Koszt podlaczenia elktorniki

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
angelo21
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Koszt podlaczenia elktorniki

Post napisał: angelo21 » 18 gru 2015, 19:43

Witam

Mysłalem , ze poradze sobie ze wszystkim , ale niestety elektornike chce sobie odpuscic.Pytanie mam , jaki jest koszt podlaczenia elektorniki - wypalarka CNC 1,5mx3m.Podlaczenie silnikow , sterownik Piko, krańcowek - ogolie calość.Gdzie szukac takiego fachowca ?

na tym poprzestalem jesli chodzi o moja prace nad elektornika ; )

Obrazek

Tagi:

majkel1987
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: majkel1987 » 18 gru 2015, 22:40

Jestem na tym samym etapie, tylko ja robię pod frezarkę. Może podziel sobie na bloki rozprowadzenie kabli itp. Kable zasilania oddziel od sterujących. JA prowadzę je po przeciwnych bokach skrzynki. Nie będę u siebie miał styczników, to może Ci komplikuje trochę podłączanie, nie wiem jakie są plusy stycznika.
NA sterownikach i płycie głównej masz wszystko opisane i na pewno masz instrukcję więc poczytaj.
Wyłączniki prądowe się przydadzą i różnicówka oblicz moc aby je dobrać, schematy masz w google.
Jeśli kable będą się jakieś przecinać/krzyżować to daj je pod kątem 90 stopni, mówię tu o tych z wysoką częstotliwością, te są najważniejsze aby były ekranowane itp.
Tak swoją drogą to z czym masz problem dokładnie?
Może ktoś konkretniejszy się odezwie i zaoszczędzisz bo trudne to to chyba nie jest.

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pioterek » 19 gru 2015, 07:37

To było pytanie o koszt zrobienia tego a nie o to czy i jak dać sobie radę. Pomimo, że informacja przydatna to wydaje się, że jest bezcelowa. Natomiast co do kosztu tej pracy można się zdziwić odejmując od ceny za "kompletne sterowanie do CNC" koszt części za nie. Ale z drugiej strony to praca jest bardzo odpowiedzialna, bo od niej zależy nasze życie...

Autor tematu
angelo21

Post napisał: angelo21 » 19 gru 2015, 10:20

Nie jestem w stanie sobie z tym poradzic.Dla mnie to jednak czarna magia... :/ Rozmawiałem dzisiaj z jednym fachowcem, zna sie na rzeczy. Zaproponowal 5tyś/zł :roll: za zrobienie całej elektorniki , testowy rozruch + dokumentacja.Pojecia nie mam, czy to cenia z kosmosu ? czy takie są poprostu stawki... ? ?

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pioterek » 19 gru 2015, 10:33

No to drogo sobie zażyczył, ale tak jak pisałem można się zdziwić. Szukał bym kogoś innego, zrób tak jak pisałem znąjdź sprzedawcę gotowych elementów i może z nim będzie lepiej się dogadać.

CNC-Bogi
Posty w temacie: 1

Post napisał: CNC-Bogi » 19 gru 2015, 12:26

Czy ta praca jest loco Wrocław?
Jaką kwotę chcesz przeznaczyć na to podłączenie i uruchomienie?
:?:

majkel1987
Posty w temacie: 2

Post napisał: majkel1987 » 19 gru 2015, 12:36

angelo21 pisze:Mysłalem , ze poradze sobie ze wszystkim , ale niestety elektornike chce sobie odpuscic.
To było pytanie o koszt zrobienia tego a nie o to czy i jak dać sobie radę. Pomimo, że informacja przydatna to wydaje się, że jest bezcelowa.
Po prostu chciałem kolegę podnieść na duchu. Sam robię to po raz pierwszy w życiu i wiem że przychodzą momenty bezsilności i wtedy różne pomysły przychodzą do głowy, aby to pierdzielnąć i nie bawić się, aby płacić niech ktoś zrobi......a zawsze można coś zaoszczędzić. Dużo jest na forum i nie zaszkodzi się podszkolić.
JA swoją drogą to bym zrobił koledze krok po kroku jak ma i co podłączyć, jak bym znalazł trochę wolnego czasu, tylko że i tak ktoś by musiał sprawdzić bo sam się uczę dopiero.
5 tysia to masakrycznie dużo jak dla mnie.

Autor tematu
angelo21

Post napisał: angelo21 » 19 gru 2015, 13:16

majkel1987 pisze:Po prostu chciałem kolegę podnieść na duchu
wiem, dzięki : ), ale jednak tokarzowi/frezerowi daleko do elektronika ;) - jak zobaczyłem schematy, to.... czarna magia.

CNC-Bogi pisze:Czy ta praca jest loco Wrocław?
Jaką kwotę chcesz przeznaczyć na to podłączenie i uruchomienie?
:?:
w Lubinie obok Legnicy, maszyna, jesli chodzi o mechanike jest ukończona - jedynie ta elektronika.Szczerze , kompletnie pojęcia nie miałem o cenach, dlatego zerknąłem na forum.Ale bardziej liczyłem na 1tyś -2 tyś ? mogę się mocno mylic w sprawie mojej wyceny

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pioterek » 19 gru 2015, 15:54

To musiała być jakaś oficjalna cena może z cennika usług jakiejś firmy i zapewne po troszku z kosmosu. Powiedzmy sobie prawdę, wielkie cuda to nie są gdy tylko ktoś wie o co chodzi, a schematy to też są jak te strachy na wróble. Jeżeli chcesz, to znajdą się tu osoby które udzielą pomocy ( mam na myśli siebie ) zechciej tylko śmielej zadawać pytania. Mam nadzieję, że z wymianą wtyczki potrafisz sobie poradzić, no i z obsługą lutownicy. Jak to jest.

gigipawel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: gigipawel » 20 gru 2015, 22:19

Szukaj jakiegoś ogarniętego elektromontera (elektrycy utrzymania ruchu, firmy projektujące maszyny do przemysłu)!
Jeśli masz schematy wszystkiego i wszytko na miejscu (kable,złączki) to wydaje mi się 1 tys zł za samą szafkę bez rozprowadzenia jej na maszynę to bardzo dobra cena dla montera.(Oczywiście test na sucho silników nie zamocowanych na maszynie obowiązkowo czy działa wysztko)
Mówię tu o podłączeniu elektrycznym szafki nie ustawianiu plazmy bo na tym się nie znam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”