Servo bar 3000
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Servo bar 3000
Witam
Czy można w jakiś cudowny sposób zaprogramować ten podajnik aby dosuwał materiał do zderzaka, a może da się zaprogramować 2 różne długości wysuwania w jednym programie?
Czy można w jakiś cudowny sposób zaprogramować ten podajnik aby dosuwał materiał do zderzaka, a może da się zaprogramować 2 różne długości wysuwania w jednym programie?
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3

Servo bar 3000 jeszcze nie przerabiałem , ale wklejam załącznik .
... może się przyda.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Ten temat przeglądałem zanim napisałem swój.
A więc tak, mam do zrobienia wałki fi=14 i długie na 240+.3 z obu stron gwint M12
Detal jest za długi żeby go robić do zderzaka na małej tokarce (na dwa wysunięcia) a na dużej jedynym rozwiązaniem jakie mi przychodzi na myśl to wysuwanie 2 razy o tą samą wartość (np. o 125) lub umieszczenie w programie makra z dwoma wysunięciami.
Jednak przy wysuwaniu 2 razy na 125 na końcu pręta są drgania przy planowaniu i co za tym idzie płytki szybko się kończą:(
W makro się jeszcze nie bawiłem.
Najbardziej interesowało by mnie dopychanie do zderzaka ale wydaje mi się to raczej nie możliwe gdyż podajnik ma śrubę napędową która może tego nie wytrzymać przy produkcji seryjnej.
A więc tak, mam do zrobienia wałki fi=14 i długie na 240+.3 z obu stron gwint M12
Detal jest za długi żeby go robić do zderzaka na małej tokarce (na dwa wysunięcia) a na dużej jedynym rozwiązaniem jakie mi przychodzi na myśl to wysuwanie 2 razy o tą samą wartość (np. o 125) lub umieszczenie w programie makra z dwoma wysunięciami.
Jednak przy wysuwaniu 2 razy na 125 na końcu pręta są drgania przy planowaniu i co za tym idzie płytki szybko się kończą:(
W makro się jeszcze nie bawiłem.
Najbardziej interesowało by mnie dopychanie do zderzaka ale wydaje mi się to raczej nie możliwe gdyż podajnik ma śrubę napędową która może tego nie wytrzymać przy produkcji seryjnej.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Można wysuwać. Masz trzy zmienne: I (pierwsze wysunięcie), J (następne wysunięcie z odcięciem), K (min. końcówka we wrzecionie). Przecież można np. najpierw użyć G106 I100. J102. K25., potem tylko G106 J102., czy jak tam pasuje. Można też użyć tego podajnika jako bazy we wrzecionie.
Masz gwint z obu stron, to tokarka z przechwytem, tak?
Masz gwint z obu stron, to tokarka z przechwytem, tak?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
O jakich tokarkach piszesz.?demolka19 pisze: ... Detal jest za długi żeby go robić do zderzaka na małej tokarce (na dwa wysunięcia) a na dużej jedynym rozwiązaniem jakie mi przychodzi na myśl to wysuwanie 2 razy o tą samą wartość (np. o 125) lub umieszczenie w programie makra z dwoma wysunięciami....

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Polska...
do takich detali to są inne tokarki. tzw automaty wzdłużne. wszystko jest robione przy tulejce prowadzącej i dzięki temu nie ma drgań. tu masz przykład
jeśli macie w firmie większe serie na takie detale to polecam zainteresowanie się maszynami tego typu.

jeśli macie w firmie większe serie na takie detale to polecam zainteresowanie się maszynami tego typu.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
O podajniku nic nie mogę powiedzieć , nie mam u siebie na wyposażeniu.demolka19 pisze:...Najbardziej interesowało by mnie dopychanie do zderzaka ale wydaje mi się to raczej nie możliwe gdyż podajnik ma śrubę napędową która może tego nie wytrzymać przy produkcji seryjnej.
Kolega -=JaNeK=- udostępnił instrukcję obsługi podajnika - Servo Bar 300

Na SL-20 przejdzie , a jak obawiasz się o śrubę napędową podajnika

P.S.
Jak chcesz zrobić drugi gwint .... po wysunięciu?
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki