vf2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
vf2
a więc tak
praktycznie jestem tuż przed kupnem tej obrabiarki . I tu mi przedstawiciel HAASa nalega bym kupił sondy Renishaw do narzędzia i po miarówkę . Pytanie takie co ja poza pomiarem detalu i ustawienia baz mogę tą sondą zrobić ?
Jak to u hasa się zorientowałem jest mnóstwo opcji za które trzeba zapłacić . Co uwarzcie za nie zbędne a czego nie należy brać pod uwagę . Obrabiarka będzie w narzędziowni .
Ps. dorzuciłem sobie podzielnicę 160 z konikiem jakieś sugestie w tym temacie mile widziane .
praktycznie jestem tuż przed kupnem tej obrabiarki . I tu mi przedstawiciel HAASa nalega bym kupił sondy Renishaw do narzędzia i po miarówkę . Pytanie takie co ja poza pomiarem detalu i ustawienia baz mogę tą sondą zrobić ?
Jak to u hasa się zorientowałem jest mnóstwo opcji za które trzeba zapłacić . Co uwarzcie za nie zbędne a czego nie należy brać pod uwagę . Obrabiarka będzie w narzędziowni .
Ps. dorzuciłem sobie podzielnicę 160 z konikiem jakieś sugestie w tym temacie mile widziane .
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Obecnie pracuje na vf2 z takimi sondami, sondy bardzo usprawniają pracę.
U nas sonda robi za maszynę pomiarową przy bardziej skomplikowanych detalach.
A jeśli chodzi o 4 oś to nie wiem jakie detale będą produkowane ale u nas konik leży nie używany, większość detali jest robiona z uchwytu bez podparcia ewentualnie na przyrządach. Ogólnie bardzo przydatne narzędzie.
Polecam boczny magazyn narzędzi jest sporo wygodniejszy od tego który wisi nad stołem.
U nas sonda robi za maszynę pomiarową przy bardziej skomplikowanych detalach.
A jeśli chodzi o 4 oś to nie wiem jakie detale będą produkowane ale u nas konik leży nie używany, większość detali jest robiona z uchwytu bez podparcia ewentualnie na przyrządach. Ogólnie bardzo przydatne narzędzie.
Polecam boczny magazyn narzędzi jest sporo wygodniejszy od tego który wisi nad stołem.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: vf2
Witammarkuz pisze:...Jak to u hasa się zorientowałem jest mnóstwo opcji za które trzeba zapłacić . Co uwarzcie za nie zbędne a czego nie należy brać pod uwagę . .
Przy zakupie opcji punkt ; 2 , 4 , 8 , 9 , 10 z mojej listy wziąłbym pod uwagę .
.....przydaje się.
Sondy również polecam.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Instrukcja obsługi do pobrania tumarkuz pisze:coś więcej o punkcie 4 . nie bardzo wiem o co chodzi ? ...

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Wszystko zależy od tego co będziesz robił. Jeśli masz stałą produkcję to sondy są zbędne (aczkolwiek ułatwiają pracę), jeśli często zmieniasz detale warto w nie zainwestować aby nie tracić niepotrzebnie czasu. Oprócz tego co napisałeś sondami można:
- mierzyć narzędzia w trakcie produkcji (tzn. np. sprawdzić przed gwintowaniem czy nie uszkodziło się wiertło lub sprawdzić średnicę narzędzia bezpośrednio przed obróbką wykańczającą)
- dokonać pomiaru kąta skręcenia detalu
- zmierzyć zrobiony otwór bez zdejmowania detalu na maszynę pomiarową lub dokonać innych pomiarów geometrii.
Może też ci się przydać opcja HSM.
Raczej nie polecam rozszerzenia pamięci i karty sieciowej - programy można puszczać bezpośrednio z pendrive'a.
- mierzyć narzędzia w trakcie produkcji (tzn. np. sprawdzić przed gwintowaniem czy nie uszkodziło się wiertło lub sprawdzić średnicę narzędzia bezpośrednio przed obróbką wykańczającą)
- dokonać pomiaru kąta skręcenia detalu
- zmierzyć zrobiony otwór bez zdejmowania detalu na maszynę pomiarową lub dokonać innych pomiarów geometrii.
Może też ci się przydać opcja HSM.
Raczej nie polecam rozszerzenia pamięci i karty sieciowej - programy można puszczać bezpośrednio z pendrive'a.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
WZÓR,
, cyklami które są dostępne w VQC lub IPS i z działem MAKRO w instrukcji. Poniżej przykładowy programik na pomiar skręcenia detalu na podstawie 2 pomiarów w osi Y+.
pomiar kasuje zawartość bazy G58 i wstawia tam nowe wartości więc jeśli chcemy jej używać to należy ją zmierzyć dopiero po pomiarze kąta. Pomiar zaczynamy przed krawędzią detalu i poniżej czoła materiału (w programie nie ma ruchu osi Z). Jeśli coś nie będzie działało tzn że trzeba zmienić cykl G65 na taki jaki mamy w maszynie (warunek to wybranie bazy G58) - najszybciej wygenerować sobie pomiar w osi Y+ z VQC lub IPS i przepisać. Aby skręcenie osi zadziałało należy w programie który będziemy wykonywać wpisać na początku (po bazie i G90) komendy:
G00X0Y0 (UWAGA!! nastąpi ruch do bazy...)
G68R#505 (obrót układu współrzędnych)
ogólnie należy zapoznać się z matematykąGdzie mogę się tego nauczyć (materiały szkoleniowe itp.) .... jeszcze nie opanowałem tego.

Kod: Zaznacz cały
%
O00401
#501= 20.(PRZEJAZD X)
#502= 0. (PRZEJAZD Y)
G90
G65 P9023 A7. S58. (CYKL NA POMIAR BAZY G58 W Y+)
#500= #5302
G91
G01 X#501 F500.
G01 Y#502 F500.
G90
G65 P9023 A7. S58.
#503= #5302
#504= #503 - #500
#505= ATAN[ #504 / #501 ] (WYNIK)
M30
%
G00X0Y0 (UWAGA!! nastąpi ruch do bazy...)
G68R#505 (obrót układu współrzędnych)
Pomagam w: