Basic na ARMy Atmela AT91SAM7
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Basic na ARMy Atmela AT91SAM7
Koledzy, pojawiło się oprogramowanie na ARMy atmelowskie AT91SAM7(x). Jest bardzo niedrogie 29.90 USD i nie wymaja JTAG do programowania kontrolera. Info na stronie:
http://www.hbbrbasic.com
http://www.hbbrbasic.com
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
zdecydowanie najszybciej to bedzie dzialac AsemblerPiotrjub pisze:Za tą cenę jest to bardzo tanio co prawda nigdy nie bedzie to tak szybko i dobrze działało jak napisane C lub C+

Tak widze ale chodzilo mi o tak sprawdzonego jak Bascomnebo pisze:ale to właśnie jest coś takiego jak bascom
Pozdrawiam PlotComplex.com
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Odejdę nieco od sedna sprawy.
Jak dla mnie BASIC to dobre narzędzie w arkuszu kalkulacyjnym ale to oczywiście kwestia gustu. Można popędzać ARM-a, napakowanego tysiącami zbędnych rozkazów (BASIC), marnujących zasoby, tylko po to, by ledwo dorównywał ATMedze. Wiele poprawnych algorytmów zwyczajnie nie da się implementować w BASICU. Może jest bardziej czytelny od Asemblera ale tu wszelkie jego zalety się kończą.
Jak dla mnie BASIC to dobre narzędzie w arkuszu kalkulacyjnym ale to oczywiście kwestia gustu. Można popędzać ARM-a, napakowanego tysiącami zbędnych rozkazów (BASIC), marnujących zasoby, tylko po to, by ledwo dorównywał ATMedze. Wiele poprawnych algorytmów zwyczajnie nie da się implementować w BASICU. Może jest bardziej czytelny od Asemblera ale tu wszelkie jego zalety się kończą.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Człowieku... ty chyba nie wiesz o czym mówisz. Ja mam ATMega88 chodzące z 20MHz zegarem (program w assemblerze), i żeby mieć ten sam efekt na ARM/Basic to byś chyba musiał miec ze 200MHz - wiem bo sam programowałem ARMy zarówno w C jak i assemblerzefilip_gd pisze:Wiecie, jeśli chodzi o ARMy to chyba jak zrobią bascoma arm i popędzimy go np 60mhz zegarem to i tak będzie działać DUŻO DUŻO szybciej niż taka 16mhz ATmega....
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Do Pana Piotra i innych - czyli o wyższości programowania w C nad Basicem. Oto treść mojego przemówienia:Piotrjub pisze:Za tą cenę jest to bardzo tanio co prawda nigdy nie bedzie to tak szybko i dobrze działało jak napisane C lub C+
Kochani Koledzy,
Nadeszły czasy, w których odkrywamy wszystkie zakamarki historii i ujawniamy rzeczy, o których obiegowe opinie mówią - BLE! Koniec z fałszywymi oskażreniami, koniec pisania źle o odbrym i dobrze o złym

A teraz poważnie: to, czy piszemy w C, Basicu, Pascalu i innym języku (w końcu możemy wymyśleć nasz własny) - to nie ma znaczenia!!! Istotny jest jedynie kompilator do asemblera! Jeśli ten napisany jest źle, to "Święty Boże nie pomoże". Tak więc stawiam taką tezę: źle napisany komilator z C będzie dużo gorszy, niż dobrze napisany kompilator Basica.
Nie znam jeszcze kompilatora, opisywanego w nagłówku, ale muszę Wam zdradzić pewną tajemnicę - napisał go Polak mieszkający w USA. Jestem z nim w kontakcie - może coś fajnego z tego wyniknie...
Pozdrawiam fanów C i siebie samego, bo jak to mówią:
Jak się sam nie pozdrowisz, to nikt cię nie pozdrowi bezinteresownie.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)