problem z grawerem

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
Kasparientes
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

problem z grawerem

Post napisał: Kasparientes » 17 cze 2012, 15:00

Witam,
mam pytanie do forumowiczów czy jest możliwość uzyskania lepszej jakości graweru na długopisach niż te na załączonym zdjęciu. Długopisy były grawerowane na chińczyku 60W nie wiem jaki typ soczewki jest założony myślę ze standardowa 2 cale, czy zmiana na 1,5 cala poprawi jakość???? Gdzie można zakupić soczewkę 1,5 cala???? Ogólnie jest problem z grawerem bardzo małych elementów, jeżeli jest już coś minimalnie większego to grawer wychodzi bardzo ładnie.

http://naforum.zapodaj.net/4671424456d2.jpg.html

JACK70
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: JACK70 » 19 cze 2012, 19:50

Witaj
Zdecydowanie tak. To co prezentujesz jest nie do przyjęcia. Na pewno nie jest to wina soczewki. Stawiałbym na mechanikę lub parametry grawerowania (moc, prędkość) albo jedno i drugie.
Ja robię na trotecu i w większości na soczewce 2".

Jak by co to pytaj.

Pozdrawiam

lancer2000
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: lancer2000 » 19 cze 2012, 21:14

Mam także chińczyka 60W i też miałem podobny problem. Niestety chińczyk się średnio nadaje na długopisy. Przy większej czcionce jest w miarę OK, drobniejsza czcionka czy szczegółowe logo to już jest chyba nie ma szans na uzyskanie zadowalającego efektu. Do graweru na długopisie to albo firmowy laser CO2 z metalową tubą gdzie średnica plamki jest malutka albo najlepiej YAG itp.

Najlepsze efekty można uzyskać przy wierszowaniu 0.01 - 0.02 i powolna prędkość, ale wtedy czas wykonania kilkudziesięciu długopisów trzeba liczyć 1h-2h w zależności od powierzchni graweru.

Tak akurat u mnie jest i nie udało mi się uzyskać szybszych przebiegów, tak żeby efekt był zadowalający. Pewnie na innym chińczyku będzie podobnie, ale niech najlepiej ktoś jeszcze się wypowie

deflection
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: deflection » 20 cze 2012, 14:38

Ja nie mam problemu z uzyskaniem czytelności literek rozmiaru poniżej 1 mm ale to jak piszą koledzy za sprawą markowego urządzenia. To co prezentujesz na chińczyku raczej nie jest akceptowalne

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”