odlewanie "G10"

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
finalcell
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

odlewanie "G10"

Post napisał: finalcell » 02 wrz 2011, 13:44

Temat dla mnie jest całkiem nowy więc szukam pomocy potrzebuje wykonać kilka sztuk detalu 5x10cm. Zależy mi na sztywności i minimalnej obróbce mechanicznej.

Myślałem żeby wykonać formę z silkonu a następnie zalać to żywicą epoksydową wymiaszną z włóknem szlanym w stosunku 60/40

Czy to dobry pomysł ?

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: diodas1 » 02 wrz 2011, 16:36

Pomysł dobry ale trudny do zrealizowania bo włókno szklane zachowuje się jak luźno usypywane siano. Rozsądniejsze i stosowane jest dodawanie do żywicy wysuszonego piasku. Najlepiej użyć czysty piasek kwarcowy bo w zwykłym używanym w budownictwie jest dużo ilastych zanieczyszczeń które pogarszają wytrzymałość. Chyba że sam sobie ten piasek przepłuczesz a potem obowiązkowo wysuszysz w piekarniku. Piasku możesz dodawać mieszając do żywicy wymieszanej wstępnie z utwardzaczem tyle żeby zachowała jeszcze minimalną lejność. Im więcej, tym wyrób będzie twardszy. Jeżeli dobrze skonstruujesz formę silikonową to obróbki wykańczającej będzie "mniej niż zero". Warto o to zadbać ponieważ beton żywiczny piekielnie jest potem trudno nadgryźć jakimkolwiek narzędziem. Twardość utwardzonego wyrobu zależy od twardości użytego kruszywa. Jeżeli uznasz że kwarc jest za słaby to zawsze możesz zastąpić go piaskiem korundowym czy diamentowym :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”