Błąd Matrixa :)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Błąd Matrixa :)
Pracuję na Frezarce od 7 lat na TNC i530. Przez te 7 lat miałem kilka błędów (bo kto ich nie ma), ale zawsze jak były to z mojej winy.
Mam teraz ucznia, bo sam pomału nie ogarniam i w niecały miesiąc znalazł (niestety) błąd w heidenhainie, który zakończył się połamaniem płytek w głowicy.
Zróbcie mały test, żeby sprawdzić czy nie macie takiego samego błędu (tylko najpierw w korekcji długości frezu dodajcie 10mm, żeby go nie rozwalić).
Zróbcie wybranie kieszeni okrągłej zgrubne i wpiszcie naddatek na boku 0,05, na dnie 0,05, głębokość frezowania 0,05.
Jako, że głębokość frezowania i naddatek na dnie są takie same to Heidenhain w tym momencie wariuje (tak jest przynajmniej u mnie)
Podczas obróbki jak macie drugą bezpieczną wysokość 2mm zadziała odwrotnie - tzn. zamiast schodzić spiralnie od +2mm do 0, robi to od -2mm do 0, czyli najpierw pionowo wbija się w materiał, a potem idąc do góry zaczyna wchodzić w cykl.
Nie da się wpisać w cyklu drugiej bezpiecznej wysokości jako liczbę ujemną, sam szukałem przez dłuższy czas błędu w programie, aż doszedłem do tego, że ustawiając taką samą głębokość frezowania i naddatek na dnie maszyna wariuje i robi takie jaja.
To tak na przyszłość, jakbyście się z takim błędem spotkali.
BTW - czy u Was też taki błąd się pojawia ?
Mam teraz ucznia, bo sam pomału nie ogarniam i w niecały miesiąc znalazł (niestety) błąd w heidenhainie, który zakończył się połamaniem płytek w głowicy.
Zróbcie mały test, żeby sprawdzić czy nie macie takiego samego błędu (tylko najpierw w korekcji długości frezu dodajcie 10mm, żeby go nie rozwalić).
Zróbcie wybranie kieszeni okrągłej zgrubne i wpiszcie naddatek na boku 0,05, na dnie 0,05, głębokość frezowania 0,05.
Jako, że głębokość frezowania i naddatek na dnie są takie same to Heidenhain w tym momencie wariuje (tak jest przynajmniej u mnie)
Podczas obróbki jak macie drugą bezpieczną wysokość 2mm zadziała odwrotnie - tzn. zamiast schodzić spiralnie od +2mm do 0, robi to od -2mm do 0, czyli najpierw pionowo wbija się w materiał, a potem idąc do góry zaczyna wchodzić w cykl.
Nie da się wpisać w cyklu drugiej bezpiecznej wysokości jako liczbę ujemną, sam szukałem przez dłuższy czas błędu w programie, aż doszedłem do tego, że ustawiając taką samą głębokość frezowania i naddatek na dnie maszyna wariuje i robi takie jaja.
To tak na przyszłość, jakbyście się z takim błędem spotkali.
BTW - czy u Was też taki błąd się pojawia ?
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
-
- Kontakt:
Re: Błąd Matrixa :)
przekraczający te 0,05mm, możliwe, że 2mm.czechu_zdolny pisze:a jaki ustawiliscie dosuw ? bo coś mi chodzi po głowie
W każdym razie maszyna powinna się zachować tak samo jak przy zrobieniu obróbki wykańczającej i braku oznaczenia naddatku, czyli powinna się zatrzymać i nic nie obrabiać, a nie zagłębić pionowo i od dołu dodawać w materiale
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
no to program zachowuje się poprawnie, jeśli głębokość dosuwu jest równa większa od głębokosci frezowania to program nakaże najechać jednym ruchem roboczym na głębokość obróbkiSTELMI pisze:przekraczający te 0,05mm, możliwe, że 2mm.czechu_zdolny pisze:a jaki ustawiliscie dosuw ? bo coś mi chodzi po głowie
W każdym razie maszyna powinna się zachować tak samo jak przy zrobieniu obróbki wykańczającej i braku oznaczenia naddatku, czyli powinna się zatrzymać i nic nie obrabiać, a nie zagłębić pionowo i od dołu dodawać w materiale
również manual pisze że narzędzie wcina się w miejscu startu w materiał i posuwa się na pierwszą głębokość dosuwu
przy takim zaprogramowaniu relacji głębokość frezowania-dosuw, wjazd freza i jego złamanie byłoby z kategorii błędu ludzkiego, błąd polegający na nieadekwatnym zaprogramowaniu parametrów obróbki podczas programowania cyklu
jeśli jest inaczej niż ja dywaguję, to proszę doświadczonych o skorygowanie mojej wypowiedzi
-
- Kontakt:
Wg mnie nie do końca, bo jak zrobisz zejście np po 2mm a głębokość frezowania 1mm to frez zejdzie normalnie. Nie zejdzie normalnie tylko w przypadku jak dodatkowo zrobisz, ze ma zostawić naddatek na dnie 1mm - w tym przypadku frez zejdzie na -2mm w Z i spiralą będzie szedł do góry.czechu_zdolny pisze:no to program zachowuje się poprawnie, jeśli głębokość dosuwu jest równa większa od głębokosci frezowania to program nakaże najechać jednym ruchem roboczym na głębokość obróbkiSTELMI pisze:przekraczający te 0,05mm, możliwe, że 2mm.czechu_zdolny pisze:a jaki ustawiliscie dosuw ? bo coś mi chodzi po głowie
również manual pisze że narzędzie wcina się w miejscu startu w materiał i posuwa się na pierwszą głębokość dosuwu
przy takim zaprogramowaniu relacji głębokość frezowania-dosuw, wjazd freza i jego złamanie byłoby z kategorii błędu ludzkiego, błąd polegający na nieadekwatnym zaprogramowaniu parametrów obróbki podczas programowania cyklu
jeśli jest inaczej niż ja dywaguję, to proszę doświadczonych o skorygowanie mojej wypowiedzi
To, że zrobił błąd to jest oczywiste, moje wątpliwości wynikają z tego jak na ten błąd reaguje maszyna, tzn. dlaczego po prostu nie zaniecha obróbki tak jak ma to miejsce przy obróbce wykańczającej jeżeli zapomnimy dodać jaki pozostał naddatek
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam. Ciekawa sprawa ale wyjasnienie jest dosc proste
Mialem przypadek ze zamiast (cykl wiercenie 200) na glebokosci wpisac wartosc np. -5 dalem +5 i wyszly jajeczka... automatycznie HH odwraca wiercenie a jasniej kiedy wartosc glebokosci jest +5 to na bezpieczna wysokosc zjedzie automatycznie -5 czyli pikuje w detal... Wiec jezeli dales gl -0.05 i naddatek +0.05 to wyszlo +0 moze wystapila taka sama sytuacja. Ale sprawdzac nie bede
Moze ktos ma inna teo? 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Też miałem nieprzyjemność, kiedyś odkryć ten błąd, i myślę że w przypadku opisanym powyżej jest tak samo. (kolega dał głębokość +0,05).janosik81 pisze:Witam. Ciekawa sprawa ale wyjasnienie jest dosc prosteMialem przypadek ze zamiast (cykl wiercenie 200) na glebokosci wpisac wartosc np. -5 dalem +5 i wyszly jajeczka... automatycznie HH odwraca wiercenie a jasniej kiedy wartosc glebokosci jest +5 to na bezpieczna wysokosc zjedzie automatycznie -5 czyli pikuje w detal... Wiec jezeli dales gl -0.05 i naddatek +0.05 to wyszlo +0 moze wystapila taka sama sytuacja. Ale sprawdzac nie bede
Moze ktos ma inna teo?
Powiedzmy jest to małe niedociągnięcie ze strony Heidenhaina, bo wpisanie dodatniej głębokości powinno skutkować wywalniem błędu (ew nie powinno sie dać wpisać dodatniej wartości), ale tak poprostu jest i jak już operator o tym wie to teraz będzie już jego błąd

Kolejną sztuczką jaką można wywinąć to podanie najazdu w jednej osi przy robieniu fasolek np: L X+100 Y0 FMAX M99, L Y+100 FMAX M99 Przy otworach drugi otwór zrobi na swpółrzędnych X+100 Y +100, przy fasolkach nie zawsze

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Głębokość to parametr Q201 w cyklu 200 (wiercenie) da się go wposać z + i przy puszczeniu na maszynie może to spowodować błąd, w cyklu 252 też jest to parametr Q201 i da się go wpisać z wartością + i prawdopodobnie powoduje to błędy, których doświadczył autor wątku.STELMI pisze: w kieszeniach nie masz możliwości zmiany znaku w głębokości frezowania, więc tu błędu nie ma, jedyny błąd to taka sama głębokość frezowania i pozostawiony naddatek na dnie