Przepuszczenie pierwszej sztuki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Przepuszczenie pierwszej sztuki
Witam od jakiegos czasu sledze forum przyszedl czas zeby sie zarejestrowac.
Mam pytanie do was czy gdy przepuszczam pierwsza sztuke na maszynie G54 mam ustawione dobrze i wedlug symulatora na maszynie kolizja nie wystepuje czy jest mozliwosc ze zalicze dzwona ?Jest szansa ze narzedzie pojedzie inaczej niz w symulatorze? Nie mowie tutaj o narzedziach pobocznych (glowica rewolwerowa) chodzi mi o narzedzie ktore w danym momencie obrabia.jestem mlodym czlowiekiem i sie ucze sam nikt mnie nie chce szkolic jak przepuszczam to mam pelne gacie.
Mam pytanie do was czy gdy przepuszczam pierwsza sztuke na maszynie G54 mam ustawione dobrze i wedlug symulatora na maszynie kolizja nie wystepuje czy jest mozliwosc ze zalicze dzwona ?Jest szansa ze narzedzie pojedzie inaczej niz w symulatorze? Nie mowie tutaj o narzedziach pobocznych (glowica rewolwerowa) chodzi mi o narzedzie ktore w danym momencie obrabia.jestem mlodym czlowiekiem i sie ucze sam nikt mnie nie chce szkolic jak przepuszczam to mam pelne gacie.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Dzwon może się zdarzyć zawsze i z przeróżnych przyczyn, a symulator nie przewidzi wszystkiego.
Przykładowo:
Tworzysz program i w programie określasz:
Długość narzędzia, średnicę itp. itd.
Wysokość materiału itp.
Odpalasz symulator i tam wszystko OK, czyli żadnej kolizji bo symulator pobiera dane z programu.
Natomiast jeśli w programie ustawisz w/w parametry, a w rzeczywistości (fizycznie) założysz nap. dłuższe narzędzie lub grubszy materiał, to dzwona masz pewnego pomimo iż symulator pokazuje, że wszystko OK bo żadem symulator nie przewidzi co zrobi operator w rzeczywistości.
Jednak objaw tzw. "pełnych gaci" jest jak najbardziej zdrowym objawem.
To znaczy, że myślisz, a nie wierzysz w swą nieomylność.
Dzwon może się zdarzyć zawsze i z przeróżnych przyczyn, a symulator nie przewidzi wszystkiego.
Przykładowo:
Tworzysz program i w programie określasz:
Długość narzędzia, średnicę itp. itd.
Wysokość materiału itp.
Odpalasz symulator i tam wszystko OK, czyli żadnej kolizji bo symulator pobiera dane z programu.
Natomiast jeśli w programie ustawisz w/w parametry, a w rzeczywistości (fizycznie) założysz nap. dłuższe narzędzie lub grubszy materiał, to dzwona masz pewnego pomimo iż symulator pokazuje, że wszystko OK bo żadem symulator nie przewidzi co zrobi operator w rzeczywistości.
Jednak objaw tzw. "pełnych gaci" jest jak najbardziej zdrowym objawem.
To znaczy, że myślisz, a nie wierzysz w swą nieomylność.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Witam a może kolega podać jaka to maszyna ?? Sam od niedawna pracuje ba DMG frezarka i tokarka programuje ustawiam i jako operator jak nie mam nic innego do roboty . Symulacja pokazuj ale jak pomyli się kolega z ustawieniu punktu zerowego (G54 . G55, G56 i tak dalej) to może byc dzwon albo żle pomierzone narzędzie, zawsze podczas pierwszej sztuki puszczam powoli krok po kroku. i z blokami bazowymi czyli odczyt G-koda> pozdrawiam
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
Maszyna mori seiki ale wydaje mi sie ze to bez znaczenia narzedzia zawsze na sondzie pomiarowej mierze pkt. Zerowy dobrze ustawiony gdy przepuszczam caly program na singleblock-u i np plytka przez chwile stoji w miejscu lub wiertlo nic sie nie stanie ?odczyt blokow bazowych slabo to rozumiem chodzi o czytanie wspolrzednych w programie gdzie zamierza jechac narzedzie ?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Symulatory zazwyczaj nie uwzględniają korekcji długości narzędzia. Jak zrobisz przed wywołaniem długości jakiś najazd w zecie np G0 G90 G54 X0 Y0 Z0 To bardzo prawdopodobne że będziesz miał oprawkę w materiale mimo że symulator pokazywał wszystko ok. Jak w programie bedzie korekcja z innego krótszego narzędzia stanie się to samo. w sprzyjających warunkach pójdzie tylko za głęboko. Głowica=zgroza. Nie uprawiaj sportu zwanego frezowaniem imadeł 

-
Super chlopaki wyjasniliscie mi wszystkie moje leki
dzieki za pomoc
Ps.Juz raz udalo mi sie przestawic glowice o 3mm gwintownikiem gdy zatrzymalem przed detalem chcialem cos sprawdzic w maszynie nacisnelem reset na klawiaturze zamiast zjechac na zero maszyny i zaczac cykl gwintowania od poczatku cos mnie tknelo ze maszyna sobie sama obliczy wspolrzedne chyba tego nie zrobila
czlowiek sie uczy na bledach na szczescie manager w kilka godzin ustawil glowice

Ps.Juz raz udalo mi sie przestawic glowice o 3mm gwintownikiem gdy zatrzymalem przed detalem chcialem cos sprawdzic w maszynie nacisnelem reset na klawiaturze zamiast zjechac na zero maszyny i zaczac cykl gwintowania od poczatku cos mnie tknelo ze maszyna sobie sama obliczy wspolrzedne chyba tego nie zrobila

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Tak czytanie w którym kierunku pójdzie narzędzie sprawdzasz czy masz miejsce i puszczasz dalej . Jak będziesz pewny ze jest oki to popełnisz kiedys błąd i dzwon zawsze z asekuracją puszczaj . Często ustawiam koniec toczenia na 2 mm przed wrzecionem tak że serce do gardła podchodzi
bo moge się pomylić i boom 

Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Masz trochę przesrane że musisz bazować maszyne po kazdym resecie. Całe szczęście tego nie muszę robić. Trochę przerażające że się do tego przyzwyczaiłem i w przypadku innej maszyny mogłoby być ciężko.Cheetosssss pisze:Ps.Juz raz udalo mi sie przestawic glowice o 3mm gwintownikiem gdy zatrzymalem przed detalem chcialem cos sprawdzic w maszynie nacisnelem reset na klawiaturze zamiast zjechac na zero maszyny i zaczac cykl gwintowania od poczatku cos mnie tknelo ze maszyna sobie sama obliczy wspolrzedne chyba tego nie zrobiła
Głowica - miałem na myśli głowice skrawającą

współrzędne "distans to go" bardzo ważne i bardzo przydatne. W machu mi tego brakuje. Czy może gdzieś to jest a ja o tym nie wiem?apacz514 pisze:Tak czytanie w którym kierunku pójdzie narzędzie sprawdzasz czy masz miejsce i puszczasz dalej .
-