fanuc tokarka
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
fanuc tokarka
Witam wszystkich.
Właśnie dostałem pracę jako operator tokarki CNC na kontrolerze fanuc. Wszystko było by ok gdyby nie to że racę dostała również inna osoba. Będziemy przez 12 tygodni pracować w weekendy i się uczyć. Ta osoba która jest bardziej kumata zostanie (mam nadzieję że wykoleguje angola).
Co potrafię:
-obsługuję kilka maszyn cnc, ale są to wykrawarki i prasy krawędziowe.
-obsługuję centrum frezarski do profili aluminiowych
-programuję wcześniej wymienione maszyny
-autocad(solidne podstawy)
-inventor (średnio zaawansowany)
Po prostu nie wiem od czego zacząć, chciał bym iść przygotowany do pracy, tzn. jeśli mi koleś coś pokaże to chciał bym zaskoczyć za pierwszym razem co i jak. Dlatego proszę was o pomoc, o jakiś algorytm obsługi tokarki fanuc, o opis panelu sterownia i tego co na nim się znajduje i o sugestie co powinienem robić żeby nauka szła szybko. Jestem otwarty na propozycje i sugestie, właśnie czytam książkę "podstawy obróbki cnc".
Będę informował jak mi idzie na bieżąco.
Z góry dzięki.
Właśnie dostałem pracę jako operator tokarki CNC na kontrolerze fanuc. Wszystko było by ok gdyby nie to że racę dostała również inna osoba. Będziemy przez 12 tygodni pracować w weekendy i się uczyć. Ta osoba która jest bardziej kumata zostanie (mam nadzieję że wykoleguje angola).
Co potrafię:
-obsługuję kilka maszyn cnc, ale są to wykrawarki i prasy krawędziowe.
-obsługuję centrum frezarski do profili aluminiowych
-programuję wcześniej wymienione maszyny
-autocad(solidne podstawy)
-inventor (średnio zaawansowany)
Po prostu nie wiem od czego zacząć, chciał bym iść przygotowany do pracy, tzn. jeśli mi koleś coś pokaże to chciał bym zaskoczyć za pierwszym razem co i jak. Dlatego proszę was o pomoc, o jakiś algorytm obsługi tokarki fanuc, o opis panelu sterownia i tego co na nim się znajduje i o sugestie co powinienem robić żeby nauka szła szybko. Jestem otwarty na propozycje i sugestie, właśnie czytam książkę "podstawy obróbki cnc".
Będę informował jak mi idzie na bieżąco.
Z góry dzięki.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
zacznij od symulatora np takiego (strona poglądowa) Zapoznasz się z panelem, podstawami
http://chomikuj.pl/poverejay/-_-_-_-_-_ ... +Fanuc+itp
Poszukaj symulatorów fanuca lub napisz dokładnie na jakiej maszynie masz pracować.
http://chomikuj.pl/poverejay/-_-_-_-_-_ ... +Fanuc+itp
Poszukaj symulatorów fanuca lub napisz dokładnie na jakiej maszynie masz pracować.
-
Chodziło mi mniej więcje na początek o coś takiego:
1 włączyć główne zasilanie
2 przycisk power on
3 przycisk włączający chydraulikę
4 przycisk ref (pozycja referencyjna)
5 przycisk auto
6 zamocować detal w uchwycie
7 zamknąć maszynę
8 przycisk start cycle
Trochę poszperałem i znalazłem
Prosiłą jeśli się da jak krok po kroku załądować nowy program, sprawdzić nażędzia, jak to wygląda.
1 włączyć główne zasilanie
2 przycisk power on
3 przycisk włączający chydraulikę
4 przycisk ref (pozycja referencyjna)
5 przycisk auto
6 zamocować detal w uchwycie
7 zamknąć maszynę
8 przycisk start cycle
Trochę poszperałem i znalazłem
Prosiłą jeśli się da jak krok po kroku załądować nowy program, sprawdzić nażędzia, jak to wygląda.
-
-
-
A więc tak:
tokarka jest 6cio osiowa z podajnikiem, jak dla mnie nie były to łatwe 2 dni. Ale tak potrafię: włączyć, wyłączyć maszynę
zrobić korekcje narzędzia ( znaleźć nażędzie i skorygować oś x -trochę mi zajeło żeby zorientować się w którą strone
)
wejsc w program(nic tam nie zmieniam bo nie mam pojęcia jeszcze)
zmienić płytkę)
tokarka jest 6cio osiowa z podajnikiem, jak dla mnie nie były to łatwe 2 dni. Ale tak potrafię: włączyć, wyłączyć maszynę
zrobić korekcje narzędzia ( znaleźć nażędzie i skorygować oś x -trochę mi zajeło żeby zorientować się w którą strone

wejsc w program(nic tam nie zmieniam bo nie mam pojęcia jeszcze)
zmienić płytkę)