Osprzęt do frezarki bramowej
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Osprzęt do frezarki bramowej
Witam, mam do ogarnięcia frezarkę bramową z zakresami 7mx4mx1.5m. Problem w tym, że nie do końca wiadomo co będzie tą frezarką robione, tzn plany są na otwory w większych konstrukcjach. Podejrzewam jednak, że będzie tą frezarką robione wszystko co sobie klienci zażyczą. Z racji, że wcześniej pracowałem jako operator kilka lat wyznaczono mnie na ogarnięcie tego tematu. Moje pytanie, układy mocujące, podkłady itp wszystko jak standardowe oprzyrządowanie do mniejszych frezarek czy są jakieś specjalne mocowania do takich gabarytów ? Czy mógłby ktoś przybliżyć temat, ewentualnie polecić jakieś firmy itp ?
W tym momencie maszyna stoi goła.
Tak samo narzędzia, polecacie jakieś konkretne firmy ? Chodzi głównie o głowice z płytkami, oprawki.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
W tym momencie maszyna stoi goła.
Tak samo narzędzia, polecacie jakieś konkretne firmy ? Chodzi głównie o głowice z płytkami, oprawki.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Z uwagi, że nie podaje kolega przybliżonych twardości elementów obrabianych i tolerancji średnic otworów to wszystko zależy od danego detalu (robi się tym co jet pod ręką). Podejście może być różne. Potrzebnę są wiertl i wytaczdła nastawne, rozwiertaki głowice do planowania.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
Materiały standardowo, wszystkie. Zdaję sobie sprawę, czym jaki otwór robić. Bardziej chodzi mi o systemy mocowań itp. Jakie imadło kupić na tak wielką maszynę itp. Narzędzia będziemy sukcesywnie dokupywać. Na start potrzeba właśnie jakiś głowic planujących, fazujących. Pytanie bardziej o firmy z których jesteście zadowoleni.zibi pisze:Z uwagi, że nie podaje kolega przybliżonych twardości elementów obrabianych i tolerancji średnic otworów to wszystko zależy od danego detalu (robi się tym co jet pod ręką). Podejście może być różne. Potrzebnę są wiertl i wytaczdła nastawne, rozwiertaki głowice do planowania.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Do mocowania wiadomo na początek piramidki, lasze (łapy dociskowe), kostki do stołu teowego, szpilek nie kupujemy firmowych tylko zwykłe szpilki budowlane , przyda się trochę kostek z płaskowników kalibrowanych na podkładanie oraz chpoki do podkręcania.
imadło tu temat ciężki jak nie wiadomo co się robi można brać dzielone do większych elementów i jakieś np.250 do pierdółek
Z narzędzi na początek : oprawka na koszyki do frezów , borkop na wiertła , głowica do planowania, oprawki na gwintowniki, i komplet na MK do wierteł rozwiertaków , później może wytaczadło.
głowice do planowania polecam Sandvik ewentualnie widia iskar innotool
do gwintowania Yamawa lub dormer zresztą wiertła też OK
frezy węglik - Niagara Cutter USA ( Fanar ) lub GUHRING
To tak z doświadczenia czym pracowałem i szło dobrze najgorzej wypadła głowica Mitsubishi na takie drobne płytki - Sandvik łykał wszystko nawet po 10mm a Mitsubishi trafiła na jakąś większą nierówność to nie dość że po płytkach to jeszcze po gniazdach
za to wiertła płytkowe z Mitsubishi idą dobrze
imadło tu temat ciężki jak nie wiadomo co się robi można brać dzielone do większych elementów i jakieś np.250 do pierdółek
Z narzędzi na początek : oprawka na koszyki do frezów , borkop na wiertła , głowica do planowania, oprawki na gwintowniki, i komplet na MK do wierteł rozwiertaków , później może wytaczadło.
głowice do planowania polecam Sandvik ewentualnie widia iskar innotool
do gwintowania Yamawa lub dormer zresztą wiertła też OK
frezy węglik - Niagara Cutter USA ( Fanar ) lub GUHRING
To tak z doświadczenia czym pracowałem i szło dobrze najgorzej wypadła głowica Mitsubishi na takie drobne płytki - Sandvik łykał wszystko nawet po 10mm a Mitsubishi trafiła na jakąś większą nierówność to nie dość że po płytkach to jeszcze po gniazdach

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
-