Pisk w silnikach na postoju

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
mamstal
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Pisk w silnikach na postoju

Post napisał: mamstal » 30 sty 2016, 13:34

Witam wszystkich.Mam na imię Mirek
To mój pierwszy post nie licząc giełdy :shock:
Wiem że się powtórzę bo takie tematy już były podejmowane ale może na ten typ jest jakieś lekarstwo ,albo będzie się trzeba pogodzić się z tym.
Wcześniej miałem w swoim ploterze sterowniki e8060 płyta główna ssk-mb02 byłem zadowolony,oczywiście wszystko ekranowane ,masowane :grin: uziemiane :grin: była cisza kupiłem używanego siemens'a 6sn1 227-ed10-0ha0+silniki na oś xyz i jest ten irytujacy pisk na postoju w przypadku 3 osi.Podkreślam że pojedyńczo podłączony silnik tak na pajączyne jest cicho jak mysz pod miotłą .czy mogą się też robić jakieś sprzężenia ,tylko na postoju :???: Możę rozwiązaniem będzie wymiana płyty ssk-mb02 na inną.W sterownikach jest wejście na inna komunikację niż step dir enable ,tylko tak z elektroniką to nie wymiatam co tam można by zapodać aby z machem grało.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Tagi:

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ezbig » 30 sty 2016, 14:22

mamstal pisze:Możę rozwiązaniem będzie wymiana płyty ssk-mb02 na inną.
To nic Ci nie da. Nie wdając się w szczegóły, szum/pisk itp. są na połączeniu silnik sterownik. Można kombinować, zmieniając mikrokrok, napięcie zasilania, ale czy jest szum, czy go nie ma, to nie ma wpływu na prawidłową pracę. Jedno zestawienie silników ze sterownikami pracuje bez tych efektów, a przy innych silnikach są szumy. Musisz z tym jakoś żyć ;) U mnie szumy są też, ale trzeba ucho przykładać do silnika, a na drugiej maszynie z identycznym sterowaniem cisza (inne silniki).

Autor tematu
mamstal
Posty w temacie: 2

Post napisał: mamstal » 30 sty 2016, 15:17

Może faktycznie nie ma sensu kombinować kiedy wszystko działa poprawnie poza , piskiem na postoju. :grin:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”