Nacinanie gwintu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
Nacinanie gwintu
Witam. Chciałbym przedstawić problem, z którym się spotkałem w ostatnim czasie. Otóż miałem do wykonania pierścień o dość dużej średnicy i grubości ścianki ok 10 mm. Materiałem była rura, lecz dokładnie materiału nie jestem w stanie podać. Po wykonaniu wszystkich wymiarów gabarytowych przyszedł czas na wykonanie gwintu zewnętrznego 280x3. Na czym polegał problem? Po wykonaniu go okazało się że średnica zewnetrzna gwintu było 0,1 mm powyżej nominału a srednica podziałowa gwintu 0,15 mm ponizej nominału. Jak jest możliwa taka rozbieżność skoro użyłem płytki o pełnym zarysie? Co mogło mieć na to wpływ? Dodam że aby zniwelować owal wykonałem 3 toczenia przy pomocy konia i utrzymałem owal w granicach 0,05 mm. Niem rozumiem co może mieć na to wpływ?
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
Oczywiscie ze firmowa płytka firmy jak dobrze pameitam Seco. Gwint został zmierzony przez fachowca z NQ:D Zew oczywiscie mikrometrem przeze mnie a NQ na microhit (nie wiem czy dobrze napisałem nazwe) podziałową zmierzył przy pomocy wałeczków i równiez na microhit. Pomiar powtórzony w kilk miejscach i powatarzalny. Uwazam ze blad pomiaru mozna wyeliminowac. Czy jest mozliwe ze tolerancja wykonania plytki była tak dużą że gwint o pełnym zarysie był poza toleracncja wykonania?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Też używam płytek SECO i takiej ewentualności nie spotkałem. Może czasem być niewłaściwa tzw. płytka podpierająca. Bo przy małych średnicach powinno się mocniej pochylić płytkę (żeby d... nie brała) a przy większych bardziej płasko. Bo żeby aż taki rozrzut, to ja się nigdy z tym nie spotkałem. Zobacz stronę C45 w http://www2.coromant.sandvik.com/coroma ... /TUR_C.pdf
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nacinanie gwintu
Miałem podobnie swego czasu,ale rozbierzność w wymiarach miałem większą.Przyczyną było mocowanie na szczękach uchwytu - rozporowe.
Problem zakończył się po wykonaniu pierścieni zgrubnie.Następnie wykonałem tarczę z mocowaniem od czoła,by docisnąć pierścień.Wymiar zew. tarczy - dekla pod pierścień na minusie 0,05mm.Następnie toczenie pierścienia na fi zew. zamocowanego na deklu i wykonanie gwintu.
Nie wiem czy odbiorca sprawdzał to sprawdzianami,czy nie - reklamacji nie było.U mnie w/g dostarczonego wzoru wkręcało się idealnie.
Problem zakończył się po wykonaniu pierścieni zgrubnie.Następnie wykonałem tarczę z mocowaniem od czoła,by docisnąć pierścień.Wymiar zew. tarczy - dekla pod pierścień na minusie 0,05mm.Następnie toczenie pierścienia na fi zew. zamocowanego na deklu i wykonanie gwintu.
Nie wiem czy odbiorca sprawdzał to sprawdzianami,czy nie - reklamacji nie było.U mnie w/g dostarczonego wzoru wkręcało się idealnie.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Jeśli zwiększyła się średnica zewnętrzna gwintu o 0.15, to coś musiało na to wpłynąć. Gdy mamy do czynienia ze skrawaniem ostrym z otwartą strukturą porów, to raczej do walcowania i przepychania materiału nie dochodzi, a bynajmniej nie w takim stopniu. Inaczej zachowują się płytki do gwintów walcowane a inaczej szlifowane. Najwyraźniej musiało dojść do walcowania, skoro zwiększył się wymiar. Gdybyś znał wcześniej średnicę wewnętrzną, to wywnioskował byś, czy przepchnięty został materiał z warstwy skrawanej gwintu, czy na skutek walcowania i temperatury zwiększyła się średnica cienkościennej rury.