G00 X1 daje posuw 20mm.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
G00 X1 daje posuw 20mm.
Witam,
Jak w temacie borykam się z takim problemem, że np. G00 X1 daje posuw 20mm. Śruba ma skok 20mm i dopiero po wpisaniu skali na 0,05 G00 X1 daje posuw 1mm. Po kolejnym uruchomieni Macha muszę ponownie wpisywać skalę.
Czy da się jakoś ustawić żeby jednostkami były mm a nie obroty no i żeby nie trzeba było do ustawień wracać co uruchomienie Macha?
Dodam że mam demo.
Jak w temacie borykam się z takim problemem, że np. G00 X1 daje posuw 20mm. Śruba ma skok 20mm i dopiero po wpisaniu skali na 0,05 G00 X1 daje posuw 1mm. Po kolejnym uruchomieni Macha muszę ponownie wpisywać skalę.
Czy da się jakoś ustawić żeby jednostkami były mm a nie obroty no i żeby nie trzeba było do ustawień wracać co uruchomienie Macha?
Dodam że mam demo.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Nie masz przypadkiem zle kroków na mm wyliczonych?
Moze wpisales 200 a mikrokrok na sterowniku nie jest ustawiony na 1/1
Mach liczy XYZ w milimetrach a np obrotową oś A w stopniach.
G0 X20 nie daje 20 mm posuwu, tylko jedzie do punktu X20. Dlatego nic sie nie dzieje jak jeszcze raz wpiszesz G0 X20, bo juz jest w tym miejscu.
Moze wpisales 200 a mikrokrok na sterowniku nie jest ustawiony na 1/1
Mach liczy XYZ w milimetrach a np obrotową oś A w stopniach.
G0 X20 nie daje 20 mm posuwu, tylko jedzie do punktu X20. Dlatego nic sie nie dzieje jak jeszcze raz wpiszesz G0 X20, bo juz jest w tym miejscu.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Nie ustawia się żadnej skali. Skalę pozostaw na 1. Konfigurowałeś ustawienia mikrokroków w "motor tunning"? Masz źle to skonfigurowane. Musisz tą ilość jaką masz wpisaną podzielić przez 20 a po wpisaniu dla każdej osi kliknąć za każdym razem "save axis settings".

Życie jest piękne, jeżeli odpowiednio dobierze się środki antydepresyjne...
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Masz zapewne ustawione hasło operatorskiegalon pisze:proszę o pomoc nie mogę otworzyć okna dostrajanie silników chciałem zmienić parametry i nie wiem dlaczego nie chce mnie tam wpuścić

Życie jest piękne, jeżeli odpowiednio dobierze się środki antydepresyjne...