Litery jednokreskowe w Corelu lub innym programie
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Litery jednokreskowe w Corelu lub innym programie
Witam
Czasami używam mojej frezarki cnc , aby wygrawerować napis niewielkich rozmiarów.
Niestety w Corelu nie znalazłem fontów (liter) składających się z pojedyńczych kresek.
Wszystkie litery są tak skonstruowane , że wokól nich jest obwódka i po niej idzie frez.
Przez co literki stają się nienaturalnie grube.
Poszukuję fontów do Corela lub sposobu aby stworzyć literki jednokreskowe , wtedy w grawerowaniu np. frezem fi 2mm wychodzą kształtne literki.
Pewnym rozwiązaniem jest tutaj program kolegi Piotra Rakowskiego - EduCAD lecz tam pojedyńczy wyraz trzeba składać z poszczególnych bloków liter. Należy je wyrównywać i skalować (ręcznie) co jest uciążliwe. Ponadto , czego nie dopowiedziałem trzeba sobie samemu stworzyć własny styl fontów.
Reasumując
-poszukuję jednokreskowych fontów do Corela
-lub sposobu aby w Corelu z fontów (z obwódką) stworzyć fonty jednokreskowe,
-lub jkiegoś innego programu , który zawiera takie fonty lub umożliwia przekształcenie
Będę wdzięczny za porady.
Pozdr. -Darek
Czasami używam mojej frezarki cnc , aby wygrawerować napis niewielkich rozmiarów.
Niestety w Corelu nie znalazłem fontów (liter) składających się z pojedyńczych kresek.
Wszystkie litery są tak skonstruowane , że wokól nich jest obwódka i po niej idzie frez.
Przez co literki stają się nienaturalnie grube.
Poszukuję fontów do Corela lub sposobu aby stworzyć literki jednokreskowe , wtedy w grawerowaniu np. frezem fi 2mm wychodzą kształtne literki.
Pewnym rozwiązaniem jest tutaj program kolegi Piotra Rakowskiego - EduCAD lecz tam pojedyńczy wyraz trzeba składać z poszczególnych bloków liter. Należy je wyrównywać i skalować (ręcznie) co jest uciążliwe. Ponadto , czego nie dopowiedziałem trzeba sobie samemu stworzyć własny styl fontów.
Reasumując
-poszukuję jednokreskowych fontów do Corela
-lub sposobu aby w Corelu z fontów (z obwódką) stworzyć fonty jednokreskowe,
-lub jkiegoś innego programu , który zawiera takie fonty lub umożliwia przekształcenie
Będę wdzięczny za porady.
Pozdr. -Darek
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Kontakt:
To nie o to tu chodzi, a o litery jednokreskowe takie jak "bloki liter" w eduCAD.wood carver pisze:w plt2cnc to nie stanowi problemu...tylko musisz wypełnic wcześnmie w corelu litery na jeden kolor
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Dobry wieczór.
Wypróbuj TurboCAD LE, dostępny tu: http://www.al-ki.com/tcad/download.php#TurboCADLE
Ja używam go od lat do 2D i uważam, że jest doskonały. Intuicyjny i banalny w obsłudze , a do tego bez ograniczeń funkcjonalno-czasowych. Wszystkie dostępne w komputerze czcionki możesz wykorzystać do pisania długich zdań. Do rozłożenia czcionki na czynniki pierwsze służy funkcja rozgrupowania. Krytyczne znaczenie ma ile razy rozgrupujesz zaznaczony tekst (ok 3x). Potem tylko usuwasz wypełnienie, zostaje kontur i voila, można rżnąć literki frezarką.
W razie potrzeby pisz na PW
Wypróbuj TurboCAD LE, dostępny tu: http://www.al-ki.com/tcad/download.php#TurboCADLE
Ja używam go od lat do 2D i uważam, że jest doskonały. Intuicyjny i banalny w obsłudze , a do tego bez ograniczeń funkcjonalno-czasowych. Wszystkie dostępne w komputerze czcionki możesz wykorzystać do pisania długich zdań. Do rozłożenia czcionki na czynniki pierwsze służy funkcja rozgrupowania. Krytyczne znaczenie ma ile razy rozgrupujesz zaznaczony tekst (ok 3x). Potem tylko usuwasz wypełnienie, zostaje kontur i voila, można rżnąć literki frezarką.
W razie potrzeby pisz na PW
--
Im mniej błędów tym lepiej.
PiotrC
Im mniej błędów tym lepiej.
PiotrC
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Kontakt:
Jeżeli ktoś mógłby to prosiłbym na maila jakiś zestaw czcionek jednokreskowych bo coś nie mogę w necie odszukać niczego. ([email protected]).