Problem z ustawieniem Mach'a
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Problem z ustawieniem Mach'a
Udało mi się wreszcie złożyć wszystkie elementy w całość:
Sterowniki Md7542A
Silniki 3,1Nm od Mak'a
Problemy jakie się pojawiły to przede wszystkim brak możliwości ustawienia wszystkich 3 silników na pinach w machu.
Mam ustawione x(4,5). y(6,7), z(3,8) > problem jest taki, że oś z obraca się w jedną stronę.
Po zmianie pinów na inne silnik nie działa albo działa dziwnie i strasznie wolno, czasem działają dwa silniki razem chociaż są ustawione inne piny.
Co mam zrobić?
Problem nr 2 to gorące silniki > mogę je trzymać z rękach chociaż są strasznie gorące myślę, że mają koło 50-70stopni.
Czy to jest normalna temperatura po jakichś 5 min. po włączeniu?
Proszę o pomoc bo maszyna stoi i czeka na sterowanie.
Pozdrawiam
Sterowniki Md7542A
Silniki 3,1Nm od Mak'a
Problemy jakie się pojawiły to przede wszystkim brak możliwości ustawienia wszystkich 3 silników na pinach w machu.
Mam ustawione x(4,5). y(6,7), z(3,8) > problem jest taki, że oś z obraca się w jedną stronę.
Po zmianie pinów na inne silnik nie działa albo działa dziwnie i strasznie wolno, czasem działają dwa silniki razem chociaż są ustawione inne piny.
Co mam zrobić?
Problem nr 2 to gorące silniki > mogę je trzymać z rękach chociaż są strasznie gorące myślę, że mają koło 50-70stopni.
Czy to jest normalna temperatura po jakichś 5 min. po włączeniu?
Proszę o pomoc bo maszyna stoi i czeka na sterowanie.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Dzięki za podpowiedzi.
Przeinstaluję jeszcze Macha i postaram się jakoś sprawdzić ten kabel.
[ Dodano: 2012-08-03, 21:57 ]
Kabel jest sprawny, sprawdziłem również płytę główną i wejście LPT wydaje się być dobre. Podłączyłem sterowniki do innego komputera i problem jest taki sam czyli 1 oś działa tylko w jedną stronę.
Czy ktoś może ma jakieś pomysły jak ten problem rozwiązać?
[ Dodano: 2012-08-03, 23:11 ]

Przeinstaluję jeszcze Macha i postaram się jakoś sprawdzić ten kabel.
[ Dodano: 2012-08-03, 21:57 ]
Kabel jest sprawny, sprawdziłem również płytę główną i wejście LPT wydaje się być dobre. Podłączyłem sterowniki do innego komputera i problem jest taki sam czyli 1 oś działa tylko w jedną stronę.
Czy ktoś może ma jakieś pomysły jak ten problem rozwiązać?
[ Dodano: 2012-08-03, 23:11 ]

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Musisz szukać usterki w sygnale "Dir" tego sterownikaPodłączyłem sterowniki do innego komputera i problem jest taki sam czyli 1 oś działa tylko w jedną stronę.
Wnioskuję że to problem sterownika, sprawdź miernikiem czy przy zmianie kierunku masz zmianę napięcia na sygnale "Dir".Po zmianie sterowników problem przenosi się na inny silnik.