Problem z obklejaniem się ziemi ogrodowej w leju

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
kempas
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Problem z obklejaniem się ziemi ogrodowej w leju

Post napisał: kempas » 12 gru 2010, 21:42

Witam,
Mam paczkowarkę do ziemi, obrazek podglądowy:
Obrazek
gdy ziemia jest sucha problemu niema, jednakże jeżeli jest mokra obkleja się i na bokach leja oraz tworzy "tunel" nad ślimakiem i ziemia nie spada do dozownika.
Lej wykonany jest z blach pokryty farbą (dla konserwacji).

Pytanie jaki zastosować materiał aby nie obklejała się ona lub jakim środkiem posmarować blachę aby nie oblepiała się ? słyszałem o silikon w spreju ale nie wiem czy to pomoże.

pozdrawiam

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mariuszczs » 12 gru 2010, 21:54

myślę że nawet jak do boków się nie będzie kleic to i tak zrobi się lej i nie będzie spadac

GumiRobot
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: GumiRobot » 12 gru 2010, 22:02

problem może rozwiązać jedynie wprowadzenie blach leja w wibracje

emilobohne
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: emilobohne » 12 gru 2010, 23:03

Nie możesz na blasze leju wywołać takich wibracji, które są ći potrzebne do oddzielenia ziemi, ja bym zastanowił sie nad osobnym układem, który doporowadzl by do leja już wytrząsame, oddzielone w jakimś stopniu ziemniaki od ziemi.

[ Dodano: 2010-12-12, 23:05 ]
Urządzeniem tym może by jakiś taśmociąg taki jak w kopaczce typu Anna.

creative1agh
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: creative1agh » 12 gru 2010, 23:18

Kolega emilobohne przeczytał, że ziemniaki będziesz oddzielał od ziemi, chyba nie do końca o to chodzi :)
Wibracje raczej nie wystarczą, ziemia i tak będzie się zaklejać i to jeszcze silniej niż do tej pory.
Można pokombinować z czymś co będzie mieszać tą ziemię w leju, lub po prostu przerobić lej na zbieżny w drugą stronę - szerszy u dołu, nad ślimakiem( nie musi być dużo szerszy), a u góry jedynie mały kołnierz, żeby się ziemia nie rozsypywała przy ładowaniu. To załatwia sprawę dlatego, że ziemia nie tyle klei się do ścianek ile ubija się sama swoim ciężarem obsuwają się w dół, a tam ma coraz mniej miejsca.
Smarowanie ścianek, malowanie, itp nic nie da.
Jeśli to jest większa ilość wsypywana do leja, a właściwie zbiornika buforowego ( czyli coś większego niż jakiś tam lejek :) - to chyba tylko mieszanie)

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 12 gru 2010, 23:28

emilobohne pisze: jakiś taśmociąg taki jak w kopaczce typu Anna.
Anna to kombajn. :-)
Jak już to bliższy byłby rozrzutnik obornika i zgarniak łańcuchowo-listwowy i dwa wały roztrząsacza, ;-)
Może dodatkowy najeżony kilkoma prętami wał ponad ślimakiem dać?

Autor tematu
kempas
Posty w temacie: 4

Post napisał: kempas » 13 gru 2010, 16:45

GumiRobot pisze:problem może rozwiązać jedynie wprowadzenie blach leja w wibracje
To nie rozwiąże problemu gdyż ziemia będzie się ubijała jeszcze bardziej
creative1agh pisze:Można pokombinować z czymś co będzie mieszać tą ziemię w leju, lub po prostu przerobić lej na zbieżny w drugą stronę - szerszy u dołu, nad ślimakiem( nie musi być dużo szerszy), a u góry jedynie mały kołnierz, żeby się ziemia nie rozsypywała przy ładowaniu. To załatwia sprawę dlatego, że ziemia nie tyle klei się do ścianek ile ubija się sama swoim ciężarem obsuwają się w dół, a tam ma coraz mniej miejsca.
Nie bardzo jest taka możliwość gdyż ślimak ma średnicę z korytem jakieś 25cm gdyby był szerszy to musiałbym zostawać inną metodę odliczania ziemi do woreczka (teraz mam czasowo - ilość obrotów ślimaka daje mi daną ilość litrów ( +/- 0,5 l - różnica dopuszczalne) przy zastosowaniu większego ślimaka różnica to może być dużo większa a to już nie wchodzi w grę (ostatnia "płetwa" ślimaka zatrzymuję się albo na końcu koryta albo tu tuż przed nim jakieś 4-5 cm, przy większych ślimakach różnica będzie większa jakieś min 10 cm).

Nie chciałbym stosować innej metody odmierzania ziemi do worka, gdyż ta jest szybka ( i nie wymaga więcej jak 1 osoby do pracy) .

Ziemia która wsypywana jest to leja jest bardzo drobna, pozbawioną większych brył.

Myślałem też nad jakiś palnikiem który by ogrzewał lej a obu stron , być może wówczas by się tak nie kleiła ale jestetm troche bardzo z tym niepewny :)

Dodam iż w innej maszynie zastosowałem nad ślimakiem wałem w wystającymi prętami który się obracają, lecz to nie pomogło.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 13 gru 2010, 19:00

Kiedyś walczyłem z podobnym problemem i jedynym sposobem było przerobienie leja aby ścianki miały odpowiednie nachylenie. Jest to najprostsze rozwiązanie ale dość skutecznie utrudnia życie bo taki lej jest znacznie wyższy.
Poza tym farba dość skutecznie utrudnia zsuwanie się materiałów sypkich. lepsza jes czysta blacha.

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: podrzeźbi » 14 gru 2010, 02:18

Silikon w sprayu stosuje się do form i trzeba nim cały czas psikać powierzchnię. Tu może pomóc podgrzewanie blachy i wibracje.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 14 gru 2010, 08:56

podrzeźbi pisze:wibracje.
Wibracje przy wilgotnym materiale działają inaczej niż przy sypkim. Efektem może być przyspieszenie oblepiania się.

Czy można wyłożyć ścianki grubą folią?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”