ruszt lasera - czym czyścicie?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
ruszt lasera - czym czyścicie?
Witam
mam pytanie, czym koledzy czyścicie ruszt lasera
Szef za bardzo nie chce się zgodzić na oryginalną czyszczarkę Trumpfa (cena spora).
są może jakieś rodzimej produkcji albo nie rodzimej, ale tańsze takie czyszczarki ?
Pozdrawiam
mam pytanie, czym koledzy czyścicie ruszt lasera
Szef za bardzo nie chce się zgodzić na oryginalną czyszczarkę Trumpfa (cena spora).
są może jakieś rodzimej produkcji albo nie rodzimej, ale tańsze takie czyszczarki ?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
W innej firmie również spotkałem się z taką "ręczną obróbką", rzeczywiście aspekt finansowy bardzo skłaniał ku takiemu rozwiązaniu
.

CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Przy jednym laserze faktycznie może to nie być opłacalna inwestycja dla szefa.
Wykalkulowałem powiedzmy 2400zł rocznie na co miesiąc cięte i zmieniane ruszta vs 800zł przy czyszczeniu maszynką i wymianie ich jedynie co kwartał (zależy co się tnie, i jak ruszta "maleją").
Robocizna przy wymianie może większa ale krótsza. Poza tym frezy się zużywają (bardziej na rusztach po cięciu azotem) - zróbcie własną wersję
Mamy maszynkę (troszke leciwa i się coś w niej ciągle psuje) bo mamy kilka laserów, ale też zmodyfikowaliśmy projekt rusztów by wycinać ich więcej z arkusza.
Wykalkulowałem powiedzmy 2400zł rocznie na co miesiąc cięte i zmieniane ruszta vs 800zł przy czyszczeniu maszynką i wymianie ich jedynie co kwartał (zależy co się tnie, i jak ruszta "maleją").
Robocizna przy wymianie może większa ale krótsza. Poza tym frezy się zużywają (bardziej na rusztach po cięciu azotem) - zróbcie własną wersję

Mamy maszynkę (troszke leciwa i się coś w niej ciągle psuje) bo mamy kilka laserów, ale też zmodyfikowaliśmy projekt rusztów by wycinać ich więcej z arkusza.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Kontakt:
My mamy maszynke od trumpfa, zdaje egzamin, a ruszta tniemy na wspolnym cieciu, wspolna krawędz jest dla zębow, reszta arkusza można upchac przecietymi rusztami na pol laczonymi na jaskolczy ogon, tez na wspolnym cieciu. Jak ktos chce to udostepnie dxf. Sylwek powiedz do jakiej maszyny stosujecie dwustronne, macie zmieniacz stolow?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2010, 10:12 przez lewy10psdw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
- Stały bywalec (min. 70)
U mnie na laserze prima, i plazmie (nie pamietam firmy) po prostu jak ruszt jest w nie najlepszym stanie, to wypalamy nowy, taki sam. Tamten do złomu, a nówka sztuka do stołu. Z reguły stosujemy najtańszą blachę jaka mamy z arkuszy, i całkiem nieźle sie sprawdza. Raz lub dwa mieliśmy na zbyciu blachę z kręgów trochę lepsza gatunkowo i naoliwioną (aż sie błyszczała).... wytrzymała na stole prawie 2 razy dłużej bo szlaka nie chciała do niej przylegać tak jak w przypadku zwykłej blachy.
Fagor - Fanuc - Heidenhain
-
- Kontakt:
-
Powiem wam iż pomysł z obustronnym rusztem jest naprawdę fajny, stosujemy to rozwiązanie od wielu lat w laserach Bystronic na stołach o różnej wielkości i z zmieniaczem. Podczas wycinania tych ruszt oczywiście stosujemy wspólną linię cięcia. Oszczędność widać gołym okiem
nie tylko w materiale ale również w czasie cięcia co ma niebagatelne znaczenie.

W naszym Trumpfie jeszcze nie mieliśmy takiej potrzeby. A ruszta jeszcze mamy oryginalne pojedyncze gdyż opracowujemy odpowiedni wzór na obustronne..Sylwek, dzisiaj obejrzalem sobie stól od naszego trumpfa i tez sprobuje cos wykombinowac z podwojnym rusztem, powiedz mi czy wzmacnialiscie ruszta nosne bo wiem ze maja tendencje do osiadania, my wzmosnilismy je od dolu wspawanym prostopadle plaskownikiem i problem zniknal.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Sławek możesz pokazać jak wygląda ten ruszt obustronny bo czeka mnie czyszczenie stołów 6500x2500 i nie uśmiecha mi się ta robotaSylwek Byliński pisze:Powiem wam iż pomysł z obustronnym rusztem jest naprawdę fajny, stosujemy to rozwiązanie od wielu lat w laserach Bystronic na stołach o różnej wielkości i z zmieniaczem. Podczas wycinania tych ruszt oczywiście stosujemy wspólną linię cięcia. Oszczędność widać gołym okiemnie tylko w materiale ale również w czasie cięcia co ma niebagatelne znaczenie.
W naszym Trumpfie jeszcze nie mieliśmy takiej potrzeby. A ruszta jeszcze mamy oryginalne pojedyncze gdyż opracowujemy odpowiedni wzór na obustronne..Sylwek, dzisiaj obejrzalem sobie stól od naszego trumpfa i tez sprobuje cos wykombinowac z podwojnym rusztem, powiedz mi czy wzmacnialiscie ruszta nosne bo wiem ze maja tendencje do osiadania, my wzmosnilismy je od dolu wspawanym prostopadle plaskownikiem i problem zniknal.