W drivery silników nie warto się pchać, bo jest ich dużo i są bardzo tanie. Są też bardzo dobre drivery w dobrej cenie.
Sterownik ma sens. Ale nie wiem jaki sterownik i jaki sens? Edukacyjny? Zapewne, jeśli ma do czegoś prowadzić. Komercyjny? Bez pełnego oprogramowania jest niewiele wart. Patrz Piko. Sprzęt mocno ograniczony, budżetowy, ale program się rozwija od strony aplikacji na PC. Sam sterownik w Piko nie jest za bardzo "inteligentny". Dostaje gotowe wektory albo co najwyżej proste komendy do wykonania. Nacisk jest na program pecetowy którego możliwości są atrakcyjne i powoli ciągle ich przybywa.
Zrobienie dobrego sterownika autonomicznego, to poważne zadanie i wartościowe. Mało jest takich rzeczy na rynku poza profesjonalnymi i koszmarnie drogimi systemami. Ale pod warunkiem dużego zaangażowania i doprowadzenia do postaci komercyjnej z ukierunkowaniem na firmy. Bo niskobudżetowi amatorzy i tak wybiorą chinola, ew Piko. Albo coś co samo w sobie jest durne i wymaga podpięcia pod Macha albo czegoś w tym rodzaju.
Przydałby się taki produkt pod postacią sterowania do tokarki. Ale musiałby być zawodowo zaprojektowany, zawodowo oprogramowany i zawodowo zaoferowany, przy tym w przystępnej cenie. Nie trzeba wiele, żeby przebić linuxa na tokarkę, bo on jest z definicji kulawy. Tyle trzeba by to zrobić dobrze.
Sam miałbym na to ochotę, ale nie mam czasu a to nie jest zadanie na pół roku.
Zanim zaczniesz, zadaj sobie tylko pytanie, czy jesteś w stanie i dasz radę. Tu jest dużo pułapek, na każdym etapie. Trzeba mieć doświadczenie. Umiejętność napisania programu to w sumie najmniejszy problem. Właściwie wierzchołek góry lodowej. Ty zaś, bez urazy, jak widzę, jesteś na początku drogi i łamiesz głowę nad problemami podstawowymi, których zasadniczo nawet nie powinieneś wypowiadać.
Chyba że pozostaniesz na celu edukacyjnym, wtedy zawsze warto.
P.S. Nie wiem czy nie mieszasz przyspieszenia z częstotliwością aktualizacji prędkości. To są rzeczy ze sobą praktycznie nie powiązane.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2014, 00:49 przez
mc2kwacz, łącznie zmieniany 2 razy.