Elektronika do frezarki

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
STRAZOK
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7

Elektronika do frezarki

Post napisał: STRAZOK » 06 mar 2007, 08:48

Witam kolegów trudzących sie elektroniką czy ktos by mi mugł pomuc ze zrobieniem całej elektroniki do frezarki ?? tz chodzi głownie o schemat z reswztą sobie poradze.

Serdzeczne dzieki za pomoc.
Zależy mi na tym. :oops:
sory jak sprawaim probley i był juz taki temat ale jestem nowy wybaczcie.

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 06 mar 2007, 09:35

STRAZOK pisze:Witam kolegów trudzących sie elektroniką czy ktos by mi mugł pomuc ze zrobieniem całej elektroniki do frezarki ??
co masz na myśli konkretnie , ale radził bym żeby zacząć od doboru silników oraz sterowników a potem resztę dorobić tej elektroniki .... pośpiech i chaotyczne podejście do tematu może zgubić a na pewno wiele kosztować ...

P.S.

w pewnym stopniu błędy jakie pojawiają się w zapytaniu można wyeliminować przez :

http://www.bykom-stop.avx.pl/
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wieslawbarek » 06 mar 2007, 10:02

Strazok mialem podobny problem ale tak jak radzi kolega gmaro trzeba zaczac od silnikow to znaczy okreslic jaki potrzebujesz moment obrotowy a wtedy dopiero czas na elektronike :???:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 06 mar 2007, 10:08

wieslawbarek pisze:Strazok mialem podobny problem ale tak jak radzi kolega gmaro trzeba zaczac od silnikow to znaczy okreslic jaki potrzebujesz moment obrotowy a wtedy dopiero czas na elektronike :???:
to tak jak byś zaczynał budowę domu od dachu , to tak jest z tą elektroniką i dlatego nie można oczekiwać z góry gotowego rozwiązania bez podstawowych wiadomych to nawet w szkole na matematyce mówili :D

W pewnym stopniu błędy jakie pojawiają się w odpowiedziach można wyeliminować przez :

http://www.bykom-stop.avx.pl/

PiotrO
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: PiotrO » 07 mar 2007, 18:53

silnik :

Autor tematu
STRAZOK

Post napisał: STRAZOK » 08 mar 2007, 11:30

taki mamy silnik jak na force co z nim zrobic ?? jak to zgrać ZIELONY JESTEM POMOCY

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 08 mar 2007, 11:45

STRAZOK pisze:taki mamy silnik jak na force co z nim zrobic ?? jak to zgrać ZIELONY JESTEM POMOCY
ehh Panowie a jak radziliśmy poczytać to nie słuchacie nas:)

ale można :

1.Poszukać co to za model silnika np: www.google.pl lub odczytać z danych parametry ,
2.Brak informacji ile wychodzi kabli ?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

Autor tematu
STRAZOK

Post napisał: STRAZOK » 08 mar 2007, 18:51

O goglach wiem widać na zdjeciu 5 wyprowdzen panowie no pomóżcie jak bym miał z forum przeczytać to bym miesiąc chyba siedział podstawowe informacje tylko potrzebuje schemat i w tamtym drugim temacie skok śróby jaki tam jest gwint zresztom tam napisałem tu chodzi o samą elektronike.

PROSZE WAS :oops:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 08 mar 2007, 20:02

Skoro nikt , to może trochę pomogę za punkt żeby nie opadł zapał do budowy owej maszyny ;) a to nic trudnego i można potraktować to jak klocki lego ale :

> jak macie miernik to trzeba by zacząć od sprawdzenia ile i jak są połączone pary i jakie kolory odpowiadają parą ..

> potem wystarczy do waszych silników nabyć sterowniki np: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb01.htm
jak się wczytam w opis mamy opisane wszystko jak na dłoni podane jak na talerzu :P dodatkowo macie rozpisane połączenia typowe dla silników krokowych .

> jeśli macie 3 sztuki silnika krokowego to pasuję dokupić płytę główna a na pewno ułatwi życie http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... _sskmb.htm , idąc dalej kupujemy kabel LPT , w miarę fajnie gdy dysponujecie kompem wolnym to teraz macie z górki .. ach no soft by się przydał można spróbować ściągnąć demo mach2 (lub mach3) oczywiście nie obędzie się bez przeczytania forum i odpowiedniego działu poświęconemu machowi lub podobnym programom

praktycznie mamy połowę za sobą

teraz zasilacz (zmora nie jednego na forum ) ale na forum postarano się o opis i oczywiści odpowiedni komentarz zresztą bogaty pod linkiem https://www.cnc.info.pl/topics86/jak-do ... vt1941.htm
ale żeby nie było łatwo , to chyba wyliczycie już znając parametry silnika jaki to owy zasilacz ma być ...

większość można samemu oczywiście polutować i przygotować albo idąc po najmniejszej linii oporu( kupić gotowe )

Obrazek

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 08 mar 2007, 22:05

Widziś Strażok podałem ci na tacy całą elektronikę tj płytki pcb sterownika silnika krokowego SSK-B01oraz płytę główną SSK-MB 9-szt silników krokowych po 3 takie same 9szt zasilaczy różnych do zadoptowania .wentylatory,obudowę i ty to odrzuciłeś a więc czego poszukujesz? Oferowałem część mechaniki .Naprawdę trzeba czytać czytać i jeszcze raz czytać forum a w sprawach kłopotliwych zadawać pytania. To nie przepis na zupę z gwożdzia ,lecz poważny ,,zlepek,, mechaniki i elektroniki. Jeżeli cechuje cię wytrwałość dokładność zbudujesz taką maszynkę ale nie pytaj kiedy? Bo tylko echo odpowie ...edy...edy...edy?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”