Jestem na etapie przymierzania się do budowy (prawdopodobnie zamiast zakupu gotowej...) frezarki 5cio osiowej. Dwie maszyny 3osiowe już za mną, działają zadowalająco na moje potrzeby, ale czas na coś konkretniejszego co odejmie mi troszkę pracy czyli 5 osi.
Chciałbym zapytać (projektując maszynę jakby od głowicy) o zasadę związaną z konstrukcją głowicy 2 osiowej właśnie. Poniżej rysunek poglądowy o co chodzi.

Po lewej stronie oś mocowania części obracającej wrzecionem z zamontowanym frezem jest usytuowana wyżej co powoduje, że przy skręcie w tej osi maszyna musi dalej przejechać np w osi X i Y, ale kiedy usytuuję tą oś bliżej mocowania freza już te odległości są mniejsze co widać na rysunku po prawej i zaznaczone jest na czerwono.
Teraz mam bardzo ważne pytanie odnośnie tego: czy mam niejako podać programowi CAM długość freza od osi skrętu? Bo na to wygląda, ponieważ wtedy maszyna wiedziałaby ile odjechać na osiach X Y i Z.
Jeżeli ktoś ma jakąś teorię lub większą wiedzę lub zna jakąś podstawową zasadę budowy/konstrukcji takiej głowicy to prosiłbym o pomoc. Będę tutaj prowadził taki temat związany z budową mojej maszynki. Będzie to maszyna do styropianów, styrodurów.