Jak ustawić przepływ
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Jak ustawić przepływ
Witam,
mam pytanie, gdyż nie wiem jak ustawić przepływ gazu na reduktorze. Chodzi mi o acetylen i tlen. Nie wiem jak ustawić przpływ acetylenu i tlenu do spawania i i do cięcia. Dziękuję z góry za odpowiedz. Pozdrawiam Bartek
mam pytanie, gdyż nie wiem jak ustawić przepływ gazu na reduktorze. Chodzi mi o acetylen i tlen. Nie wiem jak ustawić przpływ acetylenu i tlenu do spawania i i do cięcia. Dziękuję z góry za odpowiedz. Pozdrawiam Bartek
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
I to chyba najlepsza rada do tego wątkumariuszbroda pisze:Żartujesz,czy zaczynasz naukę od początku ?

Kol. Spawacz21: nie spawam gazowo (jeszcze nie

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
popieram kolegę jak nie spawałeś nigdy tlenowo to poczytaj poradnik spawacza a potem poproś kogoś żeby wytłumaczył ci jak to wygląda w praktyce ,pamiętaj ze tlen jest tak samo niebezpieczny jak acetylen w połaczeniu z tłuszczem czyli smarami i innymi tego typu wytwarza się wodór który z kolei w powietrzu jest wybuchowy
[ Dodano: 2011-09-28, 12:41 ]
ps. tig ci ręki nie urwie
[ Dodano: 2011-09-28, 12:41 ]
ps. tig ci ręki nie urwie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Niektóre opowieści o tlenie są chyba trochę przesadzone - kiedyś znajomy opowiadał mi jak dostarczał butle z tlenem do brygady remontowej w jakiejś przetwórni spożywczej, a tam te butle tlenowe wiecznie upaćkane w oleju... Na delikatną sugestię brygadzista stwierdził "panie, zawsze tak było"
. Generalnie jeśli to jest na otwartej przestrzeni to kontakt tłuszczu z tlenem spowoduje samozapłon i tyle. W zamkniętej przestrzeni przy wzrastającym ciśnieniu może fuknąć. Tlen w płączeniu z wszelkimi gazami palnymi czy rozpylonymi paliwami (bomba paliwowa) wybucha po przyłożeniu ognia lub samozapłon w przypadku tłuszczu. Może to wiele zniszczyć czy zabić, ale jest to wybuch bardziej na zasadzie błyskawicznego spalania, wzrastającej temperatury i ciśnienia (tak jak w silniku spalinowym). Natomiast acetylen sam z siebie, bez obecności tlenu potrafi zdetonować. Wystarczy trochę za duże ciśnienie. W detonacji gazu, fala detonacyjna rozprzestrzenia się w materiale z prędkością do 3 KILOMETRÓW na sekundę
(w stałych materiałach do 9km/s). Więc jeśli kol. będzie nieumiejętnie spawał i mu fuknie w źle zabezpieczony palnik, to albo zaczną palić się przewody albo może zdetonować acetylen - zaczynając od palnika...
Mam nadzieję że nikt tu na mnie nie nakrzyczy

Mam nadzieję że nikt tu na mnie nie nakrzyczy

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?