Mach3 i nieidentyczna praca osi
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Mach3 i nieidentyczna praca osi
Mam taki dziwny problem, że jedna z osi na każde 10cm dostaje 0,5mm dodatkowego posuwu. Oś X i Y mają identyczną śrubę i identyczne silniki. Gdyby brakowało 0,5mm to można by zrzucić na luzy, a tu jest na odwrót. Ktoś się spotkał z czymś takim?
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Śruby mam 14x2, silniki MINEBEA model 23KM-K381-01V oraz sterownik podłączany przez LPT na układach Toshiby TB6560AHQ. Obszar roboczy 120x120x20cm
W sterowniku mam włączone 1/2 kroku. W Mach3 200 kroków na 1mm, prędkość 600mm/min, przyśpieszenie 30mm/s^2 i impuls kroku i kierunku na 1us.
Oś X ma dwie śruby i napędzana jest przez paski z jednego silnika, a oś Y ma jedną śrubę i to ona świruje.
W sterowniku mam włączone 1/2 kroku. W Mach3 200 kroków na 1mm, prędkość 600mm/min, przyśpieszenie 30mm/s^2 i impuls kroku i kierunku na 1us.
Oś X ma dwie śruby i napędzana jest przez paski z jednego silnika, a oś Y ma jedną śrubę i to ona świruje.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
polecam auto ustawianie w zielonym ekranie
podajesz ile chcesz by w danej osi maszyna przemieściła sie np 11 mm -> ok i wpisujesz ile aktualnie przesunęła sie oś -> ok
mach sam wyliczy wartość dla danej osi
podajesz ile chcesz by w danej osi maszyna przemieściła sie np 11 mm -> ok i wpisujesz ile aktualnie przesunęła sie oś -> ok
mach sam wyliczy wartość dla danej osi
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]