co to jest?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Grzesh pisze:Witam, koledzy robiłem porządki i znalazłem takie coś, do czego to służy jak się nazywa?
Jest to przekładnia cięgnowa przenosząca moment obrotowy z pasa płaskiego na pas klinowy - strzałka wskazuje kierunek obrotów.egojack1 pisze:Wygląda to na wał ułożyskowany umożliwiający przejście z momentem napędowym z pasa płaskiego na dwa pasy klinowe lub odwrotnie. Strzałka może wskazywać kierunek obrotów w konkretnym niegdysiejszym zastosowaniu w jakiejś maszynie.
Jeszcze musi kolega się trochę podszkolić.

-
Z tym podszkoleniem chodziło mi o zdanie:egojack1 pisze:Skora kolega taki wyszkolony, to poproszę coś bliżej o wnętrzu bo pojęcie przekładnia cięgnowa jest rozległe i nieostre.
"Strzałka może wskazywać..." - nie, strzałka zawsze wskazuje kierunek obrotów (jeśli jest inaczej, urządzenie do naprawy lub poprawy).
Kolega chyba krótko w tej energetyce robi, że nie wie o takich podstawach, bo w energetyce kierunek obrotów ma kolosalne znaczenie.

A z wnętrzem tej przekładni to kolega ma rację - wał ułożyskowany.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Napisałem:"Strzałka może wskazywać kierunek obrotów w konkretnym niegdysiejszym zastosowaniu w jakiejś maszynie."
Powinienem był napisać mogła wskazywać, albowiem miałem na myśli to, że ten wskazywany przez nią kierunek obrotów miał istotne znaczenie dla tej maszyny, gdzie ten element służył. Obecnie dla tej części nie ma znaczenia w którą stronę ktoś ją będzie napędzał.
A w energetyce pracuję wystarczająco długo (pół życia)
A Ty kolego co taki uciążliwy jesteś, że łapiesz innych za słówka i próbujesz udowadniać, że mało wiedzą, muszą się doszkalać itd itp? Co to ma wspólnego z tym tematem? Jesteś jednym z tych, co to im się wydaje, że wszystko wiedzą najlepiej a inni nie wiedzą prawie nic?
Nieco pokory zalecam...
Powinienem był napisać mogła wskazywać, albowiem miałem na myśli to, że ten wskazywany przez nią kierunek obrotów miał istotne znaczenie dla tej maszyny, gdzie ten element służył. Obecnie dla tej części nie ma znaczenia w którą stronę ktoś ją będzie napędzał.
A w energetyce pracuję wystarczająco długo (pół życia)

A Ty kolego co taki uciążliwy jesteś, że łapiesz innych za słówka i próbujesz udowadniać, że mało wiedzą, muszą się doszkalać itd itp? Co to ma wspólnego z tym tematem? Jesteś jednym z tych, co to im się wydaje, że wszystko wiedzą najlepiej a inni nie wiedzą prawie nic?
Nieco pokory zalecam...
-
Oczywiście, gdyby autor dodał więcej zdjęć, które pokazywałyby chociaż z trzech stron to urządzenie, to nie byłoby polemiki.
A tak kolejny user dołączył do niechlubnej grupy autorów, którzy jednym niewyraźnym zdjęciem w temacie oczekują nie wiadomo jakiej pomocy.
I ma kolega rację - strzałka mogła wskazywać kierunek obrotów w jakiejś maszynie, aczkolwiek nie wiemy jak są zamocowane koła, więc domniemywać należy, że strzałka wskazuje kierunek obrotów.
Więc jest to przekładnia cięgnowa na podbudowie wałka ułożyskowanego i nie jesteśmy pewni, czy strzałka wskazuje właściwy kierunek obrotów - czy teraz jest poprawnie koledzy?
A tak kolejny user dołączył do niechlubnej grupy autorów, którzy jednym niewyraźnym zdjęciem w temacie oczekują nie wiadomo jakiej pomocy.
I ma kolega rację - strzałka mogła wskazywać kierunek obrotów w jakiejś maszynie, aczkolwiek nie wiemy jak są zamocowane koła, więc domniemywać należy, że strzałka wskazuje kierunek obrotów.
Więc jest to przekładnia cięgnowa na podbudowie wałka ułożyskowanego i nie jesteśmy pewni, czy strzałka wskazuje właściwy kierunek obrotów - czy teraz jest poprawnie koledzy?