Silnik Sanyo Denki 103G775-4441 unipolarny 6 przewodow 3.5v 0.95A 1.8stopnia/krok według aukcji na allegro ma on 0.4Nm (czy wystarczy do frezowania cienkiej pleksy z małymi posuwani?)
polutowalem uln'a poprzez optoizolacje podlaczylem z portem lpt zasililem uklad zasilaczem 3.3v. Do sterowania urzylem pierwszy lepszy program do sterowania silnikow krokowych na lpt (może lepiej odrazu zapuścić turbocnc?) no i przyznam ze troche sie zawiodlem bo jedyne co moge powiedziec to ze silnik sie kreci niestety moment napewno nie jest 0.4Nm.
I nasuwa mi sie kilka pytań:
1) napięcie nominalne to 3.5 opór wirnika 4.5 na cewkę (od zasilania do końcówki) wiec I = ~0,77A ale jak podłącze do zasilacza jedna fazę silnika i zmierzę prąd to wychodzi 0,2A i teraz nie wiem czy zasilacz przy obciążeniu ma taki duży spadek napięcia (zasilacz to jakaś chińska zasiłka 1A 4 diody prostujące i kondzior) i przez to prąd tez sie zmniejsza? czy coś nie tak z moim miernikiem? (jest to tani zwykły miernik z marketu, może one sie tylko nadają do określania czy prąd jest czy niema? w końcu miernik cyforwy

2) jeżeli silnik jest unipolarny z 6 przewodami to z tego co wynalazłem na forum można go podłączyć jak bipolarny? (pomijając doczepy w cewkach). Docelowo chciał bym zbudować sterownik na L297 i L298 rozumiem ze z moim silnikiem to zadziała? jak zmienia sie moment silnika uni podłączonego jako bi? Czy budowa takiego sterownika do silnika który posiadam silnika ma sens?
Zastanawiam sie czy zaczac kolowac 2 taki sam silnik (zeby miec takie same w osi x/y)? w sumie kazda oś ma inne obciazenie i mozna inne sam nie wiem doardzcie.