Problem z enkoderem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Problem z enkoderem
Czy w jakiś sposób można skorygować taki błąd? "poziom sygnału enkodera osi S zbyt niski"
Maszyna ze sterowaniem Heidenhain 410 , frezarka, a enkoder w napędzie wrzeciona ENR1387 napęd od siemensa. Sygnały A, B oraz zanegowane A, B, na oscyloskopie przy pełnych obrotach (6000)(wtedy po godzinie, dwóch wyskakuje błąd i maszyna staje) zauważalnie niższe od 1V, mają około 600 mV. Przy obrotach rzędu 200 mają 1V.
Maszyna ze sterowaniem Heidenhain 410 , frezarka, a enkoder w napędzie wrzeciona ENR1387 napęd od siemensa. Sygnały A, B oraz zanegowane A, B, na oscyloskopie przy pełnych obrotach (6000)(wtedy po godzinie, dwóch wyskakuje błąd i maszyna staje) zauważalnie niższe od 1V, mają około 600 mV. Przy obrotach rzędu 200 mają 1V.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tak amatorsko to na kawałku płytki przylutować bramki schmitta, ale do porządnej maszyny układu automatyki to nie znam.
Może nawet wymiana przewodów na porządne zrobione z dobrej miedzi wystarczy. Chyba ze to układ enkodera jak się rozgrzeje to tranzystorki to wymiękają.
szukaj pod hasłem nadajnik linii enkodera.
pozdrawiam
Może nawet wymiana przewodów na porządne zrobione z dobrej miedzi wystarczy. Chyba ze to układ enkodera jak się rozgrzeje to tranzystorki to wymiękają.
szukaj pod hasłem nadajnik linii enkodera.
pozdrawiam
-
Bramek nie bardzo da się użyć bo to enkoder z sinusem na wyjściu a za duży poziom też maszyna zasygnalizuje.(sorry dzielniki oporowe przecież istnieją zapomniałem)Ja myślałem bardziej o regulacji bo w tym enkoderze jest 8 potencjometrów to może jakaś kompensacja? Enkoder jest do kupienia za jedyne 488EUR w Zakopanym. Zobaczymy co właściciel maszyny na to.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Niekoniecznie jest źle przetłumaczone, walczyłem kiedyś w Heidenhaine z błędem "messystem Z defekt A", wyczytałem w dokumentacji że defekt może przybierać 3 wartości: A, B i C
A to było Signalamplitudenfehler
B Signalfrequenzfehler
C Fehler bei codierten Meßstäben
U mnie pomagało wlać w liniał parę strzykawek izopropanolu i odczekanie. Niestety trzeba to było wykonywać co kilka dni bo kierownictwo stwierdziło ze nie ma czasu na wyciaganie liniału i dokładne czyszczenie a o zakupie nowego to już w ogóle mogę zapomnieć.
Czasami też komunikat błędu może wprowadzać w błąd
Miałem też przypadek w tej samej maszynie ze w enkoderze od wrzeciona pełno było chłodziwa więc może też u Ciebie coś się tam do środka dostało.
A to było Signalamplitudenfehler
B Signalfrequenzfehler
C Fehler bei codierten Meßstäben
U mnie pomagało wlać w liniał parę strzykawek izopropanolu i odczekanie. Niestety trzeba to było wykonywać co kilka dni bo kierownictwo stwierdziło ze nie ma czasu na wyciaganie liniału i dokładne czyszczenie a o zakupie nowego to już w ogóle mogę zapomnieć.
Czasami też komunikat błędu może wprowadzać w błąd

Miałem też przypadek w tej samej maszynie ze w enkoderze od wrzeciona pełno było chłodziwa więc może też u Ciebie coś się tam do środka dostało.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
wystarczy że sygnał będzie nie regularny a tłumaczenie ogólnikowe.
W Heidenhain walczyłem jakiś czas temu z gwintowaniem.
Niby nic się nie działo a maszyna wywalała komunikat.
Enkoder hermetyczny ... a jak się okazało po wymianie komunikatu nie ma.
Gdy go rozłożyłem , to na tarczce był brud. Wyczyszczony , zwrócony i dalej pracuje.
W Heidenhain walczyłem jakiś czas temu z gwintowaniem.
Niby nic się nie działo a maszyna wywalała komunikat.
Enkoder hermetyczny ... a jak się okazało po wymianie komunikatu nie ma.
Gdy go rozłożyłem , to na tarczce był brud. Wyczyszczony , zwrócony i dalej pracuje.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Wiem, brudki ledwo widoczne to utrapienie, ja troszkę więcej mam do czynienia z enkoderami optycznymi liniowymi (liniałami) i czyszczę je delikatnie, lecz stanowczo "suchymi" gatunkami bezbarwnej "dykty" i spraną bawełnianą flanelką. Zrobiłem to na wstępie i z tym enkoderem ale żadnej poprawy ani pogorszenia nie zaobserwowałem. Właściciel skłania się do zakupu, tylko w ofercie jest oprócz typu i ID, jedno małe słówko "odpowiednik" nie podoba mi się...
Po 24 h.....
Po rozmowie ze sprzedawcą : "odpowiednik" oznacza produkt tej samej firmy. o takich samych parametrach elektrycznych i mechanicznych tylko nowsza seria.
Zaniżenie poziomu sygnał jest typową usterką, i występuje tak jak blokada zasilacza w dawnych video panasonic. Niestety, nie wiedzą które elementy się starzeją dając ten objaw.
Po 24 h.....
Po rozmowie ze sprzedawcą : "odpowiednik" oznacza produkt tej samej firmy. o takich samych parametrach elektrycznych i mechanicznych tylko nowsza seria.
Zaniżenie poziomu sygnał jest typową usterką, i występuje tak jak blokada zasilacza w dawnych video panasonic. Niestety, nie wiedzą które elementy się starzeją dając ten objaw.