Jak zrobić cos takiego?
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 5
Jak zrobić cos takiego?
Prosze o pomoc, jak dany wektor a chodzi mi o szlaczek w kształcie zzzzzzzzzzzzzzz nawinąc na dany okrąg ,chce zrobic cos takiego jak nawiniecie tekstu na krzywa.Jak to zrobić?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Re: Jak zrobić cos takiego?
hugo238 pisze:Prosze o pomoc, jak dany wektor a chodzi mi o szlaczek w kształcie zzzzzzzzzzzzzzz nawinąc na dany okrąg ,chce zrobic cos takiego jak nawiniecie tekstu na krzywa.Jak to zrobić?
Sprecyzuj Waść, bo nie wiadomo czy chodzi Ci o:
1. Nawinięcie jednego (ciągłego) wektora na okrąg ?
2. Nawinięcie iluś tam wektorów (liter Z) na okrąg ?
3. Nawinięcie wektora na bryłę 3D ?
-
Szlaczek centralnie o takim wygladzie zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz .wielokrotnosc Z . każde Z jeden wektor. Owiniecie okregu w 2D , nie na wałek w 3D.W skrócie chce zrobić ornament koła z odsunieciem od niego około 5mm. Próbowałem przez transformacje ale to sie nie uda rościąga literki.Jak go zwinąć? posiadam artcama 2008
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Nawiniecie tekstu na krzywa nie jest dla mnie problemem,przy probie nawiniecia wektorów w tej funkcji rzuca komende ze nie wykrył tekstu,odpada .Artmachining co miałes na mysli alternatywnie wklejanie wektorów? Prosze o szczegóły.W zakładce wektory przeleciałem wszystkie funkcje, wszystkie filmy na youtubie też.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Możesz skorzystać z "Mapy zniekształceń".hugo238 pisze:Nawiniecie tekstu na krzywa nie jest dla mnie problemem,przy probie nawiniecia wektorów w tej funkcji rzuca komende ze nie wykrył tekstu,odpada .Artmachining co miałes na mysli alternatywnie wklejanie wektorów? Prosze o szczegóły.W zakładce wektory przeleciałem wszystkie funkcje, wszystkie filmy na youtubie też.
pozdrawiam
Zamiast pisać co i jak, poniżej zrzuty ekranowe:

No chyba, że chodzi o coś takiego :

Jeśli tak, to zapewniam, że zostało to zrobione poprzez "Nawiń tekst na krzywej".
Zwykły tekst, czyli litery jedna przy drugiej.
-
@hugo238
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Jednak teraz już wiedząc o co w końcu chodziło, myślę, że jeszcze lepszym sposobem uzyskania tego efektu będzie użycie narzędzia "kopia blok / obrót" z menu "Edycja Wektorów".
Powyższy sposób ma te zaletę, że nie zniekształca obiektów, a poza tym, rozstawia je równiutko.
Popatrz:

Cieszę się, że mogłem pomóc.
Jednak teraz już wiedząc o co w końcu chodziło, myślę, że jeszcze lepszym sposobem uzyskania tego efektu będzie użycie narzędzia "kopia blok / obrót" z menu "Edycja Wektorów".
Powyższy sposób ma te zaletę, że nie zniekształca obiektów, a poza tym, rozstawia je równiutko.
Popatrz: