Plazma 3x2m czy warto?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Plazma 3x2m czy warto?
Witam, noszę się z zamiarem kupienia plazmy i jak to zwykle bywa budżet ograniczony.
Znalazłem na aledrogo takie coś, czy ktoś zna tego producenta lub kupił od niego tą plazmę?A może ktoś z opisu coś może powiedzieć czy warto?
http://allegro.pl/ploter-cnc-plazma-150 ... 31759.html
Znalazłem na aledrogo takie coś, czy ktoś zna tego producenta lub kupił od niego tą plazmę?A może ktoś z opisu coś może powiedzieć czy warto?
http://allegro.pl/ploter-cnc-plazma-150 ... 31759.html
;]
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
cholera, musze sie zacząc wystawiac na alledrogo
tanio coś nawet bez zrodła, desperat?
cnc onv mam, program troche nie dopracowany, chciałem se kiedys kujkę zrobić, a naumiec sie g kodów to tam jakos specjalnie trudne nie jest, trzeba byc kompletnym debilem zeby tego nie załapać czyli g90, g 91, g0 g1 interplacja xy i funkcje pomocnicze m , wielkie rzeczy.
generalnie ta maszynka z allegro nie jest taka tragiczna, ale opis mógłby byc bardziej konkretny, jechać , zagadac, zobaczyc itd
tanio coś nawet bez zrodła, desperat?
cnc onv mam, program troche nie dopracowany, chciałem se kiedys kujkę zrobić, a naumiec sie g kodów to tam jakos specjalnie trudne nie jest, trzeba byc kompletnym debilem zeby tego nie załapać czyli g90, g 91, g0 g1 interplacja xy i funkcje pomocnicze m , wielkie rzeczy.
generalnie ta maszynka z allegro nie jest taka tragiczna, ale opis mógłby byc bardziej konkretny, jechać , zagadac, zobaczyc itd
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Cóż. Brama (raczej bramka) jest wiotka. Czyli przy paleniu cienkich blach, gdzie można pojechać szybciej (np. 5m/min), na ostrych rogach będzie wpadać w drgania. Przy wolnych ruchach będzie ok. Bardziej obawiał bym się tych fantastycznych prowadnic tocznych. Kto pracował na plaźmie ten wie ile pyłu jest wokół. Niby tam są gumki uszczelniające, ale to takie sobie (przynajmniej nie do plazmy). Także ruszt jest nie fajny. Pospawany w całość. Przecież to się co chwila wymienia, w dodatku przepala się nierównomiernie. Jeśli zdarzy się palenie 20stki, to te płaskowniczki są na raz. Sprzęt jest raczej do pracy dorywczej niż zawodowej.
-
- Posty w temacie: 1
plazma ciężkiej, super sztywnej bramy nie potrzebuje ale ta z aukcji to żart jakiś, jak i reszta "plotera". Niby to tylko 20k, ale za co? Położę tam płytę 20mm i maszyna sie złoży, na początek także całe ruszto do zrobienia od nowa, a nie wiadomo czy producent pozwoli.
Do zabawy tak, do garażowych potrzeb tym bardziej produkcji zdecydowanie nie, strata ciężko zarobionych monet, producent o maszynach do cięcia plazmą nie ma pojęcia, udowodnił to tworząc to coś.
Upss musiałem tworzyć mojego posta gdy już kolega cnccad napisał
Do zabawy tak, do garażowych potrzeb tym bardziej produkcji zdecydowanie nie, strata ciężko zarobionych monet, producent o maszynach do cięcia plazmą nie ma pojęcia, udowodnił to tworząc to coś.
Upss musiałem tworzyć mojego posta gdy już kolega cnccad napisał
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Wygląda na to, że wanna pełni dwojaką funkcję, wychwytuje detale i jest elementem nośnym, możne i całość ładnie wygląda ale faktycznie od strony technicznej rozwiązanie to posiada sporo wad.
Blacha 20 mm 1,5x3,0 metra to masa ok 700 kg, pewnie 2 razy tyle co cały ploter.
W opisie brakuje jednej dosyć istotniej informacji, iż ploter jest do cięcia bach do 3 mm ... jakoś nie widzę tego plotera w momencie gdy zsuwamy z wózka widłowego na niego blachę o masie 700 kg ...
Blacha 20 mm 1,5x3,0 metra to masa ok 700 kg, pewnie 2 razy tyle co cały ploter.
W opisie brakuje jednej dosyć istotniej informacji, iż ploter jest do cięcia bach do 3 mm ... jakoś nie widzę tego plotera w momencie gdy zsuwamy z wózka widłowego na niego blachę o masie 700 kg ...
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
ta ostatnia poszła do klienta bo nie było czasu na dokonczenie, ale podobna kiedyś robiłem do fabryki tłumików "polonez" i do jakiegos klimawent czy cos w ten desen w Buku koło Poznania no i odpalałem kilka z moich projektów jeżdżąc po śląsku.mykeone pisze:Zajrzalem na twoją stronę
na yt se obczaj, kiedys w jednej robiłem test z źódłem transformatorowym ozas, nie pamietam ile miało, chyba 250kVA, więc palenie blachy 20ki trwało dosłownie 15 sekund po czym wywaliło mi wszytskie bezpieczniki hehe, no nie poradze ze miasteczko postanowiło zdjąc druty i schowac je do ziemi i zamiast zostawić na przyłączu bezpieczniki 32A, dali 20A.
więcej zapytan i robót mam na frezarki, więc plazmy raczej z doskoku
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Jestem umówiony to dam znać ja kto wszystko na żywo wygląda, ogólnie zastosowanie maszynki nie będzie jakieś produkcyjne, potrzebuję do własnych potrzeb warsztatowych, max blacha 10mm . A czy w tym budżecie byłbym w stanie coś sensownego stworzyć? mam dostęp do maszyn i znam się na mechanice, gorzej jest z elektroniką ,ale tu widziałem gotowe zestawy ,więc może nie było by tragicznie. I jeszcze jedno czy można gdzieś kupić gotowy projekt takiej maszynki ?
;]