Naddatki na obróbke zgrubną i kształtującą otworu wytaczanie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Naddatki na obróbke zgrubną i kształtującą otworu wytaczanie
witam
Jestem studentem i mam problem z projektem. Mam do wykonania projekt korpusu. Naddatki na obróbke zgrubną i kształtującą otworu poprzez wytaczanie. Dlatego wytaczanie bo średnica otworu wejściowego jest mniejsza niż kolejne większe znajdujące się głębiej. Siedze ju nad tym ładne parę dni. Z góry dziękuje na pomoc. Szukałem już w wielu normach ale nie znalazłem na wytaczanie.
Jestem studentem i mam problem z projektem. Mam do wykonania projekt korpusu. Naddatki na obróbke zgrubną i kształtującą otworu poprzez wytaczanie. Dlatego wytaczanie bo średnica otworu wejściowego jest mniejsza niż kolejne większe znajdujące się głębiej. Siedze ju nad tym ładne parę dni. Z góry dziękuje na pomoc. Szukałem już w wielu normach ale nie znalazłem na wytaczanie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
witaj
już to znalazłem wcześniej ale nie mam możliwości odnalezienia parametrów
T– tolerancja wymiaru operacji poprzedniej, do wzoru
wlicza się tylko tolerancję
wymiaru mierzoną w głąb materiału,
Raz– średnia wysokość chropowatości powierzchni,
W– wartość głębokości warstwy wadliwej i tolerancj
i wymiaru półfabrykatu,
ρ– wypadkowe odchylenie przestrzenne powierzchni obr
abianej części np.
przesunięcia, skrzywienia osi, niewspółosiowości, m
imośrodowości,
zwichrowania itp. (geometryczna suma wektorów),
ρ
– błąd bazowania i zamocowania przedmiotu w zabiegu
wykonywanym
(geometryczna suma wektorów),
konkretnie dla mojego typu. szukałem do otworów ale lipa, wszedzie jedynie dla tych wałków:/
jakieś porady co dalej?
[ Dodano: 2013-12-29, 19:03 ]
dodam że policzyłem naddatki całkowite wg doboru rodzaju odlewania i wlk nominalnych. tw naddatek RMA i tolerancje odlewu CT.
Tylko nie wiem na czym sie oprzeć by podzielić go na naddatek na obr. zgrubną i kształtującą. Chodzi tu głównie o te dwie średnice
już to znalazłem wcześniej ale nie mam możliwości odnalezienia parametrów
T– tolerancja wymiaru operacji poprzedniej, do wzoru
wlicza się tylko tolerancję
wymiaru mierzoną w głąb materiału,
Raz– średnia wysokość chropowatości powierzchni,
W– wartość głębokości warstwy wadliwej i tolerancj
i wymiaru półfabrykatu,
ρ– wypadkowe odchylenie przestrzenne powierzchni obr
abianej części np.
przesunięcia, skrzywienia osi, niewspółosiowości, m
imośrodowości,
zwichrowania itp. (geometryczna suma wektorów),
ρ
– błąd bazowania i zamocowania przedmiotu w zabiegu
wykonywanym
(geometryczna suma wektorów),
konkretnie dla mojego typu. szukałem do otworów ale lipa, wszedzie jedynie dla tych wałków:/
jakieś porady co dalej?
[ Dodano: 2013-12-29, 19:03 ]
dodam że policzyłem naddatki całkowite wg doboru rodzaju odlewania i wlk nominalnych. tw naddatek RMA i tolerancje odlewu CT.
Tylko nie wiem na czym sie oprzeć by podzielić go na naddatek na obr. zgrubną i kształtującą. Chodzi tu głównie o te dwie średnice
-
w moim wypadku wytaczanie tych otworów odbędzie sie raczej na wytaczarce lub wiertarko frezarce , gdzie narzędzie bd wykonywało ruch roboczy, ale do metody to później.
Jeśli miałby skorzystać z tego co podałeś w linku dudis69 to to sie nie odnosi do materiału jakiego mam i otworów.
Dasz rade mi coś jeszcze poradzić ?
Jeśli miałby skorzystać z tego co podałeś w linku dudis69 to to sie nie odnosi do materiału jakiego mam i otworów.
Dasz rade mi coś jeszcze poradzić ?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Naddatki na obróbkę zgrubną i wykańczającą
Witam!
Czy obróbka będzie na tokarce czy wytaczarce to nie ma znaczenia! Powiedziałbym, że na tokarce będzie szybciej tocząc suportem średnicę 110 H7. Co do naddatków na obróbkę, to jest to obsada łożyska, wykonywana w procesie odlewania. Z tym się wiążą naddatki uwzględniające również skurcz odlewniczy. Planując obróbkę skrawaniem, wyjdź najpierw z poprzedniego procesu wykonania detalu.
pozdrawiam
Czy obróbka będzie na tokarce czy wytaczarce to nie ma znaczenia! Powiedziałbym, że na tokarce będzie szybciej tocząc suportem średnicę 110 H7. Co do naddatków na obróbkę, to jest to obsada łożyska, wykonywana w procesie odlewania. Z tym się wiążą naddatki uwzględniające również skurcz odlewniczy. Planując obróbkę skrawaniem, wyjdź najpierw z poprzedniego procesu wykonania detalu.
pozdrawiam
Hominis est errare, insipientis in errore perseverare
-
No wiem ale przed nadlanie stopu łożyskowego pod średnice 110H7 musze obrobić te powierzchnie, a musze w dokumentacji ująć ilość m.in naddatku na obr kształtującą. Pozostałe powierzchnie mam gotowe oprócz jeszcze fi81Co do naddatków na obróbkę, to jest to obsada łożyska, wykonywana w procesie odlewania
[ Dodano: 2013-12-30, 10:19 ]
nie mam pojęcia skąd je dobrać lub obliczyć
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Naddatki na obróbkę zgrubną i wykańczającą
Aż wydrukowałem sobie rysunek i nie widzę na nim powierzchni ze stopu łożyskowego!
Jest to normalna obsada żeliwna.
Średnica 81 to uszczelnienie z rowkiem na filc całej obsady.Nie bardzo rozumiem do czego ten stop łożyskowy?
Jest to normalna obsada żeliwna.
Średnica 81 to uszczelnienie z rowkiem na filc całej obsady.Nie bardzo rozumiem do czego ten stop łożyskowy?
Hominis est errare, insipientis in errore perseverare