Materiały inzynierskie

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
19stasiu90
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Materiały inzynierskie

Post napisał: 19stasiu90 » 07 mar 2014, 20:12

Witam.
Czy mógłby mi ktoś pomóc i podać przykład elementu maszyny, który jest przykladem pretu rozciagajacego i jest obliczany na wytrzymałość lub sztywnosc? Najlepiej, żeby metoda, wartości obliczeniowe były znormalizowane lub na podstawie ksiazek. Wg. takich kryteriów mam wykonać projekt... a ciężko jest znaleźć taki element. W dodatku zdaniem prowadzacego, to co nie jest zapisane w normach albo ksiazkach nie projektuje sie.
Proszę o pomoc.

Tagi:

dragon44
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dragon44 » 07 mar 2014, 22:53

śruba napędowa (toczna)

Autor tematu
19stasiu90

Post napisał: 19stasiu90 » 08 mar 2014, 13:14

a gdzie ja sie stosuje bo musze wiedziec w jakiej maszynie? znajde do tego ksiazke?

dragon44

Post napisał: dragon44 » 08 mar 2014, 17:18

w napędach maszyn...

prawdę mówiąc to zdziwiło mnie to pytanie kolegi, bo widzę że masz prawie sto postów, a o śrubach tocznych nie słyszałeś?? heh, no trudno, śruby wyglądają tak, stosuje się je do napędu osi, pomiędzy silnikiem a ... yyyy.... jakby to nazwać, ruchomą częścią maszyny. Tysiąc słów nie zastąpi tego co jeden rysunek, masę podstawy znajdziesz w dziale "Frezarka - konstrukcja metalowa" .

Śruba to pierwsze co mi przyszło do głowy, ale ona jest poddawana głównie siłą skręcającym, ale np. w osi Z podczas postoju działają na nie tylko siły rozciągające. nie wiem czy to będzie najszczęśliwszy przykład... nic lepszego nie przychodzi mi do głowy.

W ostateczności zwykłe połączenie śrubowe, w pionie, jest rozciągane na skutek podwieszonej masy...

Wiem!! zajrzyj tutaj . W elektrowrzecionie z automatyczną wymianą narzędzi przez środek przechodzi szpilka zaciągająca chwytak. Ta szpilka jest tylko i wyłącznie rozciągana. Nie czytaj całego tematu, bo to nie ma sensu, poprzeglądaj rysunki, linki. Znajdziesz tam siły z jaką zaciągane są oprawki, czyli siły z jaką jest rozciągana szpilka. Może być problem z literaturą, zostają katalogi. Jakby co to pytaj ;)

Filys
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Filys » 09 mar 2014, 08:31

Nie kombinuj.

Połączenie śrubowe pracujące na tarcie. Przykłady: połączenie koła zamachowego z wałem korbowym w celu przeniesienia napędu i miliony innych.

Śruba ma być tak mocno dokręcona aby powodowała odpowiednie siły tarcia. Więc jest rozciągana. Przy obliczeniach liczymy wytrzymałość rdzenia na rozciąganie. F/A

No to chyba ma kolega swój pręt. Normy kol. znajdzie i literaturę.

Autor tematu
19stasiu90

Post napisał: 19stasiu90 » 09 mar 2014, 22:45

Kolego dragon44 ;)
wiem jak wyglada sruba napedowa toczna tylko nie wiedzialem o jakiej maszynie myslisz ze mogla by ta czesc dzialala jako pret rozciagany. Zapomnialem chyba na poczatku wspomniec ze ten przykład pretu na rozciagany musi dzialac tylko i wylacznie na rozciaganie i do tego musza byc ksiazki lub normy. katalogi niestety nie moga byc :/

Kolego Filys:
Moze to i jest dobry przyklad ale musze poszukac literatury czy taka znajde ;)

Jak cos to czekam na dalsze pomysly ;)

Pozdrawiam

Duszczyk_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Duszczyk_K » 10 mar 2014, 09:35

a śruba rzymska? a żeby miała jakieś normy to trzeba by poszukać w branży gdzie taka śruba wykonuje odpowiedzialną pracę. i tak sobie myślę i szukam w pamięci i może w kolejnictwie takie śruby by się znalazły?
- przychodzi mi do głowy śruba rzymska stosowana przy słupach trakcyjnych (chyba gdzieś na słupie jakaś się znajdzie :) )
tu śruba jako podciąg belki poziomej
- śruba rzymska zastosowana w układzie hamulcowym wagonów kolejowych, reguluje naciąg cięgien? może takie?

Autor tematu
19stasiu90

Post napisał: 19stasiu90 » 10 mar 2014, 18:18

dzis jestem po kolejnych zajeciach z tego projektu i otoz prowadzacy nie zaakceptowal zadnych podnosnikow ani srub rzymskich poniewaz w takich elementach łatwo jest stawic srubke w SolidWorksie i ja liczyc... przynajmniej jemu ;/ zaporoponowalem mu zaprojektowanie silownika hydraulicznego, no to przystał na to. tylko potrzebuje teraz literatury gdzie jest pokazane krok po kroku jak sie to projektuje... Czy ktos z was zetknal sie z taka literatura?

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: trzasu » 10 mar 2014, 20:22

19stasiu90 pisze:dzis jestem po kolejnych zajeciach z tego projektu i otoz prowadzacy nie zaakceptowal zadnych podnosnikow ani srub rzymskich poniewaz w takich elementach łatwo jest stawic srubke w SolidWorksie i ja liczyc... przynajmniej jemu ;/ zaporoponowalem mu zaprojektowanie silownika hydraulicznego, no to przystał na to. tylko potrzebuje teraz literatury gdzie jest pokazane krok po kroku jak sie to projektuje... Czy ktos z was zetknal sie z taka literatura?
Bardzo wdzięczny temat, na temat obliczeń siłowników znajdziesz coś w każdej książce traktującej o napędzie hydrostatycznym np.

Książki autorstwa Stryczka ... Napęd hydrostatyczny I,
Szydelski - Elementy napędu i sterowania hydraulicznego i pneumatycznego
Lipski - Hydrauliczne urządzenia napędowe i sterownicze.

Autor tematu
19stasiu90

Post napisał: 19stasiu90 » 10 mar 2014, 21:59

patrze ksiazki Lipskiego i Szydelskiego naleza do starszych ksiazek ;) Mam nadzieje ze cos pomocnego tam znajde w projektowaniu ;) Juz zamowilem w bibliotece i czekam na odbior.
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”