Wiertła stożkowe
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Wiertła stożkowe
Witam. Zastawiam się nad taką sprawą otóż mam wiertarkę stołową ( samoróbka z wiertarką celma ) i dorwałem wiertła stożkowe mk1 i mk2. Czy da rade jakoś zamocować te wiertła za pomocą jakieś redukcji w uchwycie wiertarskim? Jedyne co mi wpadło do głowy to tuleja redukcyjna zwiększająca z mk1 na mk2, stożek zewnętrzny bym ztoczył na fi 13 aby weszło w uchwyt tylko czy to zda egzamin ?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Prawdę mówiąc to bez sensu . Wszystko tak urośnie na długość że o jakiejkolwiek precyzji wiercenia nie ma mowy.
Bicie uchwytu , bicie przetaczanej tulejki , trochę luzu na wrzecionie , troche na stojaku i w efekcie z ręki chińskim wiertłem lepiej wywiercisz.
Osobiście jak wiertło na mk i stożek dziadowski to ordynarnie przetaczam na fi10 albo fi13 i takie wiertło jeszcze trochę pochodzi jako zwykłe cylindryczne .
Bicie uchwytu , bicie przetaczanej tulejki , trochę luzu na wrzecionie , troche na stojaku i w efekcie z ręki chińskim wiertłem lepiej wywiercisz.
Osobiście jak wiertło na mk i stożek dziadowski to ordynarnie przetaczam na fi10 albo fi13 i takie wiertło jeszcze trochę pochodzi jako zwykłe cylindryczne .
Pozdrawiam , Michał. 

-
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Daj dokładny opis w dziale Giełda, może ktoś się wymieni z Tobą na zwykłe i będzie po kłopocie. W przeciwnym razie najprościej zatoczyć same wiertła (nożem z widią), chociaż dla mnie to barbarzyństwo.rafalmarek10 pisze:dorwałem wiertła stożkowe mk1 i mk2
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Witam
jeśli tylko 230V to:
ale cenowo zbliża się już do:
Czyli najrealniejsza zostaje propozycja clipper7 o zamianie.
Tiaaa... a czytanie ze zrozumieniem gdzie?InzSpawalnik pisze:przyjzyj sie dobrze samemu uchwytowi trojszczekowemu, w niektorych samorobkach widzialem ze tAkowy jest zamocowany w gniezdzie Mrsea
rafalmarek10 pisze: otóż mam wiertarkę stołową ( samoróbka z wiertarką celma )
Nie da się. Jeśli ten samoróbkowy uchwyt wytrzyma i masz "siłę" tzn, 3 fazy to coś takiegorafalmarek10 pisze:Czyli krótko mówiąc, wywalić uchwyt trójszczękow y i przerobić mocowanie na stożek morse`a ?
jeśli tylko 230V to:
ale cenowo zbliża się już do:
Czyli najrealniejsza zostaje propozycja clipper7 o zamianie.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek