Planuję budowę frezarki głównie do drewna i tworzyw, ale z możliwością obrabiania małych elementów z aluminium i stali. Czas budowy planuję na jakieś 1.5 roku. Budżet to około 10k.
Wymiary stolika stolika to 590x500mm. Belka ma długość 120 cm ponieważ chciał bym mieć możliwość obrabiania wąskich ale długich elementów drewnianych (trochę poniżej 100 cm) tzn bez wjeżdżania elementem pod bramę. Wszystkie profile stalowe 100x100mm o grubości 6 lub 8mm (10 mm to chyba przesada. Jak by mi się udało kupić w długości niehandlowej to 10 mm wziął bym na belkę). Wszystkie pozostałe elementy ramy z płaskownika 15 mm. Zetka, krzyżak i stolik z frezowanego aluminium. wymiary podstawy ramy to 800mmx800mm.
Całość będzie wyżarzana przeze mnie.
Całość ma być na prowadnicach liniowych hiwin 20 i śrubach kulowych (nad średnicą się jeszcze zastanawiam). Sterowanie na silnikach krokowych 3.1 Nm z m542.
Bazy pod prowadnice będą frezowane i tu moje pytanie czy może ktoś polecić gdzie można by taką konstrukcję przefrezować z jednego mocowania w okolicach Krosna, Rzeszowa, Sanoka itd i ile to może w przybliżeniu kosztować? Czy konstrukcja wygląda ok? Być może dodam jeszcze zastrzały z tyłu belki.