@Producentdrzwi
Witam ponownie.
No więc zaczniemy od końca, czyli Homag i Weeke to nie tyle to samo, co w ramach tego samego konsorcjum/grupy. Tu masz listę -->
http://www.homag-group.com/en-en/Pages/home.aspx
a) Co da CNC przy produkcji drzwi ?
Na pewno dokładność wymiarów, a poza tym, generalnie bardzo dużą uniwersalność produkcji bo możesz np. zaprojektować kilkanaście wzorów drzwi i z jednego (że się tak wyrażę) rdzenia (surówki) wykonywać każdy z nich po kilka sztuk, co z kolei jest bardzo elastyczne jeśli chodzi o potrzeby klienta/rynku bo nie ustawiasz szeregu maszyn (frezarki, czopiarki, piły itp.) za każdym razem inaczej bo akurat masz do wykonania jedną sztukę wzoru nr. 11 i trzy sztuki wzoru nr. 5, tylko zakładasz na maszynę przygotówkę (czyli surowe skrzydło) , wybierasz program i jeśli program jest napisany/zrobiony jak trzeba, to w zasadzie bez zdejmowania elementu otrzymujesz gotowe skrzydło, czyli przycięte na wymiar, zafelcowane, z otworami/frezowaniami pod okucia i z wyfrezowanym (jeśli trzeba i taki jest akurat model) wzorem.
Oczywiście żadna maszyna nie frezuje od spodu (chociaż wiercić może w ograniczonym zakresie) , więc rzeczone skrzydło, po w/w procesie, wystarczy tylko odwrócić, zabazować i dokończyć wzór czy co tam trzeba.
Można również wykonywać pojedynczy elementy na wymiar (ramiaki stojące skrzyła/ramy, poprzeczki, kasetony itd) , a następnie składać wszystko na ścisku, ale moim zdaniem, takie coś opłaca się tylko wtedy, kiedy zamówienia mamy bardzo zróżnicowane tak pod względem wzoru/wyglądu jak i wymiarów lub nietypowe. W innym przypadku lepiej robić to tradycyjnymi metodami.
b) Czy mając CNC mogę dużo więcej niż przy tradycyjnym parku maszynowym?
NA PEWNO możesz frezować/ciąć, po łuku (i w ogóle krzywizny wszelakie), czego nie zrobi żadna tradycyjna maszyna.
W zasadzie po to (moim zdaniem) kupuje się CNC, ale również po to, że przy odpowiednio dobranych narzędziach i programach jest po prostu szybciej i dokładniej. Zresztą, to temat rzeka.
c) 3, 4 czy 5 osiowe?
Do produkcji drzwi, zdecydowanie 4 osiowe, ale oczywiście 5-cioosiówka jest najbardziej uniwersalna z możliwych, tyle tylko, ze znacznie droższa tak w momencie zakupu jak i eksploatacji.
Do produkcji drzwi konieczna nie jest, aczkolwiek mając 5 osi inaczej się myśli przy projektowaniu wyrobów i można sporo zaoszczędzić na narzędziach (frezy, głowice itp) .
Poza tym, przydaje się na pewno do produkcji wszelkiego rodzaju krzywulców typu poręcze do schodów i generalnie do pełnego 3D.
Też temat rzeka.
d) Jakiej marki ? Rover , SCM, Homag , Wekke itd?
Tu nie pomogę, bo co człowiek to inaczej postrzega pewne rzeczy i dla jednego np. polska Kimla to będzie szczyt marzeń i super produkt, a dla drugiego takim produktem będzie włoski CMS, czy niemiecki Homag/Weeke.
Ja miałem okazję pracować na wszystkich w/w maszynach i na Homagu pracowało mi się najlepiej, co oczywiście nie oznacza, że tam maszyna jest idealna czy najlepsza. Po prostu jest to moja subiektywna opinia.
e) czy jest przepaść między starymi a nowymi? ( może lepiej kupić dziadka za 100 tyś) i będzie to samo?
To ciekawe pytanie.
Otóż moim zdaniem jest przepaść jeśli chodzi o software, czyli oprogramowanie dla nowych maszyn jest zdecydowanie lepsze, natomiast hardware, czyli same maszyny, mam wrażenie, że starsze są solidniejsze. Powtarzam, solidniejsze, a nie np. szybsze.
Poza tym, starsze można (jak piszesz) kupić za "grosze" i to już z całym osprzętem czyli agregatami (bardzo ważne przy produkcji drzwi), piłami, wiertłami itp osprzęt.
Jednak jest ryzyko, że maszyna używana może być po solidnej kolizji (co ciężko zauważyć czy wykryć), czyli geometria maszyny może nie być (ogólnie pisząc) idealna.
W przypadku maszyn nowych płacimy oczywiście sporo więcej za samą maszynę i trzeba jeszcze zakupić osprzęt, czyli w/w agregaty + mocowania narzędzi (HSK lub inne) + same narzędzia (frezy) .
Jednak czy maszyna nowa czy stara, to i tak musi być do niej podłączone sprężone powietrze, pompy próżniowe, chłodzenie, wyciąg wiórów i oczywiście zasilanie, a np. taki Homag ma wrzeciono 14KW.
f) Który producent ma najlepszy serwis ?
Wszyscy mają do du**

, ale warto wybrać maszynę która ma polski serwis w Polsce.
g) Czy CNC pozwala znacząco poszerzyć asortyment produktów?
Tak.
Chociaż samo CNC nie poszerza niczego, natomiast pozwala na znacznie łatwiejszą adaptację projektów i jest bardziej (jak już pisałem) elastyczne w przejściu z jednego produktu na drugi.
h) Czy CNC do drewna można wykorzystać do aluminium?
Tak, ale nie polecam. tzn. aluminum obrobisz, ale maszyna stricte do drewna (w bardzo dużym skrócie) po prostu się do tego z różnych względów niezbyt nadaje.