CIECIE BLACHY MOSIEŻNEJ 0.3mm do 0.8mm

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
nieustraszony6
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10

CIECIE BLACHY MOSIEŻNEJ 0.3mm do 0.8mm

Post napisał: nieustraszony6 » 26 paź 2014, 14:05

Witam na forum ,
Jestem nowy PROSZĘ O WYROZUMIAŁOŚĆ.
Chodzi o to że jestem w temacie ciecia wycinania itp. laikiem .I szukam najlepszego rozwiązania dla siebie przy swojej pracy jaką zaczynam .
Wiec szukam maszyny jaka nie jest droga a będzie wystarczająca by poradziła sobie z wycinaniem napisów w blaszce mosiężnej grubości od 0.3mm do 0.8 nie grubsza !Istotą jest by po wycięciu napis był estetyczny kanty proste ostre nie poszarpane itp.maszyna musi być dokładna precyzyjna by po wycięciu napis był gotowy . Napisy są różniste czcionka różna ale nie większe niż dłu.30cm wys.8cm.Znalazłem pewną maszynę :

http://atmsolutions.pl/produkt/235/Basi ... ower_30x40

sprzedawca zapewnia że to wystarczy i poradzi sobie bez problemu ,jestem jednak ostrożny i chce porozmawiać z osobami co się na tym znają i doradzą .Proszę o kilka zdań czy szukać czegoś konkretnego co mi pomoże czy to ma być jakiś laser czy frezarka a może jakaś gilotyna ...Podam zdjęcie w formacie zwykłym by mieć pogląd w czym dokładnie rzecz ,samo przygotowanie pliku dxf nie jest kłopotem .Proszę Was o inf. czego szukać i najlepiej gdzie .Z góry dziękuje za pomoc ,proszę informacje najlepiej podesłać prywatnie na mail : [email protected]
dziękuje i pozdrawiam forumowiczów !ObrazekObrazek

Obrazek

Tagi:

laserki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: laserki » 26 paź 2014, 15:01

To źle kolega trafił bo ten dział forum jest o laserach a taniego lasera do blachy nie ma.

Grawer.Gift
Posty w temacie: 6

Post napisał: Grawer.Gift » 26 paź 2014, 15:25

Skoro producent ci gwarantuje że się to wytnie , to niech zrobi próbkę.
Wg mnie da ciała, a problem widzę w mocowaniu materiału grubości 0,3 mm i proporcjach napisu.
Jest za cienki a proporcje napisu dają pewność ze całość będzie ,,za gibka " i za wiotka i będzie się wichrować przy wycinaniu frezem.

Natomiast laser pewnie tak, tyle że nie za 6000zł a za ok 100 000 ( albo coś blisko tego ) i nadal trzeba pamiętać że będzie ,,gibkie".

Zacznij wiec , zanim wydasz 100 koła, od tego do czego ma to być i czy po kupnie sprzętu i wycięciu nadal się do czegoś przyda.
Nie zrobiłeś mostków, stąd wnioskuję że jeszcze nie ciąłeś w taki sposób, bo wtedy wiedziałbyś że litera ,,N" będzie się kręcić w tak dużej 300 mm i tak cienkiej 0,3 mm blaszce

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 26 paź 2014, 16:43

Nadia o wymiarach 80mm w najchudszych miejscach ma coś około 1mm, wyciąć to jeszcze może da radę (zabawa z taśmą 2 stroną itp) tylko pytanie co po wycięciu bo takiej pajęczynie długiego żywotu nie wróżę, co chcesz z takimi napisami robić? przykleić gdzieś czy co?
I don't like principles, I prefer prejudices

Autor tematu
nieustraszony6

Post napisał: nieustraszony6 » 27 paź 2014, 08:55

Grubość 0.3 faktycznie może robić problem ,ale 0.8 powinno iść dobrze na odpowiednim sprzęcie .Kolego napisz o czym mowa z tymi mostkami ,nie wiem w czym problem ?zastanawiam się jak frezarka wytnie kanty wewnętrzne jakiś musi być bardzo cienki frez chyba by to wykonać dobrze ...
Jak ktoś coś będzie miał sprawdzonego to proszę pisać ,może ta wiedza też komuś innemu się przyda .Temat jest jak dla mnie bardzo ciekawy i musze go ogarnąć .Takie napisy sa stosowane pod klienta jako loga w meblarstwie ,są frezowane w okleinę i zalakierowane jak by ktoś się zastanawiał do czego potrzebuje :)

Grawer.Gift

Post napisał: Grawer.Gift » 27 paź 2014, 09:36

nieustraszony6 pisze:Takie napisy sa stosowane pod klienta jako loga w meblarstwie ,są frezowane w okleinę i zalakierowane jak by ktoś się zastanawiał do czego potrzebuje :)
I od tego trzeba było zacząć.
Już widzę jak wycinasz w płycie meblowej podfrezowanie pod napis. Jak napisał ci kolega wyżej - napis ma grubość 1 mm w niektórych miejscach. Frezowanie w meblówce takim frezem powierzchni 300 x 80 będzie masakrą.
A najgorszy efekt będzie przy widocznych krawędziach po wklejeniu loga w mebel.
Takie coś to jedynie z 2 kwasówki i naklejać bezpośrednio na płytę bez podfrezowania.

Autor tematu
nieustraszony6

Post napisał: nieustraszony6 » 27 paź 2014, 10:29

Kolego temat podfrezowania jest już opanowany i nie jest problemem .Napis jest wpuszczany, po czym ubytki po frezie zrobione mazerunkowo i całość zalakierowana po czym szlifowana i wypolerowana i nie ma żadnego śladu .
Temat samego wycinania napisu mosieżnego jest problemem ,wiem że lasery fiber by sobie poradziły ale koszt zakupu jest ogromny do samego zapotrzebowania w ilość napisów :)nie realne jak dla mnie !
Szukam może jakiejś frezarki CNC z stołem roboczym co przyssa blaszkę mosieżną do cięcia i nie będzie problemu z wibracjami itp.

Grawer.Gift

Post napisał: Grawer.Gift » 27 paź 2014, 10:46

Chcesz przyssać taką cienką blachę i wycinać przelotowo ?
Widać że nie ciąłeś nigdy takich rzeczy.

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cinematic2 » 27 paź 2014, 10:48

Kolego przenieś się z tym postem we właściwe miejsce.
Frezarki piętro wyżej.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Autor tematu
nieustraszony6

Post napisał: nieustraszony6 » 27 paź 2014, 11:36

Panowie w pierwszym zapytaniu spytałem sie czy jakaś maszyna może mi pomóc ,zasugerowałem laser ,frez, gilotyne i prosiłem o pomoc .I tez wyrazinie napisałem że tamat jest dla mnie obcy .To że napisałem o przyssaniu materiału to tylko była moja jakaś myśl nic wiecej , dostaje wiadomość ze mam zmienić miejsce do rozmowy ...Jak ktoś nie potrafi nic dodać do tematu po co cokolwiek pisać lepiej przemilczeć .
Temat na frezarkach też podałem ,wiec proszę o konkretną pomoc jak ktoś ma wiedzę w tym zakresie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”