DOHC pisze:jarucki pisze:a uzycie takiego znaczka # nie pozwoli wpisac w gcod komentarza ?
"#" - to deklaruje parametr
Komentarze można robić tak:
(msg, tekst do wyswietlenia)
(debug, tekst do wyświetlenia)
(print, tekst do wyświetlenia) - to gdzieś indziej niż w wyskakującym okienku się wyświetla ale nie wiem gdzie.
Pytanie czy po załadowaniu programu można na niego jakoś wpłynąć bez konieczności przeładowania.
Pozdrawiam
Witam serdecznie!
PRINT wyświetla komunikat w konsoli.
MSG wyświetla tekst w wyskakującym okienku.
Możesz jeszcze strumieniować wyniki do pliku, co jest bardzo przydatną funkcją.
By zrobić to co chcesz musisz użyć parametru który Cię interesuje z grupy #5xxx
Tu masz opis parametrów:
Numbered Parameters.
Polecam przestudiowanie tego bo mając rozeznanie o tym do jakich parametrów mamy dostęp można robić naprawdę skomplikowane programy na obróbkę.
A tu masz opis dokładnie tego co chcesz zrobić:
Comment parameters
Kiedyś pisałem trochę kodów które wykorzystywały sondę. Przed obróbką element się automatycznie mierzył (pomiar krzywizny i mimośrodowości) a wyniki pomiaru wyświetlałem dla swojej informacji tak jak Ty to chcesz robić. Program po pomiarze automatycznie przeliczał prostą ścieżkę by wykonać element poprawnie.
Robiłem też takie że program przed ostatnim przejściem zadawał pytanie czy chcę wprowadzić korektę, jeżeli tak to pytał o wartość (nadpisujesz odpowiedni parametr z grupy #5xxx lub odpowiednią zmienną która odpowiada u Ciebie za korekcję np. zużycia płytki tokarskiej), jeżeli nie to jechał dalej wg ustalonego schematu. Więc odpowiadając na Twoje pierwotne pytanie da się coś takiego zrobić w linuxcnc.
Pozdrawiam!
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski