obrót układu współrzędnych o dany kąt Fanuc 21i TB
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
obrót układu współrzędnych o dany kąt Fanuc 21i TB
Witam. Czy jest możliwość obrócenia (pochylenia) układu współrzędnych o dany kąt ? Pracuję na dość dużym centrum tokarskim, niestety maszyna jedzie mi po stożku, ok 0.03mm na długości metra. Czy mogę jej wprowadzić gdzieś o ile się myli ? Na frezarce z sinumerikiem, mogę wprowadzić krzywiznę detalu na stole i wtedy programując ruch np tylko w osi X maszyna jedzie odpowiednio w 2 osiach. Czy mam możliwość wprowadzenia takiej krzywizny na tokarce na Fanucu ?
Tagi:
-
Tak też właśnie do tej pory robiłem, jednak jest to dość uciążliwe przy bardziej skomplikowanym kształcie detalu, trzeba zgadywać czy w danym miejscu dać więcej o 0.005 czy juz o 0.01 . Chodzi mi o to, żeby np programując Z-1000 maszyna sama podnosiła się odpowiednio w osi X, aby zniwelować stożek. W sinumeriku wystarczy podać kąt pochylenia układu współrzędnych (tam gdzie są ustawienia przesunięć G54). Nie doszukałem się takiej opcji w fanucu czy nie istnieje ?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Nie spotkałem się taką opcją w fanucu. Nowy fanuc Ma opcję kompensacji osi
http://www.etalon-ag.com/downloads/Anwe ... nuc_en.pdf
0,03mm na metr to bardzo dobry wynik.Powiedziałbym że idealny wynik. Toczysz z podparciem? Może wystarczy przestawić konika?
http://www.etalon-ag.com/downloads/Anwe ... nuc_en.pdf
0,03mm na metr to bardzo dobry wynik.Powiedziałbym że idealny wynik. Toczysz z podparciem? Może wystarczy przestawić konika?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Re: obrót układu współrzędnych o dany kąt Fanuc 21i TB
To jest w granicach normy sztywności całego OUPN.mateu5 pisze:niestety maszyna jedzie mi po stożku, ok 0.03mm na długości metra.
Chcesz dokładniej, to się przenieś na szlifierkę.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
To tak nie działa. W sumie jak się nie ma warunków, to się nie bierze takich robót,mateu5 pisze:Niestety firma nie posiada szlifierki a robić trzeba.
albo się je zleca. Kiedyś też mordowałem tokarza, żeby wykańczał czopy w 7 klasie na tokarce. Męczył się, żeby było z małym biciem i żeby utrzymać się w wymiarze, dłubał, ale zrobił. Teraz ma toczyć bezstresowo +0,3 i do szlifu. Powierzchnie eleganckie, wymiar pewny, bez bicia i całość szybciej. Przekalkulujcie to.
Ale rozumiem, że jak nie będziesz "męczył" tego wałka, to każą Ci malować szafki

-
Kolego ty mnie w ogóle nie rozumiesz. Ja nie napisałem że mam problem z utrzymaniem wymiaru czy jakością powierzchni. Z biciem itp tez nie ma problemu wiec się na pewno bardziej kalkuluje zrobić gotowy detal od razu na tokarce. Jedyny problem to ten stożek, po przekłamaniu maszyny w programie wszystko jest w porządku. Więc na pewno nie ma sensu wysyłać tego do szlifowania.