Witam!
ostatnio zaczalem bawic sie w programowanie sciezek dla obrabiarek w NX Manufacturing i mam problem. Mam element, który zgrubnie wyfrezowalem uzywając CAVITY_MiLL, w wyniku czego otrzymalem wstepnie wyfrezowany obiekt i cos, co sie nazywa IPW. Nastepnie chciałem zrobic dokladniejsza obrobke, albo juz ykanczajaca i probowalem chyba juz wszystkich mozliwych sposobow bez zadanego efektu. Nadal zostaje mi duzy naddatek materialu na modelu. Nie wiem dlaczego, ale za nic nie moge zrobic operacji REST_MILLING, pojawia mi sie caly czas jakis blad dziedziczenia IPW, czy cos takiego, i program nie generuje mi sciezki dla narzedzia. Czy ktos moglby mi pomoc i powiedziec, gdzie moze tkwic problem? Ew. dac link/przyslac tutorial, jak po kolei przejsc od obrobki zgrubnej do wykanczajacej? Nie moge doszukac sie tych materialow w necie.
Z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam.
Frezowanie wykańczające
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
IPW służy raczej przy obróbkach zgrubnych do frezowania reszek materiału po większych głowicach/frezach w różnych zakamarkach, narożach itp. Do obróbki wykańczającej raczej frez kopiuje ci jakieś wskazane powierzchnie. Do tego służą inne obróbki, np fixed_contour/area_miling czy Z_level przy których nie używasz IPW. Warto zapoznać się z książką kolegi z forum - Augustyna o NX Camie.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Najwięcej informacji znajdziesz w książce.
Poza tym wszystko zależy od tego jaki masz detal, i jest to kwestia doboru odpowiedniej operacji np. ZLevel czy contur Area. Wszystko zależne jest od tego jak wygląda Twój detal.
Polecam książkę K.Augustyna
Poza tym wszystko zależy od tego jaki masz detal, i jest to kwestia doboru odpowiedniej operacji np. ZLevel czy contur Area. Wszystko zależne jest od tego jak wygląda Twój detal.
Polecam książkę K.Augustyna
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
WOW!
Ledwie dwie godziny i aż trzy odpowiedzi
Albo to przez weekend, albo subforum NXa budzi nam się przed zimą do życia...
Wracając do pytania, to mam podobne zdanie. Cztery pierwsze obróbki z grupy "mill contour" nie nadają się do obróbki wykańczającej kształtów 3D. Do wykończenia kształtów 2.5D jeszcze ujdą jak się ktoś uprze.

Wracając do pytania, to mam podobne zdanie. Cztery pierwsze obróbki z grupy "mill contour" nie nadają się do obróbki wykańczającej kształtów 3D. Do wykończenia kształtów 2.5D jeszcze ujdą jak się ktoś uprze.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
a może twoj problem tkwi w naddatkach, obrabiasz cały czas pozostawiając jeden naddatek.
zaglądnij do zakładki "machining method" w nawigatorze operacji i ustaw odpowiednio metode lub w każdej z operacji "cutting parameters"/"stock" i tam masz naddatki jakie mają zostać.
najprostsza metoda obróbki,
cavity milling z zapasem od 1mm - 0.3mm
jesli była duża głowica to jeszcze raz cavity z metodą IPV mniejszą głowcą
a póżniej kosmetyka którymś z dostępnych
zaglądnij do zakładki "machining method" w nawigatorze operacji i ustaw odpowiednio metode lub w każdej z operacji "cutting parameters"/"stock" i tam masz naddatki jakie mają zostać.
najprostsza metoda obróbki,
cavity milling z zapasem od 1mm - 0.3mm
jesli była duża głowica to jeszcze raz cavity z metodą IPV mniejszą głowcą
a póżniej kosmetyka którymś z dostępnych
heheWOW!