siłownik hydrauliczny
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
siłownik hydrauliczny
witam
szukam urządzenia, które będę mógł w zbudować w warunkach domowych
koncepcja została przedstawiona na rysunku. Siła działająca na element N jest jednostajna, ale (element czerwony wchodzi w element zielony), ale im dłużej element czerwony wchodzi w element zielony tym robi to wolniej.
wiem że opis jest "kulawy" ale mam nadzieję, że idea została przedstawiona. proszę o pomoc, ewentualnie linki, które mnie nakierują na rozwiązanie problemu
p.s. przepraszam za moją niewiedzę i ignorancję w tym poście
pozdrawiam
szukam urządzenia, które będę mógł w zbudować w warunkach domowych
koncepcja została przedstawiona na rysunku. Siła działająca na element N jest jednostajna, ale (element czerwony wchodzi w element zielony), ale im dłużej element czerwony wchodzi w element zielony tym robi to wolniej.
wiem że opis jest "kulawy" ale mam nadzieję, że idea została przedstawiona. proszę o pomoc, ewentualnie linki, które mnie nakierują na rozwiązanie problemu
p.s. przepraszam za moją niewiedzę i ignorancję w tym poście
pozdrawiam
- Załączniki
-
- rys1.png (1.77 KiB) Przejrzano 1577 razy
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: siłownik hydrauliczny

Tłok wchodzi do dobrze dopasowanego cylindra.
W cylindrze wywiercone są otworki 0.5mm (takim wiertłem da się jeszcze wkrętarką coś wywiercić).
Im głębiej wchodzi tłok tym mniej otworów wypuszcza płyn i tłok wolniej się przemieszcza.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Re: siłownik hydrauliczny
Czy chodzi oto, aby tłok (element czerwony) przemieszczał się jednostajnie i nie zwalniał w miarę wchodzenia w element zielony(cylinder)?Undead86 pisze:Siła działająca na element N jest jednostajna, ale (element czerwony wchodzi w element zielony), ale im dłużej element czerwony wchodzi w element zielony tym robi to wolniej.
Jeśli tak, to wykonać wzdłużny otwór w tłoku lub w dnie cylindra, aby medium( ciecz, powietrze) przepływało przez wykonany otwór i utrzymywana była stała prędkość wypływu, a tym samym stała prędkość przesuwu tłoka pod wpływem jednostajnie działającej siły N.
Szybkość przesuwu tłoka zależy od średnicy wykonanego otworu( którą trzeba dobrać eksperymentalnie, aby uzyskać żądaną szybkość przesuwu linowego tłoka).
- Załączniki
-
- rys1_149_634.png (845 Bajtów) Przejrzano 1498 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kwestia czy i na ile chcesz sterować szybkością ruchy, normalnie zamykając cylinder i przykładając stałą siłę prędkość będzie spadać bo będzie rosnąć ciśnienie, aż do uzyskania równowagi.Undead86 pisze:chodzi o to by przy jednostajnej sile, prędkość wchodzenia tłoka do cylindra malała. na razie sprawdzę jak to się ma do wypychanego powietrza z cylindra.
aczkolwiek przy zastosowaniu powietrza nie ustrzegę się od "zanieczyszczenia" wnętrza cylindra przez drobiny wpadające przez otwory.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Witam.
Siłownik hydrauliczny na powietrze, no, nooo

Undead86, a może byś tak poszedł w kierunku uproszczenia domowej konstrukcji,
i sklecił zwykły amortyzator sprężynowy. Zero zmartwień, nieszczelności, syfu, wycieków, itp;
Wystarczy dobrać odpowiednio sprężynę progresywną która będzie stawiała tym większy opór im głębiej będziesz wciskał tłoczysko w głąb cylindra. Czysto mechaniczne rozwiązanie.
Niestety opisałeś tylko jeden cykl pracy "wciskanie tłoka", a czego oczekujesz "z powrotem tegoż..."
Siłownik hydrauliczny na powietrze, no, nooo

Ważne że cokolwiek widaćUndead86 pisze:wiem że opis jest "kulawy"

Undead86, a może byś tak poszedł w kierunku uproszczenia domowej konstrukcji,
i sklecił zwykły amortyzator sprężynowy. Zero zmartwień, nieszczelności, syfu, wycieków, itp;
Wystarczy dobrać odpowiednio sprężynę progresywną która będzie stawiała tym większy opór im głębiej będziesz wciskał tłoczysko w głąb cylindra. Czysto mechaniczne rozwiązanie.
Niestety opisałeś tylko jeden cykl pracy "wciskanie tłoka", a czego oczekujesz "z powrotem tegoż..."
Pozdrawiam Sławek