kalibracja osi B Fanuc 31i M

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
dd1511
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

kalibracja osi B Fanuc 31i M

Post napisał: dd1511 » 27 mar 2013, 00:27

Witam.
Problem dotyczy 5 osiowej maszyny ze sterowanie FANUC 31i M. (Software series G134, Version 18).

Oś B nie trzyma swoich parametrów - najprościej rzecz ujmując przekręcenie wrzeciona o 90 stopni w osi B nie przekręca jej o 90 st, tylko o 89.93, co przy dość długich narzędziach powoduje duże odchyłki.

Obrazek

Odnosząc się do rysunku mamy tak ( czerwone kółka to zegar ;) ):
a) oś B w pozycji 0 stopni - odchyłki brak, na całej długości wałka pomiarowego na zegarze utrzymuje się dobry wymiar

b) oś B w pozycji -90 st - odchyłka na długości wałka sięga 0,2 mm, aby ja wyzerować wrzeciono trzeba ustawić na B-89.93

c) oś B w pozycji 90 st - odchyłka na długości wałka sięga 0,15 mm, aby ją wyzerować wrzeciono trzeba ustawić na B 90.05.

Czy ktoś z Was ma pomysł jak można ten błąd skorygować? Które parametry odpowiadają za skręcanie osi B w Fanucu?

W przypadku nie uwzględnienia tych korekt po przekręceniu osi B z pozycji B-90 na B90 różnica wysokości Z na końcu wałka wynosi 0.85 mm.

Ekipa z serwisu mechanicznego rozłożyła ręce, twierdzą, że mechanicznie jest wszystko OK, luzów na maszynie nie ma, wymienione zostały paski transmisyjne, niewiele to pomogło.
Zostaje szukać coś w przeliczaniu parametrów...ale gdzie? :(

pozdrawiam

Tagi:

artur235
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: artur235 » 27 mar 2013, 20:24

Może sprawdź parametr odpowiedzialny za korektę luzu (backlash) może tam być coś wpisane. Sterowanie może też mieć parametry kompensacji błędów śruby napędowej (lead screw compensation, pitch error compensation )

Może to coś pomoże.
Na czteroosiowym centrum obróbczym aby uniknąć błędów po obrocie stołu, sprawdzane i ewentualnie korygowane było położenie środka stołu względem środka osi X.
Oś B na 0, czujnik przełożony do wałka pomiarowego i wyzerowany . Następnie obrót stołu o 180 stopni bez ruszania czujnika (tylko np odjazd w Z). Odczyt błędu, korekta punktu zerowego obrabiarki i ponowny test.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2013, 21:28 przez artur235, łącznie zmieniany 2 razy.

Autor tematu
dd1511

Post napisał: dd1511 » 27 mar 2013, 21:04

A wiesz może kolego, gdzie szukać tych konkretnych parametrów?
jest ich tam ładnych kilka tys, aż tak dobrze nie mam opanowanej tej maszyny ;)
w tej chwili korekty to robiliśmy głównie w pkt referencyjnych ( aby ustawić osie w odp pozycjach) i w parametrach TCP....
poszukam dziś co nieco, może natrafię na tą regulacje luzów gdzieś...

pzdr

artur235

Post napisał: artur235 » 27 mar 2013, 21:20

W Google?
http://www.machinetoolhelp.com/Repairin ... rlist.html

W niektórych instrukcjach parametry były pogrupowane wg funkcji np związane z osiami, wrzecionem itp.
Rozdział 4.14 , 4.18
http://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j& ... FF-Hn6XLYg

Awatar użytkownika

zflaczały
Posty w temacie: 1

Post napisał: zflaczały » 28 mar 2013, 19:47

witam
a z którego roku jest ta maszyna, czy pod maszyną jest wylany fundament? i czy po najeździe na kąt B+-90 wartość osi B na sterowniku jest właśnie +-90 czy zafałszowana o ten błąd? jeśli na szybkim posuwie najedziesz z B0 na B-+90 to czy głowica opada po pozycjonowaniu lub podskakuje przy zaciskaniu hamulca osi? i czy jak frezujesz otwór to jest on idealnie okrągły i czy ma 4 widoczne miejsca przejścia osi + na - ?

Nie jestem serwisantem i staram się trzymać od tego w miarę możliwości jak najdalej (grzebanie w parametrach może być brzemienne w skutkach, szczególnie w 5-osiach te parametry są od siebie zależne...) tylko zastanawia mnie dlaczego serwisanci rozłożyli ręce?
Procedura jest prosta, w przypadku nowej maszyny (ustawianie), po każdej kolizji (nie twierdzę że ją miałeś), lub np. w takiej sytuacji jaka jest u ciebie: serwis przyjeżdża ustawia maszynę na podporach tak aby wszystkie osie były względem siebie w tolerancji założonej przez producenta (jeśli chodzi o katy oczywiście i punkt przechwytu dla pod wrzeciona). Następnie ustawia głowicę B-+90 i 0 w osiach X0Y0 dla obu wrzecion tak aby po najechaniu były w tej pozycji a wartości offsetów w tabeli były równe "0" i te korekty się robi w parametrach obrabiarki i z reguły są to niewielkie odchyłki jeśli maszyna jest nowa lub w dobrej kondycji. Następnie ustawia parametry dla sondy ustawienia narzędzi i sondy inspekcyjnej następnie operator robi odbiór maszyny i jak jest ok to mówicie sobie dowiedzenia.
Jako ciekawostka jeśli masz sondę inspekcyjną z odpowiednim oprogramowaniem i oprzyrządowaniem to cały poprzedni punkt wykonuje za ciebie maszyna sama, daje ci plik w którym jest napisane które parametry masz zmienić i o jaką wartość, restart i powtarzasz procedurę do momentu aż odchyłki mieszczą się w tolerancji :)

Przy pomocy innego urządzenia (Systemy z teleskopowymi prętami kinematycznymi kulkowymi typu ballbar) które serwis powinien!! posiadać ustawiasz parametry pozycjonowania, i według mnie to jest twój problem powinno się to robić raz w roku :)
wygląda to tak: http://www.renishaw.pl/pl/systemy-z-tel ... lbar--6813

po świętach mogę popytać o ten parametr, ale to nie załatwi na dobre twojego problemu
ludzi nie ma, jedz drzem

Autor tematu
dd1511

Post napisał: dd1511 » 28 mar 2013, 22:31

Maszyna ma niecałe 3 lata, więc prawie nówka sztuka ;)

Stoi na solidnym betonowym podłożu ( pod stołem jest ok 1 m głębokości betonu i w to kotwy wpuszczane, więc stół ani drgnie)

Wartości na sterowniku wynoszą odpowiednio + i - 90.000 st.
Opadania maszyny nie zauważyłem, ale lekkie drgnięcia przy ruszeniu występują ( wrzeciono jest ciężkie, 28kW - generalnie maszyna jest sporych rozmiarów, więc przy wprawieniu jej w ruch z zatrzymania na zegarze widać drgnięcie - ale jest to wielkość rzędu 0,02 - 0,03mm i wraca na właściwą pozycję już podczas ruchu - drgnięcie jest przy samym starcie, że tak to nazwę)

Z okrągłymi otworami mamy problem od dawna, ale to raczej wina materiału (włókno szklane - ono żyje własnym życiem,przy frezowaniu w piance poliuretanowej jest OK)

Serwisanci, którzy byli teraz to takie chłopaki od wszystkiego, tzn od wszystkich maszyn, głownie naprawy mechaniczne.
Teraz mają się zjawić technicy od importera tego konkretnego producenta, to pewnie pochwalą się szerszą wiedzą (mam nadzieje ;) w końcu serwisowali nam tą maszynę, jak była jeszcze na gwarancji, to powinni ją dobrze znać.

Koledze artur235 dziękuję za podpowiedź, znalazłem te parametry do kasowania luzów, coś tam faktycznie się zmienia podczas operowania nimi, jednak brakło mi już czasu, żeby dokładnie rozgryźć sposób w jaki mogą pomóc w moim przypadku. Jak udało mi się ustawić "na 0" przy B90, to z kolei na B-90 błąd się podwajał, a wystarczyło zrobić ruch osią B po kilka stopni i już podwojony błąd był dużo mniejszy.

Ale skoro chłopaki z serwisu się tym zajmą, to ja już mogę tylko z mojej chorej ciekawości dociekać, o co tam chodzi :)

dzięki

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 02 kwie 2013, 18:27

A na jakiej maszynie masz 28KW na osi B ?? Jeżeli można zapytać..

Autor tematu
dd1511

Post napisał: dd1511 » 02 kwie 2013, 20:25

28kW to jest moc wrzeciona, nie samego silnika od osi B ;)
serwonapędy nie wiem ile mocy maja.

pzdr

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 03 kwie 2013, 17:36

Ja wiem że na wrzecionie.. tylko te maszyny które ja oglądałem to miały w porywach do 20KW na wrzecionie.

Autor tematu
dd1511

Post napisał: dd1511 » 03 kwie 2013, 23:06

maszyna to Posejdon, włoskiego producenta CMS.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”