Przymierzam się do budowy maszyny CNC - na razie ciężko powiedzieć, czy będzie to frezarka, grawerka, wiertarka, czy tylko ploter. Wszystko zależy od tego, na jak całość będzie precyzyjna, silna i sztywna. Zaznaczam, że budowa całości ma charakter wyłącznie rozrywkowo - edukacyjny - cokolwiek mi z tego wyjdzie, będę zadowolony, że coś mi się rusza

Konkretnie, założenia mam takie:
- konstrukcja MDF - bo parę mebli w życiu już wykonałem, i wiem, czego mogę się spodziewać po konstrukcji z płyt, a nie mam zielonego pojęcia o pracy w metalu.
- maksymalne wykorzystanie części ze starych drukarek
- szacując zebrane dotychczas materiały, pole pracy będzie miało wymiary ok. A3.
- oś x - ruchomy stół - na prowadnicach szufladowych
- oś y - na wałkach z drukarek
- niemal na pewno napęd na paskach, chociaż śruby mi chodzą po głowie (zwłaszcza na osi pionowej)
Moje pytania na chwilę obecną są następujące:
1. Jako prowadnice jednej z osi chciałbym wykorzystać wałki, które wyciągnąłem ze starej igłówki A3 (zaznaczam, że z całą pewnością nie kupię nic lepszego, a te wałki wyglądają mi bardzo porządnie) - pytanie - czy tuleje ślizgowe będę musiał do nich kupić, czy może da się coś wykonać we własnym zakresie? Jeśli tak, to jak i z czego?
2. Pewnie pytanie głupie, ale - czy ktoś próbował używać śrub metrycznych, zamiast trapezowych? Pytanie jeszcze głupsze - czy ktoś się bawił w odzysk śrub trapezowych z podnośników samochodowych?
3. W jaki sposób łączy się ze sobą ośki silników ze śrubami? Zaznaczam, że użycie profesjonalnych sprzęgieł nie wchodzi w grę.