam Andrzej
nie wiem czy piszę, w dobrym miejscu, jeżeli nie proszę o przeniesienie.
Moje pytanie brzmi: czy znacie jakieś konkretne urządzenia specjalne (sterowane CNC),które charakteryzują się pracą wielozadaniową? nie chodzi mi tu o połączenie toczenia z frezowaniem, lecz o coś typu połączenia obróbki ubytkowej, np z cięciem laserem, spawaniem, metodami addytywnymi itd.
Jeżeli to możliwe o przykłady stron gdzie mogę znaleźć konkretne maszyny.
Z góry dziękuje za okazaną pomoc.
Pozdrawiam Andrzej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Takie cuda chyba tylko roboty Comau
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[ Dodano: 2016-02-05, 10:10 ]
http://allegro.pl/roboty-comau-i-abb-do ... 60772.html
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[ Dodano: 2016-02-05, 10:10 ]
http://allegro.pl/roboty-comau-i-abb-do ... 60772.html
Zaczynam przygodę.
-
ZiG
Dokładnie coś takiego. Dzięki.
Czesio
Metoda addytywna czyli metoda przeciwna do obróbki skrawaniem. obróbka skrawaniem usuwa materiał, metoda addytywna go dodaje.
Może definicja którą napisałem trochę się kłuci z prawdziwą ale główny sens zachowałem.
Przykładem może być maszyna podesłana przez ZiG-a.
P.S. znacie może więcej ciekawych centrów obróbczych, które łączą różne sposoby kształtowania metalu?
Dokładnie coś takiego. Dzięki.
Czesio
Metoda addytywna czyli metoda przeciwna do obróbki skrawaniem. obróbka skrawaniem usuwa materiał, metoda addytywna go dodaje.
Może definicja którą napisałem trochę się kłuci z prawdziwą ale główny sens zachowałem.
Przykładem może być maszyna podesłana przez ZiG-a.
P.S. znacie może więcej ciekawych centrów obróbczych, które łączą różne sposoby kształtowania metalu?
-
Witam, Yarec temat założyłem nie z powodu kupna czy próby stworzenia, lecz z powodu informacji. Przez wiele lat słyszałem o maszynach specjalnych łączących właśnie róże typy obróbki np. połączeniu zwykłego szlifowania z ultradźwiękiem dla polepszenia warunków skrawania. W ostatnim czasie zobowiązałem się do stworzenia sprawozdania o takich maszynach, jednak nie myślałem że znaleźć konkretne urządzenia jest tak trudno.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Witam, nie dziwię się że jest trudno znaleźć takie informacje - w dobie wysoko specjalizowanych obrabiarek klasy profesjonalnej. Ale istnieją konstrukcje (często używane w chińskich manufakturach - u nich się opłaca, w biznesie zachodnim - nie ekonomiczne ). W warunkach (polskich) można się pokusić o zaprojektowanie takiej maszyny, wystarczy jedynie chęć lub potrzeba oraz wiedza + doświadczenie, dla produkcji jednostkowej lub hobbistycznie.
Właśnie jestem na etapie projektowania obrabiarki CNC (multi-funkcyjnej w zależności od zamontowanego osprzętu, ale bez funkcji napawania) - taki: ploter, frez, druk 3D, wiert., itp... w jednym.
Właśnie jestem na etapie projektowania obrabiarki CNC (multi-funkcyjnej w zależności od zamontowanego osprzętu, ale bez funkcji napawania) - taki: ploter, frez, druk 3D, wiert., itp... w jednym.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Witam, dla Autora tematu - istnieją ciągi technologiczne (zespolone CNC) o różnych funkcjach poszczególnych obrabiarek - to też "maszyna wielofunkcyjna", potrafią mieć po kilkanaście metrów dł. .
Odwiedźcie może Australię : http://www.ronmack.com.au/products/meta ... fault.aspx
Ciekawe konstrukcje (wg. mnie)
Odwiedźcie może Australię : http://www.ronmack.com.au/products/meta ... fault.aspx
Ciekawe konstrukcje (wg. mnie)