Zacząłem wcielać w życie pomysł na ploter, ktory postawie u siebie w pokoju. Dotychczasowe doświadczenia z frezarkami z profili przeważyły w wyborze konstrukcji, bedą aluminiowe profile i konstrukcja skręcana. Chetnie wykonałbym ja ze stali, ale nie ten budżet. Pomijając większość szczegółów, o których potem, mam kilka pytań konstrukcyjnych.
Podstawę bedą stanowiły 2 profile 8080 z army zalane betonem, do nich przykręcone walki podparte 20 jako prowadnice ruchomej bramy. Sporo bedzie sie opierało na tych profilach. Profile te od frontu i od tylu bedą skręcone do blachy 15mm, która bedzie ogólnym przodem i tyłem maszyny. Mam juz wstępny projekt podstawy w 3D, wrzucę pózniej jak bede przy komputerze.
Pytanie 1: czy te główne ciężkie profile powinny w całości byc podparte i leżeć na podłożu? Długość Max 1000mm. Na razie mam w projekcie dół zakończeń z blachy zrównany z dołem profili, ale odrysować nóżki wystające np na 15 i dać pod profile tez 4 kawałki blachy 15mm przy tych nóżkach tez nie problem.
Pytanie 2: brama na łożyskach długości 50mm, 2 na stronę. Czy rozstaw ich z przerwa miedzy nimi rownież 50mm (dolny łącznik bramy wychodzi wiec szerokości 150mm) bedzie Ok?
Pytanie 3: łącznik ten bedzie miał około 600mm, a środki wałków są rozstawione o 420mm. Pchać tam 2 śruby, czy na 1 to pojedzie w miarę sztywno?
Więcej pytań jak wrzucę renderki